7 روش درمان سردی معده در خانه با راهکارهای فوری
بروز مشکل سردی معده به عوامل زیادی بستگی دارد که مهمترین آن سبک زندگی اشتباه است. در ادامه مطلب به بررسی و درمان سردی معده خواهیم پرداخت.
به گزارش تلنگر؛ سردی معده در واقع به احساس سنگینی و ناراحتی معده گفته میشود. درمان سردی معده در منزل روش های گوناگونی دارد.از عوامل تاثیر گذار بر سردی معده میتوان به عامل سادهای مانند پرخوری اشاره کرد که به مشکلی برای معده تبدیل میشود. گاهی هم سریع غذا خوردن و نجویدن غذا باعث ماندن بیش از حد غذا در معده میشود.
با این حال یکسری از اوقات مشکل پیچیدهتر است و عوامل روانی در بروز سردی معده دخیل هستند. به هر حال علت هرچه که باشد باید به فکر درمان بود. برخی از غذاها و دمنوشها تاثیر خوبی در برطرف شدن سردی معده دارند. در این مقاله به روش های درمان سردی معده در خانه، دلایل سردی معده و جلوگیری از سردی معده خواهیم پرداخت.
۷ درمان سردی معده خانگی بدون مصرف دارو
یکی از تاثیرات نامطلوب سبک زندگی امروز کاهش سطح سلامتی جامعه است. بی تدبیریهایی که در انتخاب غذا، سفره آرایی و آداب صرف غذا وجود دارد باعث بروز مشکلات بیشماری شده است. یکی از پیامدهای نامطلوب این روشهای نادرست، مشکلات معده از جمله سردی معده است. در اینجا به شما راهکارهای مناسبی را میگوییم.
خودداری از خوردن غذاهای سرد با هم
منظور از غذاهای سرد این نیست که غذای داخل یخچال را درآورید و بدون گرم کردن شروع به خوردن کنید. بلکه غذاهای سرد به مجموعهای از غذاها گفته میشود که طبع سردی دارند. این غذاها حتی اگر گرم هم مصرف شوند همچنان سرد محسوب میشوند.
برای مثال خیار، ماهی، برنج، عدس، گوشت گاو، لبنیاتی مثل دوغ و ماست جزء غذاهای سرد هستند. حالا زمانی که شما دو غذای سرد را همزمان با هم میل میکنید، سردی معده بیشتر میشود. در چنین مواقعی دچار حالت تهوع، درد درد و استفراغ میشوید. برای مثال خوردن ماهی و ماست یکی از خطرناکترین غذاهایی است که افراد بلغمی باید از خوردن آنها با یکدیگر خودداری کنند.
دمنوشهای کافئیندار را کم کنید
یکی دیگر از راههای درمان سردی معده در منزل، خودداری از مصرف بیش از حد دمنوشهای حاوی کافئین است. چای سیاه، چای سبز، قهوه و کاکائو حاوی مقادیر زیادی کافئین هستند که سردی معده را افزایش میدهد. افراد بلغمی باید مصرف این دمنوشها و خوراکیهای کافئیندار را به حداقل برسانند.هر چند که نخوردن این نوشیدنیها با سردردهای شدید همراه میشود، اما باید تا جایی که میتوانید خوردن آنها را محدود کنید.
زنیان و سردی معده
زنیان دانههایی معطر است که میتوانید از عطاریها تهیه کنید. این گیاه خاصیت ضدالتهابی دارد و میتواند به تقویت سیستم گوارشی کمک کند. جالب است بدانید زنیان میتواند رطوبت و سردی معده را دفع کند. یکی از راههای لاغری سریع بلغمی ها مصرف دمنوش زنیان است. زیرا با گرم کردن معده به کاهش وزن این افراد کمک زیادی میکند.
زنجبیل برای سردی معده
یکی دیگر از راههای درمان فوری سردی معده در خانه، مصرف دمنوش زنجبیل است. این گیاه قرنهاست که در طب سنتی کاربرد دارد. البته در پزشکی نوین هم از گیاه زنجبیل برای تولید داروهای زیادی استفاده میشود. برای اینکه بلغم معده را درمان کنید، میتوانید مقداری از ریشه زنجبیل را در آب بجوشانید.
روش دیگر درمان سردی معده، مصرف زنجبیل همراه با غذاست. برای مثال در خورشت مقدار کمی زنجبیل بریزید. به دلیل اینکه این گیاه دارای طعم دلنشینی است، غذای شما را خوشمزهتر میکند. روش دیگر درست کردن کیک خانگی با کمک زنجبیل است. در واقع با کمک زنجبیل نوعی شیرینی رژیمی هم درست میکنید.
مصرف نعناع فلفلی
نعناع فلفلی یکی از گیاهانی است که برای درمان سردی معده فوری کاربرد دارد. مطالعات زیادی نشان داده است مصرف نعناع فلفلی به کاهش علائم سوءهاضمه و سندرم رودهتحریکپذیر (IBS) کمک زیادی میکند. طبق تحقیقات صورت گرفته حتی جویدن آدامس حاوی نعناع فلفلی هم میتواند معده را آرام کند.
یکی از راههای درمان سردی معده در منزل نوشیدن دمکرده نعناع به جای چای سیاه است. جویدن چند برگ نعناع هم همانند دمنوش این گیاه به رفع سردی و بلغم معده کمک زیادی میکند.
مصرف مرتب دمنوش بابونه و رازیانه
از دیگر روشهای درمان فوری سردی معده در خانه مصرف چای رویبوس (چای قرمز) است. این دمنوش میتواند گرگرفتگی معده را درمان کند. همچنین کسانی که به دلیل سردی معده به طور مداوم دچار درد معده هستند، بهتر است دمنوش بابونه میل کنند. این دمنوش خاصیت تسکیندهنده دارد. از سوی دیگر به درمان قطعی سوءهاضمه ، نفخ و گرفتگی معده کمک زیادی میکند.
جالب است بدانید اگر چای بابونه را با مقدار کمی لیموترش مصرف کنید، علاوه بر رفع سردی معده، ریفلاکس معده را نیز درمان میکند.
مصرف عسل طبیعی و خرما
برای درمان فوری سردی معده میتوانید در زمان شب یک قاشق عسل طبیعی مصرف کنید. همچنین اگر بعد از مصرف غذاهای سرد مثل ماهی، برنج و عدس یک قاشق عسل و یا چند عدد خرما مصرف کنید، باعث دفع بلغم و سردی معده میشود.
دمنوشهای گیاهی برای درمان سردی معده
بعضی از گیاهان دارویی برای برطرف کردن سردی معده بسیار موثر هستند. مصرف دمنوش این گیاهان در طب سنتی برای درمان سردی معده توصیه شده است. برخی از موثرترین دمنوشهای گیاهی برای درمان سردی معده به شرح زیر است:
- دمنوش بابونه: بابونه برای تسکین مشکلات گوارشی از جمله سردی و علائم ناشی از آن مفید است.
- دمنوش نعناع: یکی از دمنوشهای مفید برای برطرف کردن ورم معده و مشکلات مرتبط است.
- دمنوش رازیانه: این گیاه با طبع گرم خود التهاب و سردی معده را خنثی میکند.
- دمنوش ریشه قاصدک: این دمنوش برای رفع سوء هاضمه و مشکلات گوارشی مفید است.
- دمنوش شیرین بیان: ترکیبات این گیاه برای درمان مشکلات معده و علائم مرتبط با سردی موثر است.
- دمنوش زنجبیل: زنجبیل با طبع گرم خود برای برطرف کردن مشکلات گوارشی مثل تهوع مفید است.
- دمنوش بادرنجبویه: گیاه بادرنجبویه خواص آرام بخش دارد و علائم سردی را تسکین میدهد.
دلایل سردی معده؛ عادات ناسالم غذایی
عوامل مختلفی در بروز سردی معده تاثیر دارند. این عوامل با ایجاد تداخل در کار معده باعث بروز احساس درد و ناراحتی میشوند. به طور کلی، برخی از مهمترین عوامل ایجاد کننده سردی معده به صورت زیر است:
پرخوری: پرخوری باعث بزرگ شدن معده و فشار بر دیافراگم شکم میشود.
سریع غذا خوردن: بلعیدن غذای جویده نشده منجر به ورود هوا به معده و احساس نفخ میشود.
غذاهای چرب: هضم این نوع غذاها برای معده سخت است و تخلیه معده و روده را به تاخیر میاندازد.
غذاهای تند: این غذاها میتوانند مخاط معده را تحریک کنند و باعث ایجاد حالت تهوع شوند.
حساسیت غذایی: برخی افراد پس از مصرف غذاهای خاصی مثل کنسرو ماهی دچار سردی معده میشوند.
مشکلات زمینهای: بیماریهایی مانند رفلاکس معده و روده تحریکپذیر در ایجاد سردی معده نقش دارند.
عادات غذایی ناسالم: حذف وعدههای غذایی یا خوردن فست فود سیستم گوارشی را تحریک میکند.
مواردی که بیان شد تنها برخی از دلایل سردی معده هستند. برای مثال، گاهی مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیکها، مسکنها یا داروهای فشار خون باعث تحریک شدن پوشش معده میشود. از اینرو، در صورت ادامهدار بودن مشکلات معده بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
بیماریهای زمینهای عامل سردی معده
علاوه بر عادات ناسالم غذایی، گاهی مشکلات زمینهای عامل سردی معده هستند. این بیماریها هضم غذا را با مشکل مواجه میکنند. در نتیجه علائمی مثل نفخ، درد شکم و تهوع بروز میکند. برخی از این مشکلات زمینهای شامل موارد زیر است:
رفلاکس معده: در این بیماری، اسید از معده به مری وارد میشود و دلیل سوزش معده و تهوع است.
زخم معده: زخمهای پوشش معده یا روده کوچک باعث درد شکم و ناراحتی معده میشوند.
بیماری کیسه صفرا: مشکلاتی مانند سنگ صفرا یا التهاب صفرا در بروز سردی معده تاثیر دارند.
گاستروپارزی: در این عارضه، معده به درستی تخلیه نمیشود و منجر به سردی معده میشود.
سندرم روده تحریک پذیر: یک اختلال گوارشی و یکی از عوامل مرتبط با سردی معده است.
گاستروانتریت: یک عفونت ویروسی است که با علائمی مانند تهوع، استفراغ و درد شکم همراه است.
گاهی سایر مشکلات مثل بیماری التهابی روده با سردی معده در ارتباط هستند. بیماری کرون و ورم معده نیز از دلایل دیگر سردی معده به شمار میآیند. در صورت بروز درد طولانی مدت یا تهوع بعد از غذا خوردن برای تشخیص و درمان به متخصص گوارش مراجعه کنید.
عوامل سبک زندگی در بروز سردی معده
چندین عامل در زندگی روزمره در بروز سردی معده تاثیر دارند. این عوامل باعث ماندن بیشتر غذا در معده و اختلال در هضم غذا میشوند. در ادامه به تعدادی از این عوامل اشاره میکنیم. تا با رعایت این موارد به درمان سردی معده خود کمک کنید.
عوامل سبک زندگی در بروز سردی معده؛ مانند سیگار کشیدن و اضطراب
استرس: استرس و اضطراب طولانی مدت تاثیر منفی بر مقدار اسید و آنزیمهای معده دارد.
نوشیدنیهای گازدار: این نوشیدنیها باعث تحریک مخاط معده و متعاقبا سردی معده میشوند.
سیگار کشیدن: دود سیگار مخاط معده را تحریک میکند و به مرور زمان مشکلات گوارشی ایجاد میکند.
کم آبی بدن: کم آبی بدن بر هضم غذا تأثیر میگذارد و منجر به علائم گوارشی مثل سنگینی معده میشود.
کم تحرکی: ورزش نکردن باعث کاهش سرعت هضم غذا و و ماندن بیشتر غذا در معده میشود.
مصرف دارو: بعضی از داروها به خصوص اگر با معده خالی مصرف شوند باعث مشکلات گوارشی میشوند.
شناسایی عوامل سبک زندگی برای درمان سردی معده اهمیت دارد. برای مثال اگر استرس عامل مشکلات گوارشی است میتوانید با تسکین ذهن مشکل را برطرف کنید.
سوالات متداول
چه زمانی برای سردی معده باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر مشکلات گوارشی شما ادامهدار است یا علائم بدتر شدهاند، به پزشک مراجعه کنید. علائم مزمن مانند تهوع و دل پیچه، استفراغ یا کاهش اشتها را باید جدی گرفت. بعضی از این علائم نشانه مشکلات زمینهای مانند روده تحریکپذیر یا بیماری کرون هستند.
برای درمان سردی معده از چه غذاهایی نخوریم؟
بعضی از غذاها مانند گوشت گاو، ماهی و کنسرو ماهی، برنج، پنیر و دوغ سردی محسوب میشوند. طبع سرد این غذاها را با ادویهها و مواد غذایی گرم مثل نعناع و آویشن خنثی کنید. البته تا حد امکان میتوانید مصرف چنین غذاهایی را کاهش دهید.
آیا نعناع فلفلی میتواند به درمان سردی معده کمک کند؟
بله نعناع فلفی ورم و سردی معده را برطرف میکند. این گیاه ماهیچههای گوارشی را تسکین میدهد و علائمی مثل دل پیچه را درمان میکند.
آیا مصرف دوغ و پنیر سردی محسوب میشوند؟
بله دوغ و پنیر از مواد غذایی با طعم سرد محسوب میشوند. این مواد غذایی را میتوان با آویشن، نعناع و سایر سبریجات با طبع گرم خورد.
پایان مطلب/س.آ