به گزارش تلنگر؛ در این مقاله به بررسی یکی از غذاهای سنتی کشور همسایه یعنی افغانستان پرداختیم، به همین جهت اگر از علاقمندان به کسب اطلاعات در رابطه با غذاهای سنتی افغانستان هستید در ادامه با ما همراه باشید.
نان در رژیم غذایی مردم افغانستان از جایگاه ویژه ای برخوردار است، به همین دلیل نان های سنتی بسیاری در این کشور طبخ می شود که بولانی یکی از محبوب ترین آن ها است، این نان لذیذ در بخش های مختلف کشور افغانستان، با مواد اولیه متفاوتی طبخ می شود اما بولانی اصلی در واقع با استفاده از موادی نظیر سیب زمینی، تره، آرد، ادویه های مختلف، و غیره پخته می شود.
رژیم غذایی مردم کشور افغانستان پر از غذاهای سنتی مختلف مانند کابلی پلو، آشک، منتو و بولانی می باشد و جالب است بدانید که اغلب این غذا ها با ذائقه غذایی ما ایرانی ها یکی بوده و می توانند به برنامه غذایی ما اضافه شوند و همچنین لازم به ذکر است که در طبخ اغلب غذاهای سنتی این کشور از غلات، گوشت و غیره استفاده می شود.
افغانستان سرزمین پهناوری با قوم و نژادهای مختلف است که علاوه بر سنتها و فرهنگهای مختلف، غذاهای لذیذ و منحصر به فرد خود را دارد.
بولانی یکی از غذاهای رایج در کشور افغانستان است که طرز تهیه آن در ولایتهای مختلف، متفاوت است.
ما در این مقاله سعی کردیم طرز تهیه بولانی افغانی را به چند روش به شما آموزش دهیم.
بولانی کچالو یکی از غذاهای پرطرفدار در افغانستان است. کچالو که به معنی سیب زمینی است یکی از قسمت های اصلی این خوراکی محلی و خوشمزه را تشکیل میدهد. مردم افغانستان این غذا را بیشتر در ماه رمضان و برای افطار و یا در مناسبتها، مهمانی ها و جشنها آماده می کنند.
آرد |
۳.۵ پیمانه |
نمک |
یک قاشق چایخوری |
آب |
یک و یکچهارم پیمانه |
پیاز حلقه شده |
دو پیمانه |
گشنیز خرد شده |
یک پیمانه |
سیب زمینی |
۳ تا ۴ عدد |
فلفل سبز خرد شده |
نصف پیمانه |
فلفل سیاه |
یک قاشق چایخوری |
نمک |
یک قاشق چایخوری |
روغن زیتون |
دو قاشق غذاخوری |
روغن |
به مقدار لازم |
میزان کالری در هر 100 گرم |
268 |
زمان آمادهسازی |
45دقیقه |
زمان لازم برای پخت |
5 دقیقه |
تعداد نفرات |
5نفر |
۱. در مرحله اول، برای تهیه خمیر بولانی، ابتدا آرد، نمک و روغن را در یک کاسه بریزید و هم بزنید تا مخلوطی یکدست آماده شود.
۲.بعد از این که خمیر شکل گرفت میتوانید به آن آب اضافه کنید تا چسبناک نباشد. سپس خمیر را خوب ورز دهید. آنگاه روی آن را سلفون بکشید و بعد ۲۰ دقیقه به خمیر اجازه بدهید تا خودش را بگیرد، البته در کل خمیربولانی را از نانوایی های بربری هم می توانید تهیه کنید.
۳. سیبزمینیها را در مقداری آب بپزید تا آبپز شود. میتوانید آنها را در ماکروویو هم بپزید، فقط دقت کنید که برای اینکه سیبزمینیها بهتر پخته شوند، با چنگال سوراخهایی را در آنها ایجاد کنید و بعد برای ۱۰ دقیقه در ماکروویو قرار دهید.
۴. پس از پخته شدن سیبزمینیها، اجازه دهید تا خنک شوند. بعد پوست آنها را بکنید و با چنگال آن را له کنید.
۵. در مرحله بعدی دو قاشق روغن داخل ماهیتابه بریزید و صبر کنید تا داغ شود، بعد فلفل سبزهای خرد شده را در ماهیتابه بریزید و ۱ دقیقه تفت بدهید.
۶. حالا نوبت پیازهای حلقه شده است. آنها را در ماهیتابه تفت دهید.
۷.در این مرحله شعله زیر ماهیتابه را خاموش کنید، سپس سیب زمینی له شده، نمک و فلفل را به مخلوط فلفل سبز و پیاز اضافه کنید.
۸.حالا نوبت به خمیر میرسد. خمیر را به ۸ قسمت مساوی تقسیم کنید. یک قسمت را بردارید و روی باقی خمیرها را بپوشانید.
۹. بر روی تخته کار کمی آرد بپاشید و بعد خمیر را به شکل دایرهای به قطر ۲۰ پهن کنید.
۱۰. بر روی نصف خمیر مقداری از مواد بولانی بریزید. دقت کنید که این مواد از لبه خمیر یک سانتیمتر فاصله داشته باشد.
