معرفی جاذبه های گردشگری استان کرمان
دیدنیهای اطراف کرمان جاذبههای تاریخی، فرهنگی و طبیعی هستند که بسیاری از آنها هنوز ناشناخته ماندهاند، بازدید از این جاذبهها در سفر به کرمان بسیار لذتبخش است.
به گزارش تلنگر به نقل از تجارت امروز ، شهر کرمان یکی از کهنترین شهرهای ایران است و آثار تاریخی متعددی در گوشه و کنار و اطراف آن وجود دارند.
دیدنی کرمان گردشگران بسیاری را در سال به این شهر جذب میکند، قرار گرفتن شهر کرمان در منطقهای کویری و درعینحال مرتفع، آبوهوای این شهر و محیط اطراف آن را نسبت به سایر مناطق کویری ایران معتدلتر میکند.
برای دیدن از دیدنیهای اطراف کرمان بهترین زمان، فصلهای بهار و پاییز هستند؛ البته تماشای بسیاری از جاذبههای اطراف کرمان در زمستان نیز خالی از لطف نیست.
اگر قصد سفر به کرمان رادارید میتوانید با ما همراه شوید تا شمارا با دیدنیهای برجسته حوالی شهر کرمان آشنا کنیم. بعضی از این دیدنیها آنچنانکه شایسته آن هستند، تاکنون معرفی نشدهاند.
با آشنایی بیشتر با دیدنیهای اطراف کرمان میتوانید از سفر خود به این منطقه باستانی و کهن، لذت بیشتری ببرید.
گرچه بهترین زمان سفر برای بازدید از هرکدام از این دیدنیها دستهبندیشدهاند، میتوانید با توجه به علاقهمندی خود، زمانهای مختلفی از سال را برای بازدید از این مکانها انتخاب کنید.
فصل بهار یکی از بهترین زمانها برای دیدن از دیدنیهای اطراف کرمان است. در این فصل بخشهای کویری اطراف کرمان هوای معتدلتری دارند و ییلاقهای اطراف کرمان نیز در زیباترین حالت هستند. بسیاری از دیدنیهای تاریخی اطراف کرمان نیز در این فصل شرایط مناسبی برای بازدید دارند، اما به خاطر داشته باشید که این زمان از سال شلوغترین زمان برای سفر نیز هست. در این بخش به معرفی بهترین دیدنیهای اطراف کرمان در بهار میپردازیم.
باغ فتحآباد
فاصله: ۲۲ کیلومتری شمال غربی کرمان، ۳۰ دقیقه
آدرس: شمال غربی کرمان، جاده زنگیآباد، جاده باغ فتحآباد، باغ فتحآباد (مشاهده روی نقشه)
تاریخی، ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران
نمایی از ورودی باغ فتحآباد کرمان و حوض مقابل آن
باغ فتحآباد یا باغ عمارت بیگلربیگی، از بناهای تاریخی بهجامانده از دوران حکومت قاجاریان در نزدیکی شهر کرمان است. این باغ نیز مانند بسیاری از باغهای ایرانی برای مدیریت صحیح آب در جوار چشمه و قنات ساختهشده است. باغ فتحآباد توسط «فضل علیخان بیگلربیگی» که یکی از حاکمان کرمان بود در حدود سال ۱۲۵۵ هجری قمری ساخته شد.
در میان باغ فتحآباد حوضی زیبا و بزرگ قرار دارد که اطراف آن را درختان باغ فراگرفتهاند. ساختمان عمارت دوطبقه دارد و به حوض وسط باغ مشرف است. در طول سالیان اخیر آسیبهای بسیاری به بنای این کاخ و اطراف آن واردشده، اما در حال حاضر با بازسازی باغ و عمارت، این بنا رنگ و بویی دیگر گرفته است. در سفر به کرمان میتوانید با بازدید از باغ فتحآباد لذت قدم زدن میان یکی از باغهای ایرانی را تجربه کنید.
آرامگاه شاه نعمتالله ولی
فاصله: ۳۷ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۳۰ دقیقه
آدرس: جاده هفت باغ، ماهان، خیابان ولایت، آرامگاه شاه نعمتالله ولی (مشاهده روی نقشه)
تاریخی، ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران
گنبد آبی آرامگاه شاه نعمتالله ولی از روی بام عمارت
آرامگاه شاه نعمتالله ولی از دیگر دیدنیهای تاریخی اطراف کرمان در شهر ماهان است. این آرامگاه در حدود ۳۵ هزار مترمربع مساحت دارد و قدمت آن به دوره صفویان میرسد. بنای آرامگاه اتاقی چهارگوش با طاق گنبدی شکل است و آن را در سال ۸۴۰ هجری قمری بناکردهاند.
آرامگاه شاه نعمتالله ولی در مجموعهای شامل بناهای تاریخی مختلف قرارگرفته است که هرکدام از بناها معماری منحصربهفردی دارند. بناهای این مجموعه از دوران تیموریان تا قاجار ساختهشدهاند. در تزئین بنای آرامگاه شاه نعمتالله ولی از نقاشیهای روی گچ، کاشیکاریهای لاجوردی و فیروزهای و نقوش اسلیمی بهره بردهاند. سنگقبر این آرامگاه از جنس سنگ مرمر است و نام ۱۲ امام و آیههایی از قرآن روی آن حکشدهاند.
در بخش جنوب غربی آرامگاه شاه نعمتالله ولی مکانی موسوم به چله خانه وجود دارد که زمان ساخت آن مربوط به دوره پس از تیموریان است. از این مکان بهعنوان محل چله نشینی شاه نعمتالله ولی یاد میکنند. از بخشهای دیگر این مجموعه میتوان رواق شاهعباسی مربوط به دوره صفویه و صحنهای میرداماد، اتابکی، وکیلی و حسینیه، متعلق به دوره قاجار را نام برد.
از دیگر ویژگیهای آرامگاه شاه نعمتالله ولی میتوان به درهای ورودی این بقعه اشاره کرد که زیبایی بسیار دارند. کتابخانه و موزه این آرامگاه نیز از مهمترین بخشهای این مجموعه هستند که موردتوجه گردشگران قرار میگیرند. در موزه این آرامگاه ابزار و نشانههای تصوف و کتابهای خطی با چاپ سنگی به چشم میخورند. در جنوب غربی دالان ورودی، آرامگاه «امیرنظام گروسی» قرار دارد که شخصیتی برجسته در دوران قاجار بود. گرچه بخشهایی از این مجموعه در زلزله سال ۱۳۶۰ آسیب دیدند، در حال حاضر با بازسازیهای انجامشده شرایط مناسبی دارند.
باغ شاهزاده ماهان
فاصله: ۳۸ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۳۵ دقیقه
آدرس: کرمان، بزرگراه هفت باغ، ماهان، جاده باغ شاهزاده (مشاهده روی نقشه)
تاریخی، ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو
نمایی از باغ شاهزاده ماهان و حوضهای حیاط آن در پاییز
باغ شاهزاده ماهان از زیباترین نمونههای باغ ایرانی است که در نزدیکی شهر ماهان در استان کرمان قرار دارد. قدمت این باغ به اواخر دوره سلطنت قاجاریان میرسد و گرچه دستور ساخت باغ شاهزاده ماهان توسط «محمدحسن سردار ایروانی» دادهشده بود، در زمان حاکم پسازآن یعنی «میرزا ناصر الدوله» ساخته شد. قرار گرفتن باغ شاهزاده ماهان در دامنههای کوه «تیگران» سبب خوش آب و هوایی و سرسبزی این باغ میشود.
باغ شاهزاده ماهان که از آن با عنوان باغ شازده نیز یاد میشود از معروفترین آثار دیدنی ایران است که شهرتی جهانی دارد. نام این اثر به همراه هشت باغ ایرانی دیگر، در فهرست میراث جهانی یونسکو دیده میشود و همین مطلب بر شهرت این باغ افزوده است.
