به گزارش تلنگر؛ در سطح دفاعی و دریانوردی، ایران بعد از آن که روسیه را به پهپادها مجهز کرد، اکنون برای تقویت همکاری دریایی نظامی با روسیه تلاش میکند به طوری که دریادار نیکولای یومیوف فرمانده نیروی دریایی روسیه به منظور بررسی تقویت همکاری دوجانبه به تهران سفر کرد. تلاشهای تهران برای تشکیل ائتلاف دریایی با مسکو در میان انتقادات واشنگتن از ایران صورت میگیرد که رفتار این کشور را بیثبات کننده برای آبراهها میداند. دو ماه پیش نیز ایران و روسیه و چین تمرینهای نظامی مشترکی را به مدت چهار روز در دریای عمان برگزار کردند.
تقویت همکاری دریانوردی و دفاعی بین روسیه و ایران در چارچوب تلاش دو کشور برای دور زدن تحریمهای آمریکا و تقویت تجارت فیمابین صورت میگیرد. اخیرا دو طرف توافقنامهای ۱.۶ میلیارد دلاری به منظور احداث خط آهن بین دو شهر رشت- آستارا در ایران امضا کردند که بخشی از گذرگاه بین المللی حمل و نقل شمال- جنوب محسوب میشود. هند و ایران و روسیه به دنبال توسعه این مسیر برای رقابت با کانال سوئز هستند.
در سطح اقتصادی نیز ایران و روسیه یادداشتی برای تاسیس دو مرکز تجاری در تهران و سنت پترزبورگ امضا کردند. تهران همچنین از آغاز استفاده از واحد پول خود (ریال) و روبل روسیه در تجارت دوجانبه خبر داد. این گام، بخشی از برنامه دوکشور برای کاستن از وابستگی به دلار آمریکا در معاملات تجاری است.
تهران و مسکو همچنین در واکنش به ممنوع شدن مبادلات بانکی خود از طریق سیستم حواله مالی بین المللی سوئیفت، توافقنامهای برای مبادله حوالجات بانکی بین بانکهای دوکشور امضا کردند. همچنین روسیه قراردادی ۴۹۷ میلیون دلاری برای وارد کردن خودرو از شرکت خودروسازی ایرانی سایپا امضا کرده است.
واشنگتن در واکنش به همکاری روسیه و ایران هشدار داد این دو کشور در حال توسعه بیسابقه شراکت دفاعی خود هستند. جان کربی سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا گفت مراودات دو کشور در مسائل مربوط به فروش سلاحهای پیشرفته به خصوص پهپادها همچنان ادامه دارد.
تحریمهای آمریکا، دو کشور ایران و روسیه را به سمت تقویت شراکت بین خود سوق داده است. در همین راستا الکساندر نوواک معاون نخست وزیر روسیه برای گفتگو درباره پروژههای جدید نفت و گاز به ایران سفر کرد. به گفته جواد اوجی وزیر نفت ایران، شرکتهای روسی هم اکنون در هفت میدان نفتی ایران سرمایه گذاری کرده اند و درباره سرمایه گذاری مسکو در توسعه شش میدان دیگر نیز توافق شده است. همچنین دومین بانک بزرگ روسیه (VTB) اخیرا دفتر نمایندگی در ایران افتتاح کرد که نشان دهنده حرکت دو کشور به سوی متصل کردن سیستم بانکی خود به یکدیگر به منظور دور زدن تحریمها است.
روشن است دولت ابراهیم رئیسی به دنبال عملی کردن همان دیپلماسی است که در ابتدای به دست گرفتن رئیس قوه مجریه اعلام کرد و آن، حساب نکردن روی دورنمای همکاری با غرب و گسترش روابط با کشورهای آسیایی و روسیه و همسایگان ایران با هدف بهبود اوضاع اقتصادی و خنثی کردن فشارهای آمریکا است. اما ایران در عین حال به سیاست تتنش آفرینی در آبهای خلیج فارس در چارچوب خصومت با آمریکا و فشار آوردن بر این کشور ادامه میدهد.
انتهای مطلب/ی.ن