۱۱.حالا نیمهی دیگر خمیر را که خالی است، روی نیمه پر تا کنید و لبههای خمیر را با دست خیس یا چنگال به هم بچسبانید.
۱۲.این کار را برای تکههای دیگر خمیر هم انجام دهید.
۱۳. ماهیتابه دیگری را روی حرارت بگذارید. چند قطره روغن داخل ماهیتابه بریزید و بعد از داغ شدن بولانیها را داخل روغن سرخ کنید. بعد از اینکه یک طرف بولانیها سرخ شد، آنها را بگردانید تا طرف دیگر آنها نیز خوب سرخ شود و رنگ طلایی به خود بگیرد.
بولانیها را از ماهیتابه خارج کنید، در ظرف بچینید و با ماست یا چتنی ( نوعی چاشنی که با بولانی سرو می شود) که طرز تهیه آن را در آخر مقاله آموزش می دهیم میل کنید.
بولانی مزاری یکی دیگر از انواع بولانی است که در ولایت مزار شریف اغلب با دستور پخت زیر تهیه میشود.
آرد |
۴۰۰ گرم |
آب |
۱لیوان |
نمک برای خمیر |
۲ قاشق چایخوری |
اسفناج |
۴۰۰ گرم |
کدو سبز |
۱ عدد |
گشنیز تازه |
۱ فنجان |
پیاز |
۲ عدد |
سیر |
۲حبه |
فلفل سبز خرد شده |
۱ عدد |
فلفل سیاه |
۱قاشق چایخوری |
فلفل چیلی |
نصف قاشق چایخوری |
نمک |
یک و نیم قاشق چایخوری |
روغن زیتون |
۴ قاشق |
تخم گشنیز |
۱ قاشق چایخوری |
میزان کالری در هر 100 گرم |
242 |
زمان آمادهسازی |
45دقیقه |
زمان لازم برای پخت |
10 دقیقه |
تعداد نفرات |
5نفر |
۱.ابتدا آرد و نمک را در یک ظرف بریزید و بعد آب را به آن اضافه کنید. خمیر را ورز دهید و اگر نیاز بود مقدار کمی آب به آن اضافه کنید تا خمیر یکدست شود و دیگر به دست نچسبد.
۲. خمیر را درون یک ظرف بگذارید. روی آن سلفون بکشید و اجازه دهید تا حداقل ۲۰ دقیقه استراحت کند.
۳. پس از ۲۰ دقیقه استراحت. خمیر را به تکههای کوچک اندازه نارنگی تقسیم کنید و بعد کمی روی آن آرد بپاشید و با وردنه خمیر را باز کنید. حالا نوبت حاضر کردن مواد داخل بولانی است.
۱. اسفناج را ساطوری کنید و در یک ظرف بریزید.
۲. کدو را رنده کنید و به اسفناج اضافه کنید.
۳.پیازها و فلفل سبز را ریز خرد کنید و به همراه گشنیز تازه به اسفناج بیفزایید.
۴.تخم گشنیز، فلفل چیلی، فلفل سیاه، نمک و روغن زیتون را به مخلوط اضافه کنید و خوب هم بزنید تا مواد با هم ترکیب شوند.
۵. خمیرهایی را که با وردنه صاف کردید را بیاورید. نصف خمیر را با مخلوط سبزیجات پر کنید.
۶. نصف دیگر خمیر را روی مواد بولانی برگردانید و با دست انتهای خمیر را به هم بچسبانید.
۷. کمی روغن در ماهیتابه بریزید و بولانیها را به مدت ۳تا ۴ دقیقه درون روغن سرخ کنید. پس از اینکه یک طرف کامل سرخ شد، بولانیها را برگردانید تا طرف دیگر هم به خوبی سرخ شود.
دستور پخت دیگری که میتوانید برای بولانی در نظر بگیرید، دستور پخت بولانی افغانی با تره است.
شما برای تهیه بولانی افغانی با تره به مواد اولیه زیر احتیاج دارید.
آرد |
۳ پیمانه |
نمک |
۲قاشق چایخوری |
آب |
۱ پیمانه |
فلفل سیاه |
۱ قاشق چایخوری |
زردچوبه |
۱ قاشق چایخوری |
پودر فلفل قرمز |
۱ قاشق چایخوری |
پودر تخم گشنیز |
۱ قاشق چایخوری |
سیر |
۲حبه |
فلفل قرمز تند |
۱عدد |
روغن |
۴قاشق غذاخوری |
پیازچه |
۱۰۰ گرم |
اسفناج |
۱۰۰ گرم |
گشنیز |
۱۰۰ گرم |
تره |
۱۰۰ گرم |
میزان کالری در هر 100 گرم |
215 |
زمان آمادهسازی |
45دقیقه |
زمان لازم برای پخت |
10 دقیقه |
تعداد نفرات |
6نفر |
۱. در این دستور پخت هم مانند سایر دستورها، در مرحله اول باید خمیر بولانی را آماده کنید. پس ابتدا آرد را به همراه نمک و آب داخل کاسه میریزیم و بعد مواد را با هم مخلوط میکنیم و باد دست ورز میدهیم تا خمیر یکدستی حاصل شود.