از زیباترین بخشهای باغ شاهزاده میتوان به سردر ورودی این باغ اشاره کرد. سردر ورودی مانند قاب عکسی زیبا، منظره حوض، فوارهها و درختان را در خود جا داده است. عمارت اصلی یا کوشک در انتهای باغ قرار دارد و شامل بخش شاهنشین، سردر ورودی عمارت و حمامها میشود. ارتفاع دروازههای ورودی سردر عمارت باغ به حدود سه متر میرسد و پس از گذر از آن میتوانید پلکان ورودی اتاقها را ببینید. از اتاقهای طبقه بالای این ساختمان برای تماشای باغ و سکونت استفاده میشد، اما اقامتگاه اصلی باغ، عمارت شاهنشین یا بالاخانه بود. حوض بزرگ باغ با پنج فواره، مقابل این عمارت قرار دارد.
از جالبترین بخشهای باغ درگذشته، فوارههای میان حوض بودند که بدون استفاده از نیروی برق و بر اساس اختلاف ارتفاع کار میکردند. معماران این باغ درگذشته خمرههای متصلبههم داخل این فوارهها کار گذاشتهاند که جریان آب در میان فوارهها براثر اختلاف ارتفاع آنها را هدایت میکند. منبع اصلی آب موردنیاز این باغ از قنات دیگران در ارتفاعات جوپار تأمین میشود. شیب مناسب و مهندسیشده باغ نیز امکان آبرسانی به نقاط مختلف باغ بهصورت طبیعی را ممکن کرده است. عبارتهای باغ شاهزاده چشمانداز عالی از مناظر اطراف و کوهستان دارد.
برای رفتن به باغ شاهزاده ماهان میتوانید به ۶ کیلومتری شهر ماهان در مسیر جاده کرمان-بم بروید. در حال حاضر رستورانی در عمارت شاهنشین این باغ دایر است و از گردشگران پذیرایی میکند. در غرفههایی نیز انواع صنایعدستی کرمان برای فروش وجود دارند که میتوانید برای سوغات از آنها خرید کنید.
آبشارهای سیمک
فاصله: ۴۴ کیلومتری شمال شرقی کرمان، ۵۰ دقیقه
آدرس: جاده کوهپایه، جاده سیمک، آبشارهای سیمک (مشاهده روی نقشه)
آبشار سیمک از نمای پایین در میان صخرهها
آبشارهای سیمک از دیگر دیدنیهای طبیعی اطراف کرمان در مسیر جاده کوهپایه هستند. این آبشارها شامل ۱۲ آبشار طبیعی میشوند که در تنگهای زیبا به همین نام در شمال روستای کوهپایه قرارگرفتهاند.
تنگه سیمک تنگهی باریک با پهنای سه تا پنجمتر است و به همین دلیل برای صعود به بالای این آبشارها باید تجهیزات مناسب و ابزار فنی در اختیار داشته باشید.
آبوهوای مناسب و طبیعت دلپذیر سبب بازدید گردشگران از این تنگه در طول سال میشود. پیادهروی در میان درهها و تماشای زیباییهای اطراف در نزدیکی منطقهای کویری بسیار دلپذیر است. برای رسیدن به آبشارهای سینک، باید از روستاهای ده لولو، انارستان، سیمک، اسلامآباد، عبدلآباد و روستای درب آسیاب بگذرید و پس از رسیدن به اردوگاه شهید باهنر، جاده سنگچین شده تا تنگه سیمک را ادامه دهید تا به آبشارها برسید.
آبشارهای دره سختی (فوسک)
فاصله: ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهر کرمان، یک ساعت مسیر ماشین رو
آدرس: جاده کوهپایه، بعد از روستای ده لولو، روستای فوسک (مشاهده روی نقشه)
آبشارهای دره سختی کرمان در میان تختهسنگها
آبشارهای دره سختی یا همان آبشارهای فوسک از پرطرفدارترین جاذبههای طبیعی اطراف کرمان هستند. این آبشارها در فاصله کوتاهی از شهر کرمان و در دامنههای شمال شرقی «کافر کوه» قرارگرفتهاند. برای رسیدن به این آبشارهای زیبا باید از روستای فوسک در مسیری خاکی و با شیب بالا به درههای عمیق وارد شوید. در طول مسیر از میان کوههای پرپیچوخم عبور خواهید کرد. این منطقه را به دلیل شیب بالا و سختیهای کوهپیمایی که دارد با عنوان دره سختی میشناسند.
پیمودن کامل مسیر و صعود به قله کافر کوه چند روز طول میکشد و نیاز به آمادگی بدنی بالا و تجهیزات فنی کوهنوردی دارد. در بخشهای مختلف دره سختی بیش از ۴۵ آبشار با ارتفاع حداقل سه متر وجود دارند که براثر جریان آب رودخانه تشکیلشدهاند. این دره از منحصربهفردترین نقاط طبیعی در استان کرمان به شمار میرود و ویژگیهای برجسته طبیعی آن توجه طبیعت دوستان را جلب میکند.
آبشارها و جریان رودخانهها در دره سختی، منبع تأمین آب باغهای منطقه شهداد هستند. برای نخستین بار در سال ۱۳۸۸ شمسی، گروه امداد و نجات هلالاحمر توانستند این مسیر را پیمایش کامل کنند و پسازآن گروههای مختلف کوهنورد و صخرهنورد به این منطقه سفر کردند. برای رفتن به این دره بهتر است باراهنمای مناسب و در صورت داشتن آمادگی جسمانی کافی، اقدام کنید.
روستای سکنج
فاصله: ۵۰ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۴۵ دقیقه
آدرس: ماهان، بزرگراه کرمان-بم، جاده روستای سکنج، روستای سکنج (مشاهده روی نقشه)
نمایی زیبا از طبیعت پاییزی روستای سکنج در دامنه کوهها
روستای سکنج در قسمت شرقی شهر ماهان و شمال جاده کرمان-بم قرار دارد. این روستا نیز یکی دیگر از ییلاقهای معروف اطراف کرمان است که رودخانه و طبیعت سرسبز و زیبایی اطراف آن ، گردشگران بسیاری را به این منطقه جذب میکنند. قدمت روستای سکنج به حدود ۷۰۰ سال میرسد و چنارهای کهنسال آن جلوهای خاص به این روستا بخشیدهاند.
طبیعت زیبا و آبشار سکنج در نزدیکی روستای سکنجمنبع عکس: آتالند، عکاس نامشخص
روستای سکنج مملو از باغهای میوه و دشتهای سرسبز است. اگر در امتداد رودخانه سکنج حرکت کنید، به آبشاری زیبا در درههای شمالی این روستا خواهید رسید. این مسیر از زیباترین چشماندازهای طبیعی میگذرد و برای رفتن به آن باید آمادگی جسمانی و لباس و وسایل مناسب داشته باشید. آرامگاه «شیخ علیبابا»، عارف معروف کرمانی در نزدیکی روستا از دیگر جاذبههای این منطقه به شمار میرود. کوههای اطراف روستای سکنج مانند کوه «پلوار» از بهترین گزینهها برای علاقهمندان کوهنوردی هستند.
روستای بهرامجرد
فاصله: ۵۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان، ۴۰ دقیقه
آدرس: جاده جوپار، جاده بهرامجرد، روستای بهرامجرد (مشاهده روی نقشه)
نمایی از روستای تاریخی بهرامجرد کرمان
روستای بهرامجرد از خوش آب و هواترین روستاهای اطراف کرمان در مسیر جاده کرمان به سمت بردسیر و بافت است. این روستا باوجود قرار گرفتن در منطقهای بیابانی، آب و هوایی خنک و دلپذیر دارد و گردشگران بسیاری در طول سال از آن بازدید میکنند. از مهمترین شاخصههای طبیعی در این روستا میتوان به درختهای بلند سنجد در کنار رودهای روان اشاره کرد. رودخانه بهرامجرد از مهمترین عوامل آبوهوای خوش این روستا است و میوههای سردسیری روستای بهرامجرد بهترین سوغات این منطقه به شمار میروند.
