به گزارش تلنگر، به تازگی محمدرضا باهنر از نیروهای مشهور اصولگرایی بیان کرد: ما نیاز به یک جمهوری تازه داریم. او از آن با عنوان جمهوری دوم نام برده است.
در سالهای اخیر برخی از شخصیتها و فعالان سیاسی کشور نظراتی مبنی بر لزوم تغییر یا اصلاح ساختار سیاسی کشور مطرح کردهاند. عموماً این طیف معتقدند که نظام فعلی جوابگوی شرایط کشور نیست و باید بسترهای لازم مطابق با نیازهای فعلی کشور را فراهم کنیم.
در سالهای گذشته بسیاری بر این موضوع تأکید کردهاند که باید در کشور تغییر ساختار بدهیم.
مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی از جمله کسانی بود که در برهههای مختلف طرح اصلاح ساختاری را داده بود. هاشمیرفسنجانی در قامت رئیس وقت مجمع تشخیص مصلحت نظام در مراسم چهلمین روز درگذشت آیتالله موسویاردبیلی اظهار کرده بود: بعد از مدتی همه قانونهای اساسی دنیا تغییر میکند و ما هم باید این کار را انجام دهیم.
پیشتر نیز علی لاریجانی، رئیس پیشین خانه ملت سال 91 در سخنانی در همایش شوراها و مدیریت شهری اعلام کرد: نیاز به فرصتی برای تغییر قانون اساسی و شکلگیری دقیقتر ساختار کشور داریم.
در سال 97 لاریجانی موضوع اصلاح ساختارهای کشور را به نقل از رهبری مطرح کرد. رئیس وقت خانه ملت در شورای اداری قم گفت: رهبر معظم انقلاب دستور دادند ظرف 4 ماه آينده اصلاح ساختارها در کشور انجام شود که ممکن است به اصلاح بودجه هم بيانجامد.
رئیس مجلس افزود: بعد از آنکه کار بودجه در خانه ملت تمام شد اين بحث پيگيري خواهد شد و اصلاح ساختارها براي تسهيل در کار مردم خواهد بود.
البته بعداً منابع مختلف گزارش دادند: منظور لاریجانی اصلاح ساختار بودجه بوده است.
در همان هنگام حسن روحانی رئیسجمهوری نیز از اصلاح ساختاری بودجه استقبال کرد و دستور رسیدگی به این موضوع را داد.
شاید برایتان جذاب باشد:
همچنین محمدعلی وکیلی پس از اظهارات لاریجانی، درباره دستور رهبری پیرامون اینکه تا 4 ماه آینده باید تغییراتی در ساختار اداری کشور ایجاد شود، با تأکید بر اینکه این موضوع یک نقطه عطفی در نظام اداری و اقتصادی کشور است، اظهار کرد: مدتهاست همه معتقد هستیم که این ساختار اداری و اقتصادی جوابگو نیست و مشکلات زیادی ایجاد کرده است و رهبری بهدرستی در این مقطع مهلتی تعیین کردند که دولت لایحه تغییرات اداری، اجرایی و اقتصادی را به خانه ملت تحویل دهد.
عضو هیات رئیسه خانه ملت تصریح کرد: وقتی هم خطاب رهبری به رئیس مجلس است معنایش این است که مجلس در این بازده زمانی که رهبری تعیین کرده است پیگیر ارسال لایحه توسط دولت باشد و اگر در این بازده زمانی دولت لایحهای را به مجلس ارائه نداد آن موقع مجلس خودش در قالب طرح باید در جهت تغییر در ساختار نظام سیاسی و اداری کشور وارد عمل شود.
گرچه بعدتر برخی از نمایندگان به تفسیر سخنان لاریجانی پرداخته و عنوان کردند که منظور رهبری از تغییر ساختار، صرفاً تغییر ساختار لایحه بودجه بود.
اما بههرحال بسیاری معتقد بودند که اصلاح ساختار بودجه نیز به معنی اصلاح بسیاری از ساختارهاست و بدون ایجاد اصلاحات اساسی امکان اصلاح بودجه نیز وجود ندارد.
همانطور که محمد دهقان، عضو حقوقدان شورای نگهبان و نماینده سابق خانه ملت نیز در گفتوگویی با اشاره به اینکه برای حل مشکلاتی چون فساد اقتصادی و فقر نیاز به شفافیت و مدیران عادل وجود دارد، تأکید کرده است: اصلاح ساختاری در گرو عزم و ارادهی مدیران ارشد و بر عملیاتی شدن اصل ۴۹ قانون اساسی برای تحقق عدالت و مقابلهی مؤثر با فساد است.
چندی پیش نیز مجید نصیرایی نماینده طبس، فردوس، سرایان و بشرویه در سفر ابراهیم رئیسی به استان خراسان جنوبی با تأکید بر اینکه برخی از ساختارهای کشور غلط است و هر کاری هم بکنیم خروجی آن تغییر نخواهد کرد، افزود: نظام مالی و پولی و مالیاتی در کشور مشکل دارد و بسیاری از کسانی که باید مالیات بدهند فرار میکنند اینها باید اصلاح شود.
بااینحال محمدرضا باهنر دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین مانند دیگر سیاسیون مدتی است که بر اصلاحات ساختاری تأکید دارد ولی مدل خاص مدنظر خود را پیشنهاد میدهد. او سال گذشته با تأکید بر اینکه بسیاری از مشکلات ساختاری است و نیاز به تغییر در ساختارهای کشور داریم، مثالی در این زمینه زده و گفته بود: بهتر است کشور به شکل دو مجلسی اداره شود تا کارشناسان و احزاب هر کدام در حوزههای تخصصی به مملکت خدمترسانی کنند.
برخی بر این باورند چنانچه که ساختارهای فعلی نظام سیاسی ایران تغییر کند جمهوری جدیدی متولد میشود. البته معلوم نیست که این جمهوری دقیقاً به چه سمتی پش میرود ولی بههرحال برخی از سیاسیون و بهخصوص اصلاحطلبان معتقد هستند که جنبه جمهوریت در نظام فعلی تضعیفشده است حالا باید پرسید که آیا چنانچه جمهوری جدیدی متولد شود این جنبه تقویت میشود یا خیر؟