به گزارش تلنگر؛ اگر نمیدانید لاته چیست و چگونه تهیه میشود با ادامه مقاله همراه باشید.
واژهی لاته اصالتا ایتالیایی ست. اما نوشیدنی لاته یک نوشیدنی خوشمزه در سراسر دنیا محسوب میشه. من عاشق لاته مخصوصا تو زمستونم. چون با نوشیدن لاته نه تنها احساس گرما میکنم بلکه کافئین لازم برای شروع روز پر کارو دریافت میکنم. نام “latte” از کلمات ایتالیایی caffè latte گرفته شده که به معنای “قهوه شیر” است. در واقع اگه به هر رستوران یا کافهای در ایتالیا برید و درخواست لاته کنید، به شما یک لیوان شیر داده میشه. در ایتالیا، شما باید به طور خاص از واژهی caffè latte برای نوشیدنی لاته استفاده کنید.لاته یا لته همانند کاپوچینو و امریکانو نوعی نوشیدنی بر پایهی قهوه اسپرسو است.
اگر شما با کاپوچینو نیز آشنایی داشته باشید میدانید که این نوشیدنی نیز از ترکیب قهوه و شیر بدست میآید، پس تفاوتش با لته چیست؟ لازمه بیان کنیم که این دو نوشیدنی شباهتهای زیادی دارند و به همین خاطر خیلی از افراد حتی لاته را با نام کاپوچینو بزرگ نیز صدا میزنند، ولی تفاوتهای ساختاری نیز در بین این دو نوشیدنی وجود دارد.
کاپوچینو از یک لایه اسپرسو + یک لایه شیر + یک لایه فوم یا کف شیر درست شده که همه نسبتها مساوی هستند، اما لاته از یک لایه اسپرسو + دو لایه شیر + نصف لایه فوم شیر درست میشود.
لاته نسبت به کاپوچینو در فنجانها و لیوانهای بزرگتری سرو میشه، پس اگر به حجم قهوه اهمیت میدهید لاته را انتخاب کنید.
لاته حالت خامه ایتر و شیری تری نسبت به کاپوچینو دارد. (به خاطر شیر بیشتر)
روی لاته را اصولا با طرحهای هنری زیبایی به نام لته آرت تزیین میکنند که در کاپوچینو این موضوع کمتر اتفاق میافتد.
نکته: از لحاظ میزان کافیین هیچ فرقی این دو نوشیدنی ندارند، چون هر دو از یک شات اسپرسو درست میشوند، ولی لته به خاطر شیر بیشتر، کمی تاثیر کافیینش بر بدن، کمتر از کاپوچینو میباشد.
وجود این که داشتن یک دستگاه، کار شما را برای درست کردن کافه لاته راحتتر میکند، اما نگران نباشید حتی اگر دستگاهی برای جوشاندن شیر یا دم کردن اسپرسو نداشته باشید به راحتی و تنها با کمی ابتکار و چند وسیله اضافه بر قوری معمولی که برای ساخت قهوه استفاده میکنید، میتوانید کافه لاته مخصوص خود را در خانه درست کنید.
با توجه به انواع وسایلی که قبلاً برای ساخت قهوه داشتید ممکن است نیازی به خرید چیزهای بیشتری نداشته باشید، اما اساساً به لوازم زیر نیاز خواهید داشت:
وسیلهای برای درست کردن اسپرسو (موکاپات) در صورت نبودن موکاپات میتوانید از فرنچ پرس نیز قهوه مورد نیاز خود را آماده کنید.
وسیلهای برای داغ کردن شیر
وسیلهای برای تولید کف و فوم شیر
درست کردن کف شیر بدون دستگاه بسیار راحتتر از درست کردن اسپرسو بدون دستگاه است، اما با این وجود این کار غیر ممکن نیست، اما با این حال کافی است که در خانه یک آئروپرس، موکاپات یا فرنچ پرس داشته باشید تا به راحتی اسپرسو خود را تهیه کنید چرا که عملکرد هر سه اینها بر مبنای تولید فشار است.
همچنین شما میتوانید از پودر قهوه اسپرسو فوری استفاده کنید؛ که به راحتی با مقداری آب جوش آماده میشود، از آنجایی که ممکن است هر یک از شما در خانه یکی از این وسیلهها را برای تهیه قهوه در اختیار داشته باشید.
برای تولید کف شیرمناسب کافه لاته حتماً به شیر داغ (نه شیر جوشیده شده) نیاز داریم. شیر داغ ما نهایتاً باید دارای دمای ۶۰ درجه باشد.
حتماً دقت کنید از سر رفتن شیر جلوگیری کنید، چون شیر سر رفته هم از نظر طعم کیفیت خوبی ندارد و هم دیگر فوم شیر خوبی به ما نمیدهد.
حبابهای ظریف شیر بدون حرارت پابرجا نمیمانند و بعد از برداشتن شیر از روی حرارت عملاً از بین میروند. در نتیجه فوم شیر اساساً نتیجه هوادهی به شیر جوشیده شده است. پس در تهیه کف شیر ما به شیر داغ و همزن برقی یا دستی نیاز داریم.
شیر داغ را با همزن تا حدی هم میزنیم تا شیر ما به حجم یک و نیم برابرِ حجم اولیه برسد و همچنین حالت فوم یا همان کف لطیف و با غلظت مناسبی را بدست آورد.
این یکی از سادهترین روشهای درست کردن کف شیر مناسب کافه لاته در خانه است.
روشهای مختلفی برای درست کردن کف شیر وجود دارد. اگر فرنچ پرس یا مایکروویو داشته باشید تنها یک دقیقه و نیم با یک کف شیر تازه فاصله دارید، اما مسلماً استفاده از دستگاه کف شیرساز کار شما را بسیار راحتتر میکند و برای فوم گیری شیر لازم است نکات مهمی را رعایت کنید.
بعد از آماده شدن اسپرسو و کف شیر که مهمترین مواد تشکیل دهنده کافه لاته میباشند نوبت به ترکیب کردن این دو میرسد، ما به ۱/۳ فنجان اسپرسو نیاز داریم و ما بقیه فنجان را با کف شیر آماده شده پر میکنیم.
به همین راحتی ما یک فنجان کافه لاته خوشمزه و خوش عطر داریم. نوش جان کنید و لذت ببرید و همانطور که گفتیم شما برای اضافه کردن شیر به اسپرسو میتوانید طرحهای فوق العاده جذابی را بر روی فنجان خود اینجاد کنید.
توجه داشته باشید که اگر چه کافه لاته صنعتی فقط از شیر و اسپرسو تهیه میشود، اما شما مجبور نیستید فقط از روی روش مشخصی که روی سایتهای مختلف یا کتابها میبینید کپی برداری کنید.
بلکه با توجه به سلیقه شخصی خود میتوانید از انواع طعمدهندهها به عنوان مثال از دارچین، پودر کاکائو، عصاره وانیل و… به مقداری دلخواه در طرز تهیه کافه لاته استفاده کنید.
با توجه به اینکه در لاته، شیر چند برابر حجم اسپرسو است، عملا بیشتر مزه شیر را در آن درک میکنیم که کمی با مزه تلخ یا اسیدی اسپرسو همراه شده. البته به این خاطر که فوم شیر را گرفتهایم، بافت این نوشیدنی جذاب و خاص است.
نکته دیگر اینجاست که اغلب افراد ترجیح میدهند کافه لاتهشان را همراه با یک طعمدهنده بخورند. مثلا بعضیها به باریستا میگویند با کمی شکر، آن را شیرین کند. بعضی دیگر هم آن را با کمی سیروپ وانیل یا فندق یا حتی شکلات میخورند که ترکیب این سیروپ با کافه لاته بسیار طعم جذابی را میسازد.
در حالی که رایجترین رسپی گفته شده برای کافه لته (شیر، فوم شیر و اسپرسو) است، میتوانیم از چیزهای دیگری هم به عنوان جایگزین اسپرسو استفاده کنیم. جایگزینهای رایج عبارتند از: ماچا و چای (سبز و سیاه)
باید توجه داشته باشید که عناصر جایگزین معرفی شده هم دارای کافئین هستند، اما در دستۀ دیگر از لاتهها قرار دارند و به عنوان رسپیهای قهوه در نظر گرفته نمیشوند.