۲. خمیر را برای مدت ۲۰ دقیقه به حال خود بگذارید تا استراحت کند. و در این فرصت مواد دیگر را برای بولانی آماده کنید.
۳. سبزیها را تمیز بشویید و بعد آنها را ساطوری خرد کنید. سیر و فلفل قرمز را نیز خرد کنید و به همراه ادویهها و روغن به سبزیهای خرد شده اضافه کنید و هم بزنید.
۴.حالا نوبت خمیر است. خمیر را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید. تکهها را با وردنه را به دایرههایی با ضخامت نیم سانتیمتر تبدیل کنید.
۵. دو قاشق از مواد بولانی را در نصف خمیرهای دایرهای بریزید و بعد خمیر را تا کنید و لبههای خمیر را روی هم قرار دهید.
۶.ماهیتابه را روی حرارت قرار دهید. مقداری روغن داخل آن بریزید و بگذارید تا داغ شود.
۷. بولانیها را داخل روغن سرخ کنید. پس از اینکه یک طرف سرخ شد آنها را بگردانید تا طرف دیگر هم سرخ شود.
۸. بولانیها را داخل ظرف مورد نظرتان بچینید و سرو کنید.
با چتنی گوجه که یک ترشی افغانی فوق العاده است، آشنا شوید. این ترشی تند و خوشمزه می تواند در کنار بولانی سرو شود.
چتنی گوجه که یک چاشنی فوق العاده برای غذاهای شما است، کامل کننده انواع غذا می باشد. شما می توانید در این بخش با طرز تهیه چتنی گوجه آشنا شوید. این چاشنی بسیار ساده تهیه می شود.
مواد اولیه:
گوجه فرنگی گوشتی: ۱ کیلوگرم
فلفل سبز تند: ۳ عدد
فلفل سبز شیرین: ۳۰۰ گرم
فلفل دلمه ای قرمز: ۱ عدد
برگ جعفری: ۱ پیمانه
سیر: ۴ عدد
برگ گشنیز: نصف پیمانه
سرکه انگور: نصف پیمانه
برگ نعنا: چهار ساقه
روغن زیتون: یک سوم پیمانه
نمک: به میزان لازم
برای داشتن این سس باید ابتدا گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، فلفل شیرین و سیر را به خوبی بشویید. قسمت های اضافی را جدا کرده و نصف گوجه فرنگی ها را درون میکسر بریزید.
در این بخش باید فلفل شیرین، فلفل دلمه ای و مقداری سیر را درون میکسر ریخته و خوب هم بزنید. سبزی های معطر را اضافه کرده و درون میکسر کمی هم زده تا با یکدیگر ترکیب شوند. بعد از اینکه مواد به طور کامل میکس و یکنواخت شد، کافی است و می توانید مواد را از میکسر خارج کنید ( به جای میکسر می توانید از رنده هم استفاده کنید).
به دلیل اینکه این ترشی ممکن است، آبکی شود باید نیمی از گوجه فرنگی ها را میکس کنید. تمام مواد میکس شده را درون ظرفی ریخته و فلفل های تند را نگینی خرد کرده و اضافه کنید. باقی مانده گوجه ها را نیز به صورت نگینی خرد کرده و به ظرف خود اضافه نمایید.
در این مرحله از طرز تهیه چتنی گوجه باید نصف لیوان روغن زیتون، نمک و مقداری سرکه را با یکدیگر ترکیب نمایید. مواد را ترکیب کرده تا بافتی یکدست داشته باشند. بعد از یکدست شدن مواد آن را درون یک ظرف شیشه ای بریزید و روی هر شیشه را مقداری روغن زیتون ریخته درب شیشه ها را نیز محکم ببندید.
این ترشی بعد از چند روز آماده است و می توانید در کنار غذاهای خود سرو کنید ( در صورت نداشتن زمان کافی برای چند روز صبر کردن برای آماده شدن چتنی می توانید به جای سرکه به آن آبلیمو اضافه کنید و فلفل دلمه را حذف کنید و بعد از آماده شدن همان موقع همراه بولانی میل کنید).
این ترشی را می توانید در یخچال نگهداری نمایید. طعم این ترشی عالی بوده و بسیار تند است. شما می توانید بنا بر ذائقه خود میزان ترشی و تندی این ترشی را تغییر دهید.
این ترشی در کنار انواع پلوها هم سرو می شود. شما این چتنی خوشمزه را می توانید با غذاهای سنتی مثل آبگوشت هم سرو کنید. این چتنی بسیار خوش رنگ و خوش طعم است.
در این مقاله ما شما را با یکی از غذاهای محلی و رایج در کشور افغانستان آشنا کردیم. همانطور که در دستورهای تهیه شده مشاهده کردید، ممکن است این غذا در ولایتهای مختلف افغانستان با اندکی تغییر در مواد اولیه و نحوه طبخ تهیه شود.
شما میتوانید با کمترین و ساده ترین مواد اولیه این غذای ساده و خوشمزه را تهیه کنید و در کنار عزیزانتان از طعمی جدید لذت ببرید.
انتهای مطلب/ی.ن