حکم شرعی ژلیش ناخن؛ آیا ژلیش مانع وضو و غسل است؟
با توجه به این که امروزه تمایل افراد به زیبایی دست ها و ناخن ها زیاد شده است مراجعه عظام در این مورد به سوالات درمورد احکام ژلیش ناخن پاسخ داده اند و حکم آن را در زمینه غسل و وضو هر یک جداگانه اعلام نموده اند.

یکی از سوالات پرتکراری که توسط بسیاری از کاربران پرسیده می شود این است که حکم شرعی ژلیش ناخن به چه صورت می باشد؟ از آنجا که برای صحت وضو و غسل، آب باید به تمام اعضای مشخص شده برسد، ژلیش ناخن که بهعنوان یک پوشش غیرقابل نفوذ عمل میکند، مانع از رسیدن آب به سطح ناخن شده و وضو و غسل را باطل میکند. بنابراین، نماز خواندن با ژلیش ناخن صحیح نیست مگر اینکه غسل جبیره انجام شود.
اگر در شرایطی هستید که امکان پاک کردن ژلیش ناخن را ندارید، میتوانید از غسل جبیره استفاده کنید که در ادامه توضیح داده شده است.
حکم شرعی کاور ناخن مکارم شیرازی
حکم ژلیش ناخن و نماز مکارم شیرازی به این صورت می باشد که کاشت ناخن مانع رسیدن آب به عضو می شود و وضو و غسل با آن باطل است. برای اینکه به این سوال پاسخ دهیم که آیا ژلیش ناخن نماز دارد یا خیر باید گفت که برای نماز با ژلیش یا کاشت ناخن صحیح باید غسل جبیره انجام شود.
حکم غسل با لاک ژل
در صورتی که به هر دلایلی نمی توانید لاک ژل را از روی ناخن پاک کنید و می خواهید بدانید که لاک ژل نماز دارد یا خیر، باید بگوییم که برای نماز خواندن باید به غسل جبیره اتکا کنید که در ادامه نحوه آن را به طور کامل توضیح داده ایم.
حکم شرعی ژلیش ناخن صانعی
حکم شرعی ژلیش ناخن صانعی به شرح زیر می باشد:
کاشت و ژلیش ناخون به خودی خود مانعی ندارد، اما برای وضو و غسل باید آنچه مانع از رسیدن آب به بدن است، برداشته شود، ولی چنانچه برداشتن مانع، دارای حرج و مشقّت شدید باشد، برداشتن لازم نیست و وضو و غسل به صورت جبیرهای صحیح است.
حکم شرعی ژلیش ناخن آیت اله خامنه ای
درمورد حکم شرعی ژلیش ناخن خامنه ای باید بگوییم که، کاشت ناخن فى نفسه اشکال ندارد و با فرض صدق زینت، باید از نامحرم پوشانده شود.
در صورت کاشت ناخن، براى وضو و غسل باید مانع ـ ولو با صرف هزینه ممکن ـ برطرف گردد و چنانچه میداند امکان برطرفکردن آن نیست و یا رفع آن با مشقّت غیر قابل تحمّل همراه بوده و یا ضرر قابل توجهى دارد.
در وقت نماز باید وضو یا غسل را انجام دهد سپس مبادرت به این کار کند و وضو و غسلهاى بعدى را باید بهصورت جبیره انجام دهد (یعنى با دست مرطوب مانع را مسح نماید).
اما در صورتى که امکان برطرف کردن آن ـ ولو در روزهای بعد ـ باشد و برطرف نکند، وضو و غسل جبیره باطل خواهد بود.
حکم شرعی ژلیش ناخن سیستانی
حکم شرعی ژلیش ناخن سیستانی به شرح زیر می باشد:
غسل و وضو با چنان چیزی که مانع از وصول آب می شود صحیح نیست و ناگزیر باید آنها را برای انجام غسل و وضوی صحیح زایل و پاک کرد و قصد آرایش، مجوّز چنان کاری نمیشود.
