تاریخ انتشار: ۱۰:۰۶ - ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ - 2018 June 13
کد خبر: ۵۴۸۲

افزایش قیمت سکه ، بیش از قیمت ذاتی است

سکه دیروز و امروز در بازار تهران سکه رکورد تازه‌ای ثبت کرد و سکه تمام بهار طرح جدید از رقم دومیلیون و پانصد هزار تومان عبور کرد.
افزایش قیمت سکه ، بیش از قیمت ذاتی است
نوسانات بازار سکه به طور ناگهانی اتفاق افتاد. عده‌ای این اتفقات را نتیجه دستپاچگی افرادی می‌دانند که می‌خواهند به گمان خود سرمایه‌اشان را حفظ کنند. اما چند درصد مردم ما می‌توانند سکه بخرند؟
به گزارش تلنگر؛ قیمت سکه در حدود ۱۰ روز اخیر نزدیک به ۴۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. دیروز و امروز در بازار تهران سکه رکورد تازه‌ای ثبت کرد و سکه تمام بهار طرح جدید از رقم دومیلیون و پانصد هزار تومان عبور کرد. این قیمت سکه و شیب افزایش آن در روز‌های اخیر بی سابقه است. امروز نیم سکه نیز یک میلیون ۱۷۰ هزار تومان معامله شد و ربع سکه نیز ۶۵۰ هزار تومان در بازار به فروش رسید. از نکات تعجب برانگیز این است که سکه در شرایطی اینگونه گران شده که هفته گذشته ایران تقریبا در حالت تعطیل قرار داشت. از طرف دیگر قیمت جهانی طلا نیز تغییر قابل توجهی نداشته است.
 برخی کارشناسان معتقدند نزدیکی به عقید فطر و پایان ماه رمضان در افزایش قیمت‌ها تاثیرگذار بوده است. به عقیده ناظران شرایط بین المللی و برخی تصمیم گیری‌های سیاسی- اقتصادی نیز در ایجاد وضعیت کنونی در بازار سکه نقش دارند. برخی فعالان بازار، مسکوت ماندن دو ماهه بررسی اف‌ای تی اف در مجلس ایران را یکی از عواملی برشمرده که شیب افزایش قیمت سکه را بالاتر برده است. بررسی لایحه الحاق دولت ایران به کنوانسیون بین‌المللی مقابله با تامین مالی تروریسم در مجلس، بعد از اعتراض و مخالفت گروهی از نمایندگان دیروز یکشنبه بیستم خرداد دو ماه به تعویق افتاد. کارشناسان عوامل دیگر از جمله خروج آمریکا از برجام و ایجاد ناامنی در بازار‌های ایران را در این وضعیت موثر دانسته اند. یکی دیگر از دلایل مطرح شده برای افزایش قیمت ها، عدم دسترسی مردم عادی به ارز به خصوص دلار ذکر شده است. چندی است که دولت با سیاست تک نرخی کردن ارز خرید و فروش دلار به صورت آزاد را قاچاق اعلام کرده است. با این حال ارز در بازار آزاد به سختی به فروش می‌رسد. 
قیمت ذاتی سکه در بازار به طور مستقیم تحت تاثیر قیمت دلار و قیمت اونس قرار دارد. قیمت دلار هر چقدر بالا رود این انتظار وجود دارد که به طور یک به یک قیمت ذاتی سکه و طلا هم افزایش یابد. اما این قیمت‌های موجود در بازار سکه نشان می‌دهد، افزایش بیش از قیمت ذاتی است و به نوعی بازار حبابی شده است.در حال حاضر بازار سکه بیش از ۳۵۰ هزار تومان حباب قیمتی دارد. سکه یک جنس استاندارد و نسبتا نقدی است و مردم اگر بخواهند طلا بخرند بیشتر به سمت سکه می‌روند تا اشکال دیگر طلا. از طرف دیگر، چون مردم به ارز دسترسی ندارند به سمت نزدیکترین کالای جانشین ارز یعنی طلا و به صورت ویژه سکه می‌روند. در واقع یک دلیل افزایش حباب می‌تواند این باشد که مردم از سکه به عنوان کالای جانشین دلار برای سرمایه گذاری استفاده می‌کنند. 
متاسفانه آحاد مردم تصور می‌کنند، سکه‌ای که می‌خرند به قیمت واقعی است. آن‌ها تصوری از حباب در بازار ندارند و اساسا با مفهوم "قیمت ذاتی" در این باره آشنا نیستند. در نتیجه با فرض ادامه افزایش قیمت سکه به بازار هجوم آورده اند، همین وضعیت باعث افزایش حباب در بازار شده است. در واقع می‌توان گفت بازار سکه در حال حاضر عاقلانه رفتار نمی‌کند.
 باید بپذیریم که اقتصاد ما شکننده است، کشور متاسفانه با بحران بدهی روبه رو است و مهمترین نمود آن در نظام بانکی است. ما با یک نظام بانکی کم و بیش ورشکسته روبه رو هستیم. از طرف دیگر ایران به عنوان یک اقتصاد شکننده در معرض فشار‌های سنگین خارجی هم قرار گرفته است. خروج ایالات متحده آمریکا از برجام و تنگ‌تر شدن عرصه نظام پولی بین المللی برای بانک‌های ایرانی نوعی نگرانی و عدم اطمینان در داخل ایران ایجاد کرده است که باعث تحریک قیمت ارز و از طرف دیگر باعث تحریک قیمت سکه و طلا شده است. 
اگر قیمت دلار در بازار آزاد را ۶۷۵۰ در نظر بگیریم بین دو میلیون ۵۰ تا دومیلیون ۱۰۰ هراز تومان را می‌توان قیمت واقعی سکه دانست. به این ترتیب می‌توان گفت سکه حداقل۳۵۰ هزار تومان حباب دارد. حباب کنونی در بازار سکه بسیار زیاد است. بازار نباید اینچنین حبابی را تجربه کند. 
برخی مخالفان دولت  گرانی قیمت سکه را به دولت نسبت می‌دهند اما دولت چه تعمدی می‌تواند در این زمینه داشته باشد. دولت این‌همه سکه پیش فروش کرده با این وجود بازار به این سمت پیش رفته است. این حرف‌ها درباره نقش دولت در حبابی شدن بازار توهم توطئه است. چند روز دیگر نزدیک به ۸۰۰ هزار سکه از سوی بانک مرکزی تحویل داده می‌شود، اگر بانک مرکزی نمی‌خواست بازار را کنترل کند پس نباید سکه هم می‌فروخت. واقعیت این است که دولت تلاش کرد قیمت‌ها را کنترل کند، اما نتوانست.
اما در بعد دیگر به نظر می‌رسد مخالفان دولت که به منابع اعتباری و مالی خوبی هم دسترسی دارند در تلاش هستند از آب گل‌آلود پس از خروج امریکا از برجام و شرایط ایجاد شده بر کشور استفاده کنند تا ضمن پر کردن کسری‌های خود ، دولت را نیز ناکار‌آمد نشان دهند.
ارسال نظر

فرهنگ و هنر
تیمچه
پربازدید ها
شبکه های اجتماