10 تکنیکی که شما را به خیاطی حرفه ای تبدیل میکند
اگر شما هم علاقه دارید به یک منبع تولید مد و سبک خاص خودتان تبدیل شوید قطعا ابتدایی ترین سوالی که به ذهنتان میرسد این است که چگونه خیاط ماهری شویم؟ برای گرفتن پاسخ سوالتان در ادامه با سایت تلنگر همراه باشید.
به گزارش تلنگر؛ مد و فشن همیشه از جایگاه ویژه ای در میان تمامی اقشار جامعه برخوردار بوده است. اما امروزه بر محبوبیت آن افزوده شده، اما اگر دوست دارید به یک منبع تولید مد و سبک خاص خودتان تبدیل شوید قطعا ابتدایی ترین سوالی که به ذهنتان میرسد این است که چگونه خیاط ماهری شویم؟ در ادامه مطلب شما را با ۱۰ اصول اولیه که به شما در این راه کمک میکنند را خواهیم گفت.
چگونه خیاط ماهری شویم؟
اگر قصدتان این باشد که برای خودتان لباس بدوزید چون از طرح و مدلهای تکراری بازار خسته شدهاید؛ یا در مسیر طراح لباس شدن بخواهید پیشرفت کنید و به خیاطی ماهر تبدیل شوید. یا حتی به خیاطی به عنوان شغل آینده خود نگاه کنید، بهتر است پیش از شروع این هنر، اطلاعات خودرا در خصوص الگو و خیاطی تکمیل کنید. ادامه این مقاله را دنبال کنید تا متناسب با نیاز خود بتوانید به خوبی فرآیند چگونه خیاط ماهری شویم را طی کرده و سطح مطلوب برسید.
خیاط کیست و چه کاری انجام میدهد؟
قبل از هرچیزی بهتر است بدانید که خیاط دقیقا چه کارهایی انجام میدهد. وقتی در رشته خیاطی قدم بگذارید باید انتظار انجام کارهایی از قبیل اندازه گیری مشتریان، ترسیم الگو، برش پارچه، کار با نخ و سوزن و چرخ خیاطی را داشته باشید. یک خیاط باید توانایی اصلاح لباسهایی که به اشتباه دوخته شدهاند را داشته باشد و بتواند تغییراتی در لباسهای دوخته شده ایجاد کند.
همچنین خیاط باید با انواع اندامهای زنانه و انواع تیپهای بدنی آشنا باشد تا بتواند با توجه به اندام افراد، بهترین و مناسبترین لباس را برای آنها بدوزد. آشنایی خیاط با طراحی لباس و قوانین چرخه رنگ، به او کمک میکند پیشنهادات خلاقانهای به مشتری داده و کار خود را به صورت حرفهایتر انجام دهد. نگران نباشید، نیازی نیست بترسید و فکر کنید که همان اول باید همهی این مهارتها را باهم یاد بگیرید. فقط کافیست شروع کنید و کم کم مهارتهای لازم که در ادامه مقاله میگوییم را به دست آورید.
۱۰ قدم برای تبدیل شدن به یک خیاط ماهر
همیشه برای شروع هرکاری، اولین قدم سختترین و مهمترین قدم است. خیاطی نیز از این موضوع مستثنی نیست. وقتی پیش از شروع با اطلاعات دقیق و درست وارد این حوزه شوید، وسط راه نمیگویید “کاش طور دیگری شروع کرده بودم”. در این قسمت از مقاله، مراحلی که قدم به قدم برای شروع خیاطی باید طی کنید را به شما آموزش میدهیم.
نازکدوزی
نازکدوزی قدمی مهم برای یادگیری خیاطی است. اگر برای یادگیری خیاطی به آموزشگاههای متعددی مراجعه کردهاید و یا مشاورههای مختلفی به شما دادهاند که بدون یادگیری دوره نازکدوزی میتوانید خیاط بشید اصلا گول این تبلیغات زرد را نخورید. دلیل آن هم این است که هر خیاطی از نقطهای شروع کرده است و هر دورهای پیش نیازهایی دارد که گذراندن آنها به شما کمک میکند تا قدمهای خود را محکمتر و اصولی تر بردارید.
پس حتما با تحقیق و مشاوره خوب، در بهترین آموزشگاههای خیاطی که سابقه درخشانی هم در دوره نازکدوزی دارند، ثبت نام کنید. اگر مبتدی هستید و به تازگی قصد یادگیری خیاطی را دارید نباید از همان ابتدا سر کلاسهای ضخیم دوزی یا لباس شب بنشینید، چراکه شما هنوز چیزی از خیاطی بلد نیستید و این موضوع باعث دلزدگی شما در همان ابتدای راه میشود. اما نگران نباشید و عجله نکنید. چون وقتی که حرفه ایتر شدید، میتوانید با خیال راحت و تجربه بیشتر به یادگیری این دورهها بپردازید.