برج بهرامجرد در روستای بهرامجرد کرمان از نمای پایین برج بهرامجرد، منبع عکس، وبلاگ روستای بهرامجرد
روستای بهرامجرد در کنار طبیعت زیبا و آبوهوای خوب، جاذبههای تاریخی برجستهای نیز دارد. از مهمترین جاذبههای تاریخی در این منطقه میتوان «قلعه غبیرا»، «تپه تاریخی نگار»، «حمام بهرامجرد» و «برج بهرامجرد» را نام برد. در سفر به کرمان میتوانید زمانی را برای لذت بردن از دیدنیهای تاریخی و طبیعی در روستای بهرامجرد در منطقه بردسیر اختصاص دهید.
ارگ بردسیر
فاصله: ۷۵ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت
آدرس: بزرگراه کرمان-باغین، جاده بردسیر، شهر بردسیر، خیابان شهید صانعی (مشاهده روی نقشه)
ارگ بردسیر کرمان از نمای دور زیر آسمان آبی
ارگ بردسیر مشهورترین بنای تاریخی در شهر بردسیر در نزدیکی کرمان است. این بنای تاریخی در مرکز شهر و روبهروی مسجد جامع بردسیر، که از دیگر جاذبههای تاریخی این شهر بهحساب میآید، قرار دارد. مساحت این ارگ در حدود ۲۳۰۰ مترمربع است و قدمت آن به حدود ۳۰۰ سال قبل میرسد.
از بخشهای مختلف ارگ بردسیر میتوان به حیاط با چهار ایوان قرینه و هشت ورودی و آشپزخانه اشاره کرد. این ارگ تاریخی سیستم آبرسانی قابلتوجهی داشته است که توجه کارشناسان را به خود جلب میکند. ارگ بردسیر درگذشته کاربری نظامی داشته و محل استقرار شاه سلطان حسین صفوی بوده است. در دورههای بعد نیز بهصورت متناوب از این بنا استفاده کردهاند.
اشیای کشفشده از ارگ بردسیر به دورههای مختلف تاریخی از زمان ایلخانیان تا صفوی و سپس قاجار، تعلق دارند. این بنا را با استفاده از خشت خام ساختهاند و کف و سقف این بنا را با کاهگل و گچ پوشاندهاند. بررسیهای انجامشده در این ارگ از وجود لایه قلوهسنگ از جنس سیمان آهکی در شالوده بنا خبر میدهد. بازدید از این ارگ تاریخی در شهر بردسیر خالی از لطف نیست.
آرامگاه پیر جار سوز
فاصله: ۷۵ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت
آدرس: بزرگراه بردسیر-باغین، شهر بردسیر، بلوار مدرس، خیابان شهید صانعی، بلوار امامجمعه، مقبره پیر جار سوز (مشاهده روی نقشه)
تاریخی، ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران
آرامگاه پیر جار سوز در شهرستان بردسیر کرمان قرار دارد و درگذشته کاربری آن آتشکده بوده و بعدها به بقعه تغییر کرده است. پس از ورود اسلام به ایران، عارفان ایرانی از این مکان برای عبادت استفاده میکردند و پس از مرگ نیز در این منطقه دفن میشدند. این آرامگاه در بلوار امامزاده شهر بردسیر قرار دارد و قرار داشتن بقعه «آقا سید محمد» معروف به «پیر جار سوز» در این بنا، سبب نامگذاری این بنا به این نام شده است. قدمت این بقعه به حدود ۷۰۰ سال پیش میرسد، اما زمان ساخت نخستین آتشکده در این بنا مشخص نیست. پیر جار سوز که درگذشته او را بانام «پیر بر حق» نیز میشناختند، از عارفان برجسته کرمان بود.
آرامگاه پیر جار سوز ابتدا آتشکده بوده است و پس از ورود اسلام به ایران، کاربری آن را تغییر دادند. پس از دفن پیر جار سوز در این مکان، مردم منطقه آن را با عنوان آرامگاه پیر جار سوز شناختند.
آرامگاه پیر جار سوز از بیرون بهصورت چهارضلعی دیده میشود، اما از داخل هشتضلعی است و تزئیناتی زیبا با نقاشیهای رنگی و خط کوفی دارد. بالای این بنا گنبد آجری با دوپوسته قرارگرفته است. درگذشته از دروازه جنوبی به این آرامگاه رفتوآمد میشد که در حال حاضر آن را مسدود کردهاند. نمای بیرونی بنا از آجر است و تزئینی در ظاهر آن دیده نمیشود. در هر ضلع بنا نورگیری تعبیه کرده بودند که منبع نور و تهویه هوا بهحساب میآمد و در حال حاضر آنها نیز بسته هستند.
در هر ضلع داخل بنای آرامگاه پیر جار سوز، فرورفتگیهای طاق دار دیده میشوند و یکی از آنها بهشکل محراب است و کاشیکاریهای آن کاملاً جدید هستند. محیط داخلی این بنا را با گچ پوشاندهاند و روی آن را با کاشیهای لاجوردی و فیروزهای مرمت کردهاند. دیوارهای خارجی اضلاع شمالی و شرقی بنا نیز، با قابهای مستطیل شکل آجری تزئین و بازسازیشدهاند.
ارگ راین
فاصله: ۱۰۵ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، یک ساعت و ۲۰ دقیقه
آدرس: بزرگراه هفت باغ، ماهان، بزرگراه بم-کرمان، جاده درب بهشت-راین، خیابان کشاورزان، میدان انقلاب، خیابان راین، پارک ولیعصر، ارگ راین
تاریخی، ثبتشده در فهرست آثار ملی ایران
ارگ راین دومین بنای بزرگ خشتی در جهان پس از ارگ بم است و مساحت آن به بیش از ۲۲۰۰۰ مترمربع میرسد. این بنا که در جنوب غربی شهر راین در کرمان قرار دارد، روی تپهای باستانی واقعشده است. قلعه راین را میتوان یکی از مهمترین آثار باستانی ایران در کرمان برشمرد که هرساله گردشگران بسیاری برای بازدید از آن به این استان سفر میکنند.
قدمت ارگ راین به دوره ساسانیان میرسد و ساختار آن شباهت بسیاری به ارگ بم دارد. متأسفانه در اطراف این قلعه بناهای تاریخی با قدمت بیشتر نیز وجود داشتهاند که در اثر حوادث طبیعی و بهمرورزمان ازمیانرفتهاند.
ارگ راین از مهمترین مراکز حکمرانی پادشاهان زندیه نیز بوده است. «میرزا حسینخان» و پسرش «محمدعلیخان» از پادشاهان محبوب زندیه در این قلعه ساکن بودند. درنهایت این قلعه توسط آقا محمدخان قاجار تصرف شد و پادشاهان زندیه سرنگون شدند. این قلعه را به نام «ارگ میرزا حسینخان» نیز میشناسند.
قلعه راین پلانی مربع شکل دارد و گرداگرد آن را برجها و حصاری به ارتفاع ۱۰ متر پوشاندهاند. سردر زیبا و ورودی قلعه راین در سمت شرق این بنا قرار دارد و داخل آن را بخشهایی مانند اصطبل، زورخانه و محلههای اعیانی و عامه نشین تشکیل میدهند. قرار گرفتن ارگ راین در شاهراه ارتباطی با سایر شهرها، آن را به مرکزی بازرگانی پررونق تبدیل میکرد و گروههای مختلفی از تاجران و پیشهوران گرفته تا کشاورزان در آن زندگی میکردند. پس از ورود اسلام به ایران، از این دژ بهعنوان پناهگاهی امن در جنگها استفاده میشد که بارها مانع از نفوذ مهاجمان به داخل آن و نجات مردم شهر شد. در حال حاضر این بنای تاریخی بازسازیشده، یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در کرمان است.
آبشار اوردیکان
فاصله: ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، یک ساعت و ۴۵ دقیقه
آدرس: جاده بهرامجرد، جاده شیرینک، جاده گلزار، روستای اوردیکان، آبشار اوردیکان
آبشار اوردیکان در نزدیکی روستایی به همین نام و در دامنههای کوهستان «هزار» قرار دارد. رودهای روان از قلههای برفی این کوهستان سبب به وجود آمدن آبشار اوردیکان شدهاند. ارتفاع این آبشار در حدود ۱۲ متر است و در امتداد شیب تند دامنههای کوه جریان دارد. در مسیر کوهستانی اطراف این آبشار، مناظری زیبا و سرسبز وجود دارند.
برای رسیدن به آبشار اوردیکان باید بهسمت ماهان بروید و سپس با ورود به جاده روستای گلزار و گذشتن از روستاهای «صاحب آباد» و «راست» و رسیدن به روستای اوردیکان، پیادهروی به سمت این آبشار را آغاز کنید. تماشای این آبشار زیبا در منطقهای کویری خالی از لطف نیست. گلهای وحشی و درختچههای طبیعی اطراف این آبشار، مناظری زیبا و منحصربهفرد برای عکاسی ایجاد کردهاند؛ پس دوربین خود را فراموش نکنید.
لالهزار بردسیر
فاصله: ۱۲۰ کیلومتری جنوب غربی شهر کرمان، یک ساعت و ۴۰ دقیقه
آدرس: جاده جوپار، جاده بردسیر، جاده بافت-کرمان، لالهزار بردسیر
لالهزار بردسیر یکی دیگر از دیدنیهای طبیعی اطراف کرمان در منطقه بردسیر است که از بهترین ییلاقهای این استان به شمار میرود. این منطقه محل رشد و پرورش مرغوبترین گلهای محمدی در جهان است و انواع گیاهان دارویی و معطر مانند آویشن، بومادران، زعفران و گلگاوزبان نیز در این منطقه میرویند. کوه لالهزار در حدود ۴۳۰۰ متر ارتفاع دارد و به همین دلیل منطقهای سردسیر با آبوهوای کوهستانی است.
سد لالهزار یکی از معروفترین دیدنیهای بردسیر است که گردشگران در سفر به این منطقه در کنار لذت بردن از لالهزارهای آن، از این سد نیز بازدید میکنند. گلستان گل محمدی لالهزار در ارتفاع ۲۷۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. گلاب و اسانسهای تولیدی این گلستان، از باکیفیتترین نمونهها در جهان هستند و به سایر نقاط جهان صادر میشوند. اگر تمایل به بازدید از این گلستان زیبا و پر گلدارید، اردیبهشتماه را برای بازدید از لالهزار بردسیر انتخاب کنید. در این زمان مسیر روستا پر ازگلهای بنفشه و لالههای رنگارنگ میشوند.
آبشارهای خوشکار
فاصله: ۱۳۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت و ۴۵ دقیقه
آدرس: جاده جوپار، جاده بهرامجرد، جاده بافت، جاده خوشکار، روستای خوشکار، آبشارهای خوشکار (مشاهده روی نقشه)
آبشارهای خوشکار دو آبشار زیبا و طبیعی در مسیر صعود به قله «لاله زار» در کوهستان «بحر آسمان» هستند. این آبشارها یکی از سه آبشار معروف در منطقه بافت کرمان به شمار میروند. آبشارهای «بنگان» و «سه کاسه» نیز دو آبشار مهم دیگر در بافت کرمان هستند.
برای رسیدن به آبشارهای خوشکار باید به روستای «کیسکان» در مسیر جاه کرمان-بافت بروید. ادامه مسیر بهسمت این آبشارها از این روستا آغاز میشود. از روستای کیسکان با پای پیاده در امتداد دره «رودخان خوشکار» و رودخانه روستا ادامه مسیر دهید تا به آبشارهای خوشکار برسید. اگرمسیر کوهنوردی را ادامه دهید، به قله کوه «شاه» خواهید رسید. آبشارهای خوشکار در ماههای نخست سال بسیار پر آب هستند و آبشار دوم مقابل دهانه غاری فرو میریزد که شدت آب در بهار مانع دیدن ورودی آن میشود.
اگر برای رسیدن به آبشارهای خوشکار بهدنبال کوهنوردی سنگینتر هستید، میتوانید مسیر لاله زار بردسیر بهسمت ارتفاع کوه لاله زار را برای رسیدن به این آبشارها انتخاب کنید. اگر در فصل بهار به این مسیر بروید میتوانید از گلستانهای زیبای گل محمدی در لالهزار بردسیر نیز لذت ببرید. برای رفتن بهسمت آبشارهای خوشکار باید در امتداد مسیر سد حرکت کنید و وارد تنگه «اورتی» شوید. ادامه این مسیر شما را به مقصد مورد نظرتان میرساند.
ارگ ساسانی انار
فاصله: ۲۱۰ کیلومتری شمال غربی کرمان، دو ساعت و ۲۰ دقیقه
آدرس: رفسنجان، انار، میدان ارگ، خیابان رازی شمالی، ارگ ساسانی انار (مشاهده روی نقشه)
تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران
ارگ ساسانی انار یکی از دیدنیهای تاریخی اطراف کرمان در شهر انار است. این شهر یکی از باستانیترین مناطق در استان کرمان به شمار میرود که در گذشته آن را با نام «آبان» میشناختند و بعدها نام آن بهدلیل وجود آتشکده بزرگ در شهر به «نار» تغییر کرد. با گذشت زمان این نام نیز به انار تبدیل شد. ارگ انار بنایی باستانی در این شهر است که بعضی به اشتباه آن را قلعه انار مینامند.
متاسفانه هنوز از قدمت بنای تاریخی ارگ انار اطلاع دقیقی در دست نیست، اما همان طور که از نام این بنای تاریخی پیدا است، بیشتر باستان شناسان در مورد تعلق این بنا به دوره ساسانیان اتفاقنظر دارند. برخی از محققان نیز زمان ساخت این اثر را مربوط به دورههای پیش از ساسانیان میدانند. آنچه مسلم است، در دورههای بعدی بهخصوص زمان صفویان بازسازیهایی در این ارگ تاریخی انجام دادهاند و به تزیینات این بنا افزودهاند.
پلان ارگ ساسانی انار بهشکل ذوزنقه است که خود نشانهای دیگر از تعلق این بنا به دوران باستان به شمار میرود، زیرا در دورههای بعد، پلانهای هندسی جای خود را به بناهای مدور دادند. این ارگ باستانی روی تپهای کوتاه قرار دارد و در جهت شرق به غرب ساخته شده است. در ارگ انار ۹ برج و بارو وجود دارند که به نسبت مساحت این بنا عدد قابل توجهی است. دروازه اصلی نیز در ضلع جنوبی ارگ قرار دارد و در ساختار این بنا از خشت خام استفاده شده است.
از مهمترین شگفتیهای ارگ انار میتوان به وجود گذرگاههای زیرزمینی در این بنا اشاره کرد که هنوز مشخص نیست دسترسی به چه مناطقی داشتهاند و دلیل ساختن آنها چه بوده است. گرچه نام ارگ ساسانی انار در فهرست آثار ملی ایران به چشم میخورد، در دهههای اخیر اهمال غیر قابل جبران در نگهداری از این اثر ملی باستانی، آسیبهای غیر قابل جبرانی به این بنا وارد کرده است. از ساخت ساختمانهای بلند و پارک در حریم این ارگ تاریخی گرفته تا عدم نظارت بر استفاده درست از این بنا، سبب نابودی بخشهای بسیاری از ارگ انار شدهاند که جای تاسف دارد.
پارک ملی خبر
فاصله: ۲۲۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان، دو ساعت و ۴۰ دقیقه
آدرس: بافت، جاده روستای خبر، پارک ملی خبر (مشاهده روی نقشه)
طبیعی، منطقه حفاظت شده
پارک ملی خبر منطقهای حفاظت شده در استان کرمان است که از آن با نام بهشتی در دل کویر یاد میکنند. این پارک ملی محل زندگی گونههای متنوع جانوری و گیاهی است و به همین دلیل عنوان پناهگاه حیات وحش را نیز دارد. انواع مختلفی از گیاهان ایرانی و خلیجی بههمراه جانورانی مانند قوچ، میش، آهو، پلنگ، شاه روباه، گرگ و کاراکال، در این منطقه زندگی میکنند. از بین جانوران موجود در این منطقه، تعدادی گونههای رو به انقراض هستند و متاسفانه برخی گونهها نیز در طول سالهای گذشته از میان رفتهاند. از با ارزشترین گونههای جانوری کمیاب در این منطقه میتوان به خرس آسیایی اشاره کرد.
در پارک ملی خبر سه نوع آب و هوای متفاوت وجود دارند. دامنههای مرتفع کوهستانی، دشتهای سرسبز و زمین های گرمسیر جنوبی، در این پارک سبب شکلگیری آب و هوای سردسیر، معتدل و گرمسیر در بخشهای مختلف شدهاند. قستهای بسیاری از پارک ملی خبر را کوههای مرتفع تشکیل میدهند.
کوههای مهم پارک ملی خبر کوههای «شاهزاده» و«خبر» هستند و قلههای «چاه برف» و «برج شوم» شهرت بیشتری دارند. از میان درههای معروف در این پارک ملی میتوان «دره شاه ولایت»، «دره خبر» و «دهنه گردو» را نام برد. غارهای دیدنی و زیبایی نیز در کوه های پارک ملی خبر وجود دارند. غار «شب پره» که ارتفاع آن در حدود ۴۰ متر و پهنای آن نزدیک به ۲۰ متر است، از مهمترین جاذبههای طبیعی کوه خبر به شمار میرود. دشتهای سرسبز این منطقه نیز چشماندازهای منحصر به فردی به کوههای اطراف دارند. روستاهای مختلفی در محدوده پارک ملی خبر قرار گرفتهاند که در طول سال از گردشگران مختلف میزبانی میکنند. میتوانید در سفر به شهر کرمان برای بازدید از این منطقه حفاظت شده نیز برنامهریزی کنید.
شهر کرمان در منطقهای بیابانی با آب و هوای گرم و خشک قرار دارد، اما در اطراف این شهر ییلاقهایی خوش آب و هوا در کوهستانهای مرتفع قرار دارند که از پر طرفدارترین مقاصد گردشگری اطراف کرمان در فصل تابستان هستند. روستاهای کوهپایهای و آبشارها و رودهای فصلی و دائمی در اطراف شهر کرمان، از پر ترددترین دیدنیهای اطراف کرمان در تابستان به شمار میروند. بخش بسیاری از این جاذبهها در منطقه کوهپایه در شمال شرقی شهر کرمان قرار دارند.
روستای ده لولو
فاصله: ۳۵ کیلومتری شمال شرقی کرمان، ۳۵ دقیقه
آدرس: جاده کوهپایه، روستای ده لؤلؤ (مشاهده روی نقشه)
درختان روستای ده لولو در جوار رودخانه
روستای ده لولو در نزدیکی شهر کرمان و در جاده کوهپایه قرار دارد. قرار گرفتن این روستا بین کوههای «لیسون»، «خرسانی» و «تیزنگ»، سبب آب و هوای مساعد و سرسبزی طبیعت این روستا میشود. ده لولو یکی از قدیمیترین روستاهای اطراف کرمان است و بهدلیل چشمه سارهای روان در اطراف آن، گردشگران بسیاری در سفر به کرمان از این روستا بازدید میکنند.
روستای ده لولو در فصل تابستان آب و هوای مناسبی دارد و در زمستان نیز خالی از مسافر نیست. قرار داشتن تفرجگاهها و مراکز اقامتی در اطراف این روستا، آن را به یکی از مقاصد گردشگری در اطراف شهر کرمان تبدیل کرده است. اگر علاقهمند به کوهنوردی و طبیعت گردی هستید، در سفر به کرمان حتما سری به روستای ده لولو بزنید. در این روستا میتوانید از انواع صنایع دستی محلی که هنر دست مردمان این روستا هستند، خرید کنید.
دره شنگستان
فاصله: ۳۵ کیلومتری شمال شرقی کرمان، ۴۰ دقیقه
آدرس: شمال شرقی کرمان، جاده کوهپایه، جاده وامق آباد، روستای وامق آباد، دره شنگستان (مشاهده روی نقشه)
طبیعت زیبای دره شنگستان در میان کوه ها
دره شنگستان یکی از مناطق ییلاقی و خوش آب و هوا در منطقه کوهپایه در نزدیکی شهر کرمان است. این دره در روستای «وامق آباد» قرار دارد و در راستای رودخانه «درختنگان» گستره است. محدوده بین این رودخانه در روستای شنگستان تا «چشمه گهر» را دره شنگستان میگویند. این منطقه آبشارهای زیبا و طبیعت بکری دارد و مورد توجه کوهنوردان و گردشگران بسیاری قرار میگیرد. دره شنگستان در حدود پنج کیلومتر طول و ۲۲۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
در اطراف دره شنگستان باغهای میوه و دشتهای سرسبز در دامنه کوهها قرار گرفتهاند و انواع جانوران مانند قوچ، میش، روباه، کبک و پرندگان شکاری مانند شاهین نیز در این دره زندگی میکنند. برای ورود به این منطقه باید از کنار باغهای روستای شنگستان عبور کنید و با گذشتن از حصارهای دره شنگستان که توسط مردم روستا ایجاد شدهاند، به رودخانه برسید و سپس به دره شنگستان وارد شوید.
روستای سیرچ
فاصله: ۵۵ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۵۰ دقیقه
آدرس: بزرگراه کرمان-بم، جاده سیرچ، تونل سیرچ، روستای سیرچ (مشاهده روی نقشه)
نمایی از خانه های قدیمی در روستای سیرچ
روستای سیرچ منطقهای سرسبز و خوش آب و هوا در محدوده شهداد کرمان و در نزدیکی کلوت شهداد است. قرار داشتن این روستای سرسبز در حوالی بیابانهای خشک میتواند از جالب توجهترین ویژگیهای روستای سیرچ باشد. این روستا از بهترین ییلاقهای اطراف کرمان است که در میان مردم محلی از آن با نام «بهارستان» یاد میشود.
با وجود قرار داشتن روستای سیرچ در منطقهای کویری، اطراف این روستا را درختان سرو و چنار کهنسال پوشاندهاند. باغهای سرسبزی نیز در سراسر این روستا به چشم میخورند که مملو از درختان انگور، گیلاس، آلبالو و انجیر هستند. این روستا محل تولد و زندگی نویسنده برجسته، آقای هوشنگ مرادی کرمانی نیز هست.
در نیمه اول سال روستای سیرچ میزبان حجم بالای مسافران است. بسیاری از مردم کرمان و گردشگران برای فرار از گرمای تابستانی اطراف به این روستای سرسبز و خوش آب و هوا پناه میبرند. این روستا چشمه آبگرم نیز دارد که در بخش جنوبی آن قرار گرفته و آب آن برای درمان بیماریهای پوستی و استخوانی موثر است. خشکبار، روغن حیوانی و صنایع دستی حصیری از مهمترین سوغات این روستا به شمار میروند و برای اقامت در این منطقه میتوانید خانههای روستایی اجاره کنید.
آبشار راین
فاصله: ۱۱۹ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، یک ساعت و ۳۰ دقیقه
آدرس: بزرگراه کرمان-بم، جاده درب بهشت-راین، جاده آبشار راین (مشاهده روی نقشه)
آبشار راین در ۱۴ کیلومتری جنوب غربی شهری به همین نام در جنوب شرقی کرمان قرار دارد و در دامنه کوه «هزار» واقع شده است. شهر راین و روستاهای اطراف آن از بهترین ییلاقهای نزدیک کرمان و مناسب برای گردشگری در تابستان هستند. قله هزار مرتفعترین کوه در اطراف کرمان و جنوب ایران است و روستاهای واقع بر آن نیز از بلندترین روستاهای ایران هستند.
آبشار راین را با نام «آبشار زر رود» نیز میشناسند و آب این آبشار از جریان رودخانههای دائمی در ارتفاع کوههای اطراف تامین میشود. این آبشار در چند مرحله از روی دامنههای کوه فرو میریزد. ارتفاع بخش اول این آبشار در حدود سه متر است و بخش دوم نیز چهار متر بلندی دارد. پس از آن آبشار از لبه پرتگاه به روی تخته سنگی بزرگ در دامنه کوه میریزد و از تخته سنگ تا سنگ بستر آبشار ادامه پیدا میکند. ارتفاع این آبشار روی هم در حدود ۴۰ متر است.