حکم شرعی ژلیش ناخن امام خمینی
از آن جا که مسأله کاور ناخن و همچنین کاشت آن امر جدیدی است و در سال های اخیر مطرح شده و گسترش یافته است، در باره آن از امام خمینی (س) فتوایی تحت این عنوان در اختیار نمیباشد؛
ولی در فتاوای امام خمینی مواردی وجود دارد که از آن میتوان حکم کاور و کاشت ناخن را به دست آورد؛
نظیر عمل زیبایی بینی که امام معتقدند: اگر جرّاح زن باشد و موجب ضرر هم نشود مانع ندارد. (استفتائات امام خمینی؛ ج ۱۰، ص ۳۹۶)؛
و یا مثل وصل کردن زن موی دیگری را بر موی خویش که فتوا به جایز بودن آن داده شده است. (ر.ک: العروه الوثقی مع تعالیق الإمام الخمینی؛ ص: ۹۶۹ ، مسأله ۴۶)
از این موارد معلوم می گردد : در نظر امام خمینی (س) ایجاد مانع در اعضای غسل و وضو، هر چند که بدون ضرورت و از روی اختیار باشد جایز است. اما وظیفه چنین شحصی نسبت به وضو و غسل چنین است:
۱- در صورتی که کاور و یا ناخن مصنوعی قابل برداشتن نباشد یا مشقتی غیر قابل تحمل داشته باشد و یا ضرر و آسیب قابل توجه به بدن برساند حکم جبیره جاری است و غسل و وضوی جبیره کفایت می کند.
اگرچه بهنر است علاوه بر وضو و غسل جبیره ای، تیمم هم بکند : «لو کان مانع علی البشره ولا یمکن إزالته کالقیر ونحوه یکتفی بالمسح علیه، والأحوط کونه علی وجه یحصل أقل مسمی الغسل، و أحوط من ذلک ضم التیمم» ؛
اگر روی پوست بدن مانعی مثل قیر و مانند آن باشد و از بین بردن آن ممکن نباشد، دست کشیدن روی آن کفایت میکند و احتیاط مستحب ان است که این دست کشیدنطوری باشد که حداقل مصداق شستن حاصل شود و احتیاط بیشتر ضمیمه کردن تیمم به آن است. ( ترجمه تحریر الوسیله، ج۱، ص ۲۳، م ۹)
۲- هرگاه برداشتن آن بدون آسیب وارد شدن به بدن و بدون حرج و مشقت ممکن باشد، هرچند با صرف هزینه ی ممکن، برداشتن آن برای تحصیل طهارت لازم است و غسل و وضوی جبیره ای صحیح نیست و کفایت نمی کند.
(ر.ک: العروه الوثقی مع تعالیق الإمام الخمینی؛ ص ۱۲۹؛ تحریرالوسیله؛ ج ۱، فصل فی وضوء الجبیره، مسأله ۹)
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
غسل جبیره برای ژلیش ناخن چگونه است؟
همانطور که گفتیم ژلیش ناخن باعث باطل شدن غسل می شود و به این ترتیب نماز با ناخن های ژلیش شده صحیح نیست و باید قبل از نماز آن را پاک کنید و سپس اقدام به نماز نمایید. در صورتی که به هر دلیلی نمی توانید ژلیش ناخن را پاک کنید و اقدام به وضو گرفتن کنید، می توانید از غسل جبیره کمک بگیرید.
حال شاید این سوال برایتان ایجاد شود که غسل جبیره برای ژلیش ناخن چگونه است؟ برای این کار ابتدا باید همه قسمت های بدن غسل داده سود و آب بر روی آن ها برود. زمانی که به بخش ژلیش ناخن رسیدید، با دست خیس خود مسح بکشید و مرطوب کنید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که غسل جیبره باید به صورت ترتیبی انجام شود. البته در صورتی که امکان برطرف شدن ژلیش داشه باشید و این کار را انجام ندهید، حتی غسل جبیره شما نیز باطل است.
سخن آخر
بر اساس نظرات مختلف مراجع تقلید، ژلیش ناخن مانع رسیدن آب به ناخن شده و وضو و غسل را باطل میکند. در صورت امکان، باید قبل از وضو و غسل آن را پاک کرد، اما اگر امکانپذیر نباشد، میتوان از غسل جبیره استفاده کرد. بهتر است قبل از اقدام به ژلیش ناخن، نظر مرجع تقلید خود را در این زمینه جویا شوید تا در انجام عبادات دچار مشکل نشوید.
انتهای مطلب / ف.ر