تکالیف را به موقع انجام دهید
اگرچه در یادگیری هر هنر و مهارتی به ویژه خیاطی، آموزش صحیح و اصولی حرف اول را میزند، اما انجام درست تکالیف و پروژهها و رفع اشکال نیز جزء جداییناپذیر آن است. هنرآموز باید هر جلسه، الگوکشی، برش و دوختی را که به او محول میشود، به درستی انجام دهد و اگر در این میان، اِشکالهایی هم ذهن او را درگیر کرد حتما باید از طریق مدرس خود رفع اشکال کند. چون در خیاطی، عملی کار کردن بسیار مهمتر از تئوری است و با انجام پروژههای مختلف و کسب تجربه است که شما میتوانید خیاط ماهری شوید. مواظب باشید تا از کلاس خیلی عقب نیوفتید و اگر عقب افتادید با تلاش بیشتر خودتان را به سطح کلاس برسانید.
انتخاب رشته خیاطی
پس از اینکه دوره نازکدوزی را تمام کردید و با دوخت اولیه انواع لباس آشنا شدید، احتمالا نمیخواهید در همین مرحله بمانید. آیا به دوخت لباس شب و عروس علاقه دارید؟ آیا دوست دارید لباس بچه بدوزید یا دوخت مانتو و شومیز برایتان لذت بخشتر است؟ آشنایی با مهمترین رشتههای خیاطی به شما کمک میکند تا رشته موردعلاقه خود را در زمینه خیاطی پیدا کرده و آن را دنبال کنید. بهتر است به محض تمام کردن دوره نازکدوزی، دوره بعدی را ثبت نام کنید تا بین کلاسهایتان وقفه نیوفتد.
تمرین، تجربه، تولید
پس از اینکه دوره هدف خود را گذراندید بهتر است برای کسب تجربه بیشتر، لباسهای بیشتری بدوزید. دوختن لباسهای بیشتر برای افراد مختلف باعث میشود ایرادهای کار خود را بیشتر شناخته و آنها را رفع کنید، همچنین کمک میکند با انواع اندامها بیشتر آشنا شوید و بدانید برای چه اندامی چه لباسی مناسبتر خواهد بود. فراموش نکنید که در خیاطی، تمرین و تجربه میتوانند بسیار کمککننده باشند و شما را به هدفتان برای شروع یک کسب و کار و ارائه هنر دست خود برسانند و از طرفی دیگر، نگران هم نباشید چون هیچکس یک شبه نتوانسته خیاط ماهری شود و همیشه آزمون و خطاها و فعالیت مستمر و جدی میتواند نقش بسزایی در این مسیر ایفا کنند.
ساخت رزومه
پس از آنکه مسیر چگونه خیاط ماهری شویم را با موفقیت طی کردید، مدرک دوره آموش خیاطی را دیافت کردید با به دست آوردن تجربه کاری، میتوانید رزومهای ایجاد کنید که صلاحیتهای شما را به عنوان یک خیاط نشان دهد. رزومه شما باید شامل اطلاعات تماس، تحصیلات، مدارک، تجربه کاری، مهارت و تواناییهایتان باشد. در هر بخش، اطلاعاتی را درج کنید که به کارفرما یا مشتری نشان دهد که چرا شما یک خیاط عالی هستید. رزومه شما میتواند پیج اینستاگرام، پرتفولیو یا هر شبکه اجتماعی باشد که مشتری بتواند با مهارتهای شما آشنا شود.
مهارتهای ارتباطی
خیاطان مدام با افراد و مشتریان سر و کار دارند، پس باید بتوانند با خوش قولی و رفتار مناسب آنها را جذب کنند.
بهبود روابط اجتماعی
تعامل با مشتری و مهارتهای ارتباطی قوی، بخش مهمی از شغل خیاطان است. بسیاری از خیاطان هنگام اندازهگیری سایزهای مشتریان، رفتار مناسبی از خود نشان نمیدهند و درباره اندام آنها اظهار نظر میکنند، این کار باعث میشود مشتری هنگام اندازهگیری سایزهایش به هیچ وجه احساس راحتی نکند. خیاط باید بتواند با بهترین و مناسبترین رفتار درباره لباس مناسب اندام او، مشاوره بدهد، به طوری که مشتری احساس بدی پیدا نکند. فراموش نکنید رفتار درست با مشتری، نه تنها باعث تبدیل او به یک مشتری وفادار شده، بلکه باعث میشود او شما را به تمام آشنایان خود معرفی کند.
مهارتهای لازم یک خیاط ماهر
برای آن که جریان چگونه خیاط ماهری شویم را به خوبی پشت سر بگذارید، باید برخی مهارتها را هنگام شروع خیاطی در خود تقویت کنید و بتوانید چند قدمی جلوتر بایستید. اگر به صورت ذاتی این مهارتها را دارید که چه بهتر، اگر ندارید اصلا نگران نباشید، با تمرین بیشتر شما به تبحر لازم میرسید. مهارتهای لازم برای خیاطی عبارتند از:
دقت و توجه به جزئیات
خیاطی از آن دسته رشتههایی است که دقت و جزئیات در آن اهمیت بسیار زیادی دارد، تا حدی که کوچکترین اشتباه میتواند باعث خراب شدن لباس شده و نیاز باشد کل دوخت را باز کرده و دوباره آن را بدوزید.
زبردستی
خیاط فقط با دستان خود کار میکند، بنابراین زبردستی باعث میشود خیاط کمتر دچار اشتباه شده و کار خود را سریعتر و باکیفیتتر انجام دهد.
مهارتهای ریاضی
از اساسی ترین مراحل در جریان چگونه خیاط ماهری شویم، ترسیم، اندازهگیری و الگوسازی است. و این کار فقط با قوانین ریاضی قابل انجام است، بنابراین اگر ریاضیات را دوست ندارید باید مهارتهای ریاضی خود را تقویت کنید.
ترسیم الگو
بسیار اتفاق افتاده است که لباسی را پوشیدهایم یا در تنِ افراد دیگر دیدهایم که در اصطلاح، به خوبی روی تن ننشسته است. این مشکلات ناشی از الگوی لباس است، بنابراین الگو در دوخت، نقش مهمی دارد. بهتر است سعی کنید مهارت الگوسازی را بیش از هرچیزی در خود تقویت کنید، در این صورت نمیتوانید لباسهای باکیفیتی بدوزید و برای بهتر شدن کیفیت کار خود متوجه اشکالات آن شوید. بسیاری از آموزشگاهها به این موضوع توجهی نمیکنند و به عنوان این که دیگر از دست الگوکشی راحت شوید، سعی در جذب هنرآموزان بیشتری دارند، باید آگاه باشید و به هر حرفی اعتماد نکنید.
بهترین چرخ خیاطی در روند چگونه خیاط ماهری شویم
چرخ خیاطی، وسیله کار خیاط است. شما باید خرید بهترین چرخ خیاطی را باید در برنامه خود اولویت دهید. اما ممکن است برخی از اساتید نظرشان برای شروع را چگونه خیاط ماهری شویم کمی متفاوت باشد و ترجیح دهند از همان ابتدا، یک چرخ خیاطی حرفهای با برند خاص و گران قیمت را به شاگردان خود پیشنهاد ندهند. آنها نظرشان بر این است که از همان ابتدا میشود با یک چرخ خیاطی ساده، کار را راه انداخت و چه بسا حتی پیشنهاد به استفاده از چرخ خیاطیهای قدیمی هم میکنند.
برای انتخاب و خرید چرخ خیاطی باید به کیفیت، کارایی و وزن آن سبک یا سنگین بودن، توجه کنید. به طور مثال، همان طور که شما نمیتوانید از یک چرخ خیاطی ارزانقیمت انتظار تنوع دوخت و طول عمر زیاد داشته باشید از طرفی، بهترین چرخ خیاطی حرفه ای از یک برند خاص هم برای شروع، شاید انتخاب مناسبی نباشد. شما میتوانید چرخ خیاطی با کیفیت، دارای تنوع دوخت و متناسب با نیاز خود، از برندی که درس خود را خوب پس داده است، خریداری کنید تا پس از مدتی، مجبور نباشید هزینه اضافی برای خرید یک چرخ خیاطی دیگر بدهید.
لوازم لازم برای شروع خیاطی
داشتن ابزار مختص هر هنر از ملزومات یک هنرجو است. فن و مهارتی که شما برای روند چگونه خیاط ماهری شویم، میآموزید نیازمند داشتن ابزار کار حرفهای است داشتن یک سری ابزار و وسایل جزو ضروریات است و خیاطی هم از این قاعده مستثنی نیست. اگرچه چرخ خیاطی، مهمترین وسیله برای یادگیری هنر خیاطی است، اما ابزار و وسایل دیگری هم هستند که باید خرید آنها را در دستور کار خود قرار دهید. از جمله لوازم لازم برای شروع خیاطی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتخاب محیط کاری
قدم نهایی در مسیر چگونه خیاط ماهری شویم این است که محیط کاری خود را انتخاب کنید. با در نظر گرفتن ویژگیهای فردی خود تصور کنید که کار در چه محیطی احساس بهتری به شما میدهد؟ آیا دوست دارید در نزدیکی یا داخل خانه خود کارگاه کوچکی ساخته و در آن به تنهایی خیاطی کنید یا ترجیح میدهید در کارگاهها یا تولیدیهای برندهای لباس کار کنید؟ شاید هم دوست داشته باشید با گذراندن دورههای طراحی لباس، برند خود را راه اندازی کنید و از خیاطهای دیگر کمک بگیرید.
به این فکر کنید که برای راه اندازی کسب و کار خود، نیاز به تلاش بیشتر و توسعه مهارتهای کسب و کار دارید و در اوایل کار ممکن است درآمد چندانی نداشته باشید، اما با گذر زمان و با تلاشهای بسیار میتوانید به درآمد و شهرت بیشتری برسید. اگر نمیخواهید وقت و هزینه زیادی را صرف کنید، میتوانید برای برندها و تولیدیهای لباس مشغول به کار شوید.
وسایل اولیه مورد نیاز برای چگونه خیاط ماهری شویم
- کاغذ الگو
- قیچی
- پارچه مورد نیاز
- نخ و سوزن
- کاربن
- صابون خیاطی
- بشکاف
- خط کش
- رولت
- لایه چسب
- سوزن ته گرد
- خط کش منحنی
- پارچه مناسب برای شروع خیاطی
شاید برای اغلب افراد، یکی از قسمتهای قشنگ و البته دشوارِ خیاطی، انتخاب پارچه است که باید در این خصوص بسیار دقت کنید. چون برای شروع کار، نمیتوانید از هر پارچهای استفاده کنید؛ به طوری که استفاده از پارچههای کِشی و حریر میتواند کار را برای شما سختتر کند. پس، از روزهای اول با پارچههایی که گرانقیمت هستند و از لحاظ دوختی، جنس حساسی دارند، کار خود را شروع نکنید و در عوض، با پارچههای ارزانقیمت شروع کنید چراکه تازه اول راه هستید و راحتتر میتوانید روی این پارچهها آزمون و خطا کنید. همچنین شما باید انواع پارچهها به خوبی بشناسید که یکی از مهمترین اصلهای کاری هر خیاط در جریان چگونه خیاط ماهری شویم، است.
بازارکار و درآمد خیاطی
میزان درآمد خیاطی بستگی به تلاش، مهارت و تجربه شما دارد، اما مسلم است که کار در تولیدیهای لباس درآمد کمتری نسبت به خیاطی در مزون شخصی و یا کار برای خودتان دارد. مزیت کار در تولیدیها این است که به محض تمام کردن دوره موردنظر خود، میتوانید کارتان را شروع کنید.
اگر میخواهید به درآمد بیشتری در رشته خیاطی برسید بهتر است تجربه، سابقه کاری و مهارت خود را افزایش دهید و کمی صبور باشید. شهر محل کار و سطح درآمد مشتریان نیز در درآمد رشته خیاطی بی تاثیر نیست. نگران بازار کار خیاطی و اشباع شدن آن نباشید، زیرا نیاز به پوشاک و لباس در سراسر جهان روز به روز در حال افزایش است.
سخن پایانی
حالا اگر واقعا برای طی کردن مسیر چگونه خیاط ماهری شویم جدی هستید باید هرچه سریعتر برای یادگیری خیاطی از طریق مدرسه، دانشگاه یا آموزشگاه اقدام کنید. حتی میتوانید از آموزش های رایگان در فضای مجازی استفاده کنید. البته باید بگوییم که تصمیم درستی گرفته اید که همه این ها متناسب با شرایط و نیاز شماست که تحقیق و بررسی صحیح می تواند مسیر شما را هموارتر کند. این حال اگر قصد دارید که به وسیله فضای مجازی، در داخل منزل، خیاطی را یاد بگیرید توصیه ما به شما این است ابتدا با متدهای خیاطی آشنا شوید.
سوالات متداول درباره خیاطی
۱.آیا گرفتن مدرک برای خیاطی الزامی است؟
برای تبدیل شدن به یک خیاط حرفه ای، هیچ مدرک رسمی لازم نیست، اما شرکت در بهترین دورههای آموزشی باعث افزایش اعتماد مشتری به کار شما خواهد شد.
۲.برای خیاط شدن چقدر زمان لازم است؟
همه چیز بستگی به هدفتان دارد. اگر میخواهید فقط دوخت لباسهای معمولی را یاد بگیرید شرکت در دوره نازکدوزی کافی است، که این دوره حدود ۶ ماه زمان میبرد.
۳.آیا میتوان بدون الگو خیاطی کرد؟
خیر، به هیچ وجه به کلاسهای خیاطی بدون الگو اعتماد نکنید.
پایان مطلب/س.آ