مسیر حرکت آب آبشار راین، از میان شیارهای سنگها میگذرد و به همین دلیل خنکای آب بهشکل مطبوعی در فضا میپیچد. مسیر رسیدن به این آبشار مملو از گلهای وحشی و پونه است. طبیعت زیبای دامنههای کوه هزار کوهنوردان و طبیعت دوستان بسیاری را به این منطقه جلب میکند. آبشار راین در فصل زمستان یخ میزند و علاقهمندان به صخره نوردی برای لذت بردن از زیباییهای این آبشار یخی و صعود به آن در این فصل به این منطقه میروند.
کویرها و ریگزارهای اطراف کرمان در فصل پاییز شرایط مناسبی برای بازدید دارند. کوتاه بودن روز و در نتیجه مدت زمان کمتر برای تابش مستقیم نور خورشید، گرمای طاقت فرسای بیابان را از بین میبرد، اما به خاطر داشته باشید هرچه بهسمت پایان پاییز بروید، شبهای کویر سردتر میشوند. بازدید از آثار تاریخی و روستاهای اطراف کرمان نیز در این فصل خالی از لطف نیست. برای آشنایی با دیدنیهای اطراف کرمان در پاییز در این بخش با ما همراه شوید.
تل ابلیس
فاصله: ۸۰ کیلومتری جنوب غربی شهر کرمان، یک ساعت و ۱۰ دقیقه
آدرس: جنوب غربی شهر کرمان، دشت بردسیر
تل یا تپه ابلیس منطقهای تاریخی است که باستان شناسان قدمت آن را در حدود هزاره پنج پیش از میلاد تخمین میزنند. این تپه باستانی نیز در منطقه بردسیر کرمان قرار دارد. از دلیل نامگذاری این تپه به این اسم اطلاعات دقیقی در دست نیست. در این تل باستانی منازلی با دیوارهای خشتی و گلی کشف شدهاند. بیشتر این خانهها بیش از یک اتاق دارند و اشیای سنگی، سفالی و استخوانی از داخل این خانهها یافت شده است.
با وجود آسیبهای زیاد تل باستانی ابلیس در سالهای گذشته، اکنون از این منطقه حفاظت میشود و کاوشهای باستانی در آن ادامه دارند. اگر به بازدید از مناطق باستانی و کهن ایران علاقه دارید، میتوانید در سفر به شهر کرمان به این تپه باستانی سری بزنید.
روستای بیدخوان بردسیر
فاصله: ۹۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت و ۱۰ دقیقه
آدرس: جاده جوپار، جاده بردسیر، بعد از روستای دشتکار، روستای بیدخوان
روستای بیدخوان یکی از زیباترین روستاهای منطقه بردسیر است که هوایی معتدل و مناسب و طبیعتی چشمنواز دارد. قرار گرفتن این منطقه سرسبز در نزدیکی ناحیهای کویری نیز سبب توجه بسیاری از گردشگران به آن میشود. این روستا از بکرترین مناطق طبیعی در اطراف کرمان است که بین گروههای مختلف کوهنورد و طبیعت گرد، جایگاه ویژهای دارد. بسیاری از کارشناسان قدمت روستای بیدخوان را مربوط ه دوره پیش از اسلام می دانند. این روستا از شرق به کوه «یشم» و از جنوب و جنوب شرقی به کوههای «قلعه دسکوییه» و «بحر آسمان» میرسد.
روستای بیدخوان بردسیر در تمام فصلها زیباییهای منحصربهفرد گردشگری دارد و در فصل پاییز، طبیعت اطراف روستای بیدخوان رنگارنگ و تماشایی میشود
یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی در روستای بیدخوان بردسیر، غار یخدان در مسیر کوهنوردی این روستا و هفت کیلومتری جنوب شرقی آن است که در فصل زمستان دهانه آن پوشیده از قندیلهای یخی میشود. بسیاری از گردشگران برای کوهنوردی و تماشای منظره زیبای این غار در زمستان به این منطقه سفر میکنند. در روستای بیدخوان بردسیر باغها و درختان بسیاری وجود دارند و گردو یکی از اصلیترین محصولات باغداری در این روستا به شمار میرود. درخت گردوی کهنسالی در روستای بیدخوان وجود دارد که محلیان آن را قدیمیترین موجود زنده این روستا میدانند.
رودخانه بیدخوان در بهار خروشان و پر آب میشود و بری عبور از آن باید پل بست. این رودخانه از کوههای اطراف این روستا سرچشمه میگیرد و سبب سرسبزی طبیعت روستای بیدخوان میشود. زمینهای کوهپایهای اطراف این روستا پوشیده از گیاهان دارویی هستند و طبیعت اطراف این منطقه در فصل پاییز زیبایی دوچندان دارد.
دره راگه
فاصله: ۱۱۰ کیلومتری جنوب غربی کرمان، یک ساعت و ۴۰ دقیقه
آدرس: جاده کرمان-رفسنجان، غرب منطقه حفاظت شده بیدوئیه، نرسیده به رفسنجان، تنگه راگه (مشاهده روی نقشه)
تنگه راگه از دیدنیهای طبیعی زیبا در نزدیکی کرمان است که جاذبههای منحصر به فردی دارد. این منطقه در جنوب غربی کرمان و نزدیکی رفسنجان قرار دارد و با ایستادن بر فراز این تنگه یا قدم زدن میان آن، صخرههایی زیبا با تراشهای عجیب و اشکال جالب توجه خواهید دید. با قدم زدن میان صخرههای این تنگه میتوانید عکسهایی زیبا و خاطره انگیز بگیرید.
جریان آب رودخانه میان تنگه راگه بر زیباییهای این منطقه میافزاید. در میان صخرههای این تنگه سوراخهایی وجود دارند که آشیانه عقاب هستند. این تنگه فاصله کوتاهی تا منطقه حفاظت شده بدوییه دارد که محل زندگی جانوران متنوعی است. برای بازدید از این منطقه میتوانید فصل پاییز را انتخاب کنید که هوای این تنگه معتدل میشود؛ البته نخستین روزهای بهار نیز برای بازدید از این تنگه مناسب هستند.
برای رسیدن به تنگه راگه در مسیر کرمان به رفسنجان باید به روستای «ناصریه» بروید. از این روستا با پیمودن هشت کیلومتر در جهت غرب، به جادهای خاکی در سمت راست خواهید رسید. تنگه راگه در ۲۷ کیلومتری این جاده قرار دارد.
کلوت شهداد
فاصله: ۱۴۰ کیلومتری شمال شرقی کرمان، یک ساعت و ۵۰ دقیقه
آدرس: جاده سیرچ، جاده شهداد، جاده نهبندان-شهداد، کلوت شهداد (مشاهده روی نقشه)
طبیعی، ثبت شده در فهرست میراث طبیعی ایران و میراث جهانی سازمان یونسکو
کلوت پدیدهای طبیعی است که در بیابان لوت قرار دارد. کلوتها در اثر فرسایش خاک بهوسیله باد و باران در طول سالیان دراز به وجود آمدهاند. کلوت شهداد در بیابان لوت یکی از زیباترین کلوتهای این بیابان است که بیش از ۱۱ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد. بادهای کویری، شنی و ماسهای هستند و به همین دلیل اثر فرسایشی قوی بر خاک بیابان میگذارند. از فاصله دور کلوت شهداد مانند شهری متروک و دور افتاده به نظر میرسد که سالها خالی از سکنه مانده است.
از بهترین ویژگیهای کلوت شهداد، سکوت و آرامش بی پایان آن است. بسیاری از گردشگران برای لذت بردن از آرامش کویر به این منطقه سفر میکنند. بنا بر گفته زمین شناسان با هر بار بارش باران، چهره کلوت شهداد تغییر میکند. از دیگر عوامل مؤثر بر فرسایش این منطقه میتوان به تنها رودخانه این منطقه، یعنی «رود شور» اشاره کرد.
یکی از عجیبترین پدیدهها در نزدیکی کلوت شهداد، پدید آمدن دریاچهای در مجاورت این بیابان است که آن را دریاچه کلوت نامیدهاند. از شهر شهداد که بهسمت کلوت شهداد بروید، پس از پیمودن ۵۰ کیلومتر به این دریاچه خواهید رسید. مردم محلی از این دریاچه زیبا بهدلیل عمر کوتاهی که دارد، با نام دریاچه جوان یاد میکنند. بازدید از این دریاچه و کلوت شهداد در سفر به کرمان میتواند تجربهای فراموشنشدنی برای شما باشد.