دستگاه اسپرسو دو تا کاربرد اصلی داره: یکی عصاره گیری قهوه و تهیه اسپرسو با کیفیت و یکی فوم گیری شیر. دستگاه اسپرسو قسمتی داره به نام نازل بخار (steamer) که بخار آب پر فشار ازش خارج میشه و با قرار دادن نازل بخار داخل شیر میتونیم فوم گیری خیلی خوب و با کیفیتی رو انجام بدیم. در ادامه طرز تهیه لاته با دستگاه اسپرسو رو بررسی میکنیم. برای کار با دستگاه اسپرسو مقاله مناسبی آماده داریم.
در مرحله اول باید یک الی دو شات (۳۰ الی ۶۰ میلیلیتر) اسپرسو رو تهیه کرده و کف فنجون سرو بریزیم.
بعد از تهیه اسپرسو، به کمک نازل بخار فوم شیر رو میگیریم. اینجوری که شیر سرد رو داخل ظرف مناسب ریخته (ترجیحا پیچر) و نازل بخار رو داخل شیر قرار میدیم. شیر نازل بخار رو تا انتها باز کرده و صبر میکنیم تا شیر کاملا داغ شده و فوم شیر ازش جدا بشه. (بهتره از شیر پرچرب و سرد استفاده کنیم.)
شیر و فوم شیر رو به اسپرسو اضافه میکنیم و لاته مون آمادهس.
اینم بگیم که توی لاته مقدار شیر خیلی بیشتر از فوم شیر هستش و تقریباً لایهای به نام فوم نداریم در واقع مقدار فوم شیر روی قهوه خیلی کمه.
حجم فنجون استاندارد برای سرو لاته ۲۲۰ الی ۲۵۰ سیسی هستش.
تکنیک خاص ریختن شیر روی اسپرسو که باعث ایجاد طرحهای مختلف ازجمله شکل قلب روی نوشیدنی میشه.
معمولا قهوههای ترکیبی با درصد عربیکا بالاتر برای لاته مناسبن. مثلِ: قهوه پرفکت بِلند
شیر پرچرب فوم بهتری میده و برای درست کردن لاته مناسبتره
Latte Macchiato، پسر عموی خنک لاته و ماکیاتو، ترکیبی از این دو نوشیدنیاست. هنگام تهیه لاته، اسپرسو ابتدا در فنجان ریخته میشود و شیر بخارپز شده پس از آن ریخته میشود. اما، ماکیاتو لاته نقطه مقابل این فرایند است.
شیر بخارپز میشود تا زمانی که یک قوام کف مخملی شود، سپس در یک فنجان ریخته میشود. بعد از اینکه شیر را داخل آن ریختید، به آرامی نیمی از گل اسپرسو را روی آن بریزید. در نتیجه نوشیدنی لایهای ایجاد میشود که روی آن لکه اسپرسو وجود دارد، “ماکیا” نامیده میشود.
تفاوت اصلی بین لاته و ماکیاتو در نحوه قرارگیری مواد و همچنین میزان اسپرسو و کالری قهوه در آنها است.
در بسیاری از کشورهای اروپای، اصطلاحات «کافه لاته» و «کافه آئو لایت» به جای یکدیگر استفاده میشوند—بنابراین ممکن است بخواهید در حین سفر دقیق باشید.
در ایالات متحده، لاته به طور قابل توجهی شیرینتر از اروپا است. زنجیرههای قهوه مانند استارباکس افزودن شربتهای طعم دار به لاته را رایج کرده اند. تقریباً در ایالات متحده سفارش لاته وانیلی یا فندقی نسبت به لاته ساده رایجتر است.
به طور مشابه، کافهای که در نیواورلئان سرو میشود بهطور قابلتوجهی با کافهای که در اروپا سرو میشود متفاوت است.
این نوع جنوبی که با کاسنی درست شده است، بسیار قوی و طعمدار است. برای جبران تلخی نوشیدنی، به طور سنتی با نباتهای شیرین سرو میشود.
در این مقاله سعی کردیم تمام اطلاعاتی که درباره کافه لاته داشتیم را با شما در میان بگذاریم، شما هم تجربیات خود را در زمینه تهیه کافه لاته با ما به اشتراک بگذارید.
انتهای مطلب/ی.ن