گندم بریان
فاصله: ۱۵۰ کیلومتری شمال شرقی کرمان، یک ساعت و ۵۰ دقیقه
آدرس: جاده سیرچ، جاده شهداد، جاده نهبندان، روبهروی دریاچه کلوت (مشاهده روی نقشه)
منطقه گندم بریان یک توده آذرین آتشفشانی در حاشیه غربی بیابان لوت است که از آن با عنوان گرمترین نقطه چالهای در جهان یاد میشود. بهدلیل سیاه بودن این منطقه در طول روز دمای آن بین ۶۰ تا ۶۵ درجه سانتیگراد بالا میرود. منطقه گندم بریان در بخش شرقی کوههای راور کرمان و شمال شهر شهداد قرار دارد. رودخانه شور که تنها رودخانه در بیابان لوت است نیز در غرب این منطقه جریان دارد.
در دشت گندم بریان تکههای سنگی با اشکال و فرمهای عجیب به چشم میخورند. گرداگرد این منطقه را دیوارههای خاک با ارتفاع مختلف پوشاندهاند. ارتفاع بلندترین دیوارهها به ۳۰ متر میرسد و تنها بخش شمالی گندم بریان حصار ندارد. اگر از فاصله دور به این منطقه نگاه کنید، تصور خواهید کرد قلعهای متروک پیش روی شما قرار گرفته است.
ترکیب خاک زرد رنگ و سنگهای سیاه با شکلهای عجیب، تصاویری منحصربهفرد از پدیدههای زمین شناسی در مقابل شما قرار میدهند. این منطقه از طرف ناسا بهعنوان یکی از گرمترین نقاط دنیا شناخته میشود و تا شعاع ۲۰۰ کیلومتری اطراف آن، هیچ موجود زندهای نمیتوان یافت.
برای رسیدن به منطقه گندم بریان ابتدا بهسمت شهداد بروید و سپس در جهت جاده نهبندان ادامه مسیر دهید. روبهروی دریاچه کلوت، با عبور از رود شور و پیاده روی روی ماسههای با شیب زیاد به بالای تپه و منطقهای موسوم به «گدار باروت» خواهید رسید. دشت گندم بریان در شرق گدار باروت قرار دارد. بازدید از این منطقه یک روز کامل زمان میبرد. برای رسیدن به این منطقه باید از ماشینهای آفرود استفاده کنید و به خاطر داشته باشید در این منطقه تلفن همراه آنتن ندارد.
ارگ بم
فاصله: ۱۹۰ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، دو ساعت و ۱۰ دقیقه
آدرس: جاده بم، شهر بم، خیابان صاحب الزمان، بلوار جمهوری، میدان آزادی، خیابان ولیعصر، بلوار لطفعلی خان، میدان رحیمی نژاد، خیابان بهمن، ارگ بم
یکی از مهمترین اثار باستانی نزدیک به شهر کرمان که شهرتی جهانی دارد، ارگ بم است. این ارگ در شمال رودخانه «پشت رود» و بالای صخرهای وسیع قرار دارد. ارگ بم در گذشته در مسیر جاده ابریشم قرار داشته است و قدمت آن به بیش از ۲۵۰۰ سال پیش میرسد. این ارگ تاریخی، شهری باستانی با مجموعهای از بناها در دو بخش عامه نشین و اعیان نشین است. در گذشته حاکمان در قسمت اعیان نشین این ارگ و جدا از مردم زندگی میکردند. دیوارهایی به بلندی ۶ تا هفت متر در گذشته گرداگرد این ارگ ۱۸ هزار متر مربعی را پوشانده و داخل شهر نیز با دیوارهای تو در تو از هم جداشده بودند.
اگرچه ارگ بم در طول سالهای دراز، اقوام مختلف را از گزند هجوم دشمنان حفظ کرد، نتوانست در مقابل زلزله سال ۱۳۸۲ مقاومت کند و بیشتر قسمتهای آن نابود شدند. این اثر باستانی ارزشمند در سال ۱۳۴۵ در فهرست آثار ملی ایران و در سال ۲۰۰۴ میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
برخی از باستان شناسان ارگ بم را متعلق به دوره هخامنشیان و بعضی دیگر مربوط به دوره اشکانیان میدانند. نشانههایی از ساخته شدن این بنا در نخستین سالهای حکومت ساسانیان نیز وجود دارد. بخشهای بسیاری از بناهای داخل این ارگ نیز در دوران حکومت تیموریان تا قاجار به آن اضافه شدهاند. سبک معماری در بخشهای مختلف این بنای عظیم، کمک بسیاری به کارشناسان برای کشف قدمت هر بخش میکنند. بنایی مشابه ارگ بم در شهر عشق آباد وجود دارد که سبک معماری آن به این ارگ بسیار نزدیک است. بررسی باستان شناسان در این ارگ، از طراحی مهندسی شده و پیشرفته در این بنای باستانی پرده برداشتهاند و شگفتیهایی از پیشرفتگی این بنا در آن زمان را آشکار کردهاند.
وقوع زلزله و تخریب ۸۰ درصدی ارگ بم در سال ۱۳۸۲، سبب قرار گرفتن نام این بنا در فهرست «میراث در خطر» سازمان یونسکو شد، اما در طول سالهای بعد با بازسازیهای گسترده، کشور ایران توانست توجه سازمان یونسکو را جلب و نام این اثر باستانی را از این فهرست خارج کند. در روند بازسازی این بنا، سازمان یونسکو و کشورهایی مانند ژاپن، فرانسه و ایتالیا کمکهای مالی و تجهیزاتی بسیاری کردند. در حال حاضر بخشهایی از ارگ بم به همان حالت تخریب شده پس از زلزله باقی ماندهاند تا یادآور این بخش از تاریخ ارگ بم باشند.
باغ سنگی سیرجان
فاصله: ۲۰۵ کیلومتری جنوب غربی کرمان، دو ساعت و ۳۰ دقیقه
آدرس: جاده بافت-کرمان، جاده سیرجان، بعد از روستای زمزرج، جاده باغ سنگی، باغ سنگی سیرجان
باغ سنگی سیرجان یکی از دیدنیهای اطراف کرمان در شهر سیرجان است که قدمت بسیاری ندارد، اما شکل ساخته شدن آن توجه گردشگران را جلب میکند. این باغ را «درویش خان اسفندیار پور» از زمین داران کرمان ساخته است، که پس از انجام اصلاحات در سال ۱۳۴۰، بخش قابل توجهی از زمینهای خود را از دست داد. او پس از خشک شدن بخش بسیاری از باغهای سرسبز خود، در صحرای مجاور این زمینها چادر زد و به جمع کردن سنگهای بیابان پرداخت.
باغ سنگی در ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی سیرجان و در روستای میاندوآب قرار دارد. درختان این باغ در واقع تندیسهایی ساخته شده از چوب و سنگ هستند. تنههای خشک شده درختان و سنگهای آویخته شده به آنها در شکلها و اندازههای مختلف در این باغ سنگی به چشم میخورند. بعضی از درختها بسیار بزرگ هستند و سنگهای بزرگی نیز از آنها آویزان و تمام سنگها با استفاده از سیم به تنههای خشک شده درختان وصل شدهاند.
درویش خان اسفندیار پور در سال ۱۳۸۶ و در سن ۸۳ سالگی درگذشت و پیکر او در همین باغ به خاک سپرده شد. باغ سنگی سیرجان در حال حاضر آسیبهای بسیاری دیده است و در معرض نابودی قرار دارد. این باغ سنگی بهعنوان اثری هنری در طول سالهای دراز توجه گردشگران و عکاسان بسیاری را به خود جلب کرده است.
روستای تاریخی میمند
فاصله: ۲۴۰ کیلومتری غرب کرمان، دو ساعت و ۳۰ دقیقه
آدرس: رفسنجان، جاده شهر بابک، جاده روستای میمند، دوراهی میمند، سمت چپ، روستای تاریخی میمند
تاریخی، ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران و میراث جهانی یونسکو
روستای تاریخی میمند بهدلیل ساختار صخرهای خانههایش که به دست انسانها کنده شدهاند، شهرتی جهانی دارد. این روستا را با نام روستای «دست کند میمند» نیز میشناسند. روستای میمند در نزدیکی شهرهای شهر بابک، رفسنجان و سیرجان قرار دارد و وسعت آن در حدود ۴۲۰ کیلومتر مربع است. با توجه به پژوهشهای باستان شناسان از عمر این روستا بین دو تا سه هزار سال میگذرد، اما کارشناسان هنوز در حال بررسی تاریخ دقیقتر زمان ساخت روستای میمند هستند.
بعضی از مورخان معتقدند عمر سفالهای یافت شده در روستای میمند به ۶ تا ۱۰ هزار سال قبل میرسد. این منطقه باستانی ساختار دفاعی و نظامی قابل توجهی داشته و معبد، برج، قلعه و خانههای صخرهای را در خود جا داده است. از اقوام ساکن در این روستا و دلیل کندن خانههای آنها در دل کوه هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست.
در ساخت خانههای روستای میمند از هیچ ملات و آجری استفاده نشده است و این خانهها در دل کوه کنده شدهاند. داخل خانهها چند اتاق و طاقچه دیده میشوند. دمای اتاقها در حدود پنج درجه بیشتر از بیرون است و بهدلیل روشن کردن اجاق داخل خانهها دیوارها و سقف سیاه شدهاند. اندازه بزرگترین خانه سنگی در این روستا در حدود ۹۰ متر است و عموم خانهها نزدیک به ۱۲ متر مربع مساحت دارند. در این خانهها نشانههایی از تزیینات بنا نیز به چشم میخورد. نام روستای میمند را بهعنوان یکی از میراث تاریخی جهان، در فهرست یونسکو ثبت کردهاند.
ریگ یلان
فاصله: ۲۹۰ کیلومتری شمال شرقی کرمان، سه ساعت و ۲۰ دقیقه
آدرس: جنوب شرقی روستای ده سلم (مشاهده روی نقشه)
طبیعی، ثبت شده در فهرست آثار طبیعی ایران و میراث جهانی یونسکو
ریگ یلان از جالب توجهترین عرصههای بیابانی در بیابان لوت است که زیبایی منحصر به فردی دارد. این ریگزار در قسمت شرقی بیابان لوت و در محل تلاقی استانهای خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان قرار گرفته است. این منطقه از بکرترین مناطق بیابانی جهان به شمار میرود و مرتفعترین هرمهای ماسهای جهان را دارد.
در ریگ یلان کوههای ماسهای و چالههای عمیق توجه گردشگران را جلب میکنند. این منطقه از صعب العبورترین نقاط بیابانی جهان است و گونههای گیاهی وجانوری بسیار محدودی دارد. برای لذت بردن از سکوت و آرامش این منطقه میتوانید بدون کفش میان شنزارها قدم بزنید، اما به خاطر داشته باشید که بدون راهنما بهسمت مسیرهای دور نروید.
برای رفتن به ریگزار یلان باید به روستای «ده سلم» در جنوب غربی شهر نهبندان بروید. این روستا تنها ۳۵ کیلومتر با ریگ یلان فاصله دارد و برای پیمودن این مسیر به ماشین آفرود نیاز دارید. در مسیر رسیدن به ریگ یلان منظرههایی زیبا از نخلهای سر به فلک کشیده در جوار تپههای ماسهای بلند توجه شما را جلب خواهند کرد. در اطراف ده سلم خانههای روستایی و اقامتگاههای بومگردی برای استفاده گردشگران وجود دارند.
از دیدنیهای اطراف کرمان در زمستان میتوان به کوههای مرتفع و مناسب برف بازی و بخشهایی از طبیعت این استان که در زمستان تماشایی و منحصربهفرد میشوند اشاره کرد. آبشارهای یخی نیز از دیدنیهای فصل زمستان در نقاط مختلف ایران هستند. با توجه به گرمسیر بودن شهر کرمان، میتوانید در زمستان به بازدید دیدنیهای تاریخی اطراف این شهر بروید. این زمان از سال بهدلیل خلوت بودن مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار میگیرد.
پیست اسکی سیرچ
فاصله: ۴۰ کیلومتری جنوب شرقی کرمان، ۳۵ دقیقه
آدرس: بزرگراه کرمان-بم، جاده سیرچ، تونل سیرچ، پیست اسکی سیرچ (مشاهده روی نقشه)
شاید برای شما عجیب به نظر برسد که بدانید در اطراف کویرهای کرمان پیست اسکی هم وجود دارد. پیست اسکی سیرچ با ارتفاع ۲۷۰۰ متر از سطح دریا در فاصله یک ساعتی از منطقه گندم بریان قرار دارد. این پیست از مهمترین مراکز تفریحی و ورزشی زمستانی برای مردم کرمان و گردشگران این استان است. پیست اسکی سیرچ در نزدیکی روستای سیرچ قرار دارد و برای رسیدن به آن باید پس از تونل سیرچ بهسمت راست بپیچید. قله جفتان که محل قرار گرفتن این پیست است، از برفگیرترین کوههای استان کرمان به شمار میرود. در فصلهای پر بارش این پیست در حدود نیمی از سال شرایط مناسب برای اسکی کردن دارد.
جادههای شهداد-سیرچ و کرمان-سیرچ هر دو دسترسیهای مناسبی به پیست اسکی سیرچ دارند. برای اقامت در اطراف این پیست گزینههایی وجود دارند که شامل هتل و اقامتگاههای روستایی میشوند. در سفر به کرمان در فصل زمستان میتوانید برای لذت بردن از این تفرجگاه زمستانی برنامهریزی کنید.
دریاچه مخرگه (دریاچه نمک شهر بابک)
فاصله: ۲۴۰ کیلومتری غرب کرمان، دو ساعت و ۴۰ دقیقه
آدرس: شهر بابک، روستای استبرق، مسیر پیاده روی بهسمت دریاچه مخرگه (مشاهده روی نقشه)
دریاچه مخرگه از زیباترین دیدنیهای طبیعی استان کرمان است که مانند آینهای بزرگ تصویر آسمان آبی را بازتاب میدهد و به همین دلیل لقب «بزرگترین آینه طبیعی ایران» را از آن خود کرده است. این دریاچه فصلی است و هرسال در ماه آبان با شروع بارشهای زمستانی شروع به آبگیری میکند. با پایان یافتن بارشها تبخیر آب این دریاچه آغاز و تا مرداد ماه کاملا خشک میشود. این چرخه طبیعی سالیان درازی است که ادامه دارد.
دریاچه مخرگه در نزدیکی شهر بابک قرار گرفته است و از مهمترین تفرجگاههای طبیعی در استان کرمان به شمار میرود. اطراف این دریاچه را کوهها و درختان سرسبزی پوشاندهاند که تصویر آنها در دریاچه مخرگه بازتابی زیبا ایجاد میکند. بستر این دریاچه نمکی است و در طول سالهای اخیر عدهای سعی در بهرهبرداری از منابع این دریاچه کردهاند.
منبع تامین آب این دریاچه رودخانه آب شیرین «حبیب الله خانی» است که خود رودخانهای فصلی است. تبخیر مداوم آب دریاچه و بستر نمکی آن، سبب تغییر ماهیت آب این رودخانه پس از ورود به دریاچه مخرگه میشود. غارهای طبیعی زیبایی در حوالی این دریاچه وجود دارند که مشرف بر دریاچه مخرگه هستند. بقایای قلعهای قدیمی نیز در نزدیکی این منطقه کشف کردهاند که هنوز اطلاعات دقیقی از آن در دست نیست.
در این مقاله به معرفی دیدنیهای اطراف کرمان پرداختیم. اگر در سفر به این شهر از جاذبههای اطراف کرمان بازدید کردهاید یا ساکن شهر کرمان هستید و جاذبههای دیگری را میشناسید در ادامه با ما و دیگر کاربران کجارو در میان بگذارید.
انتهای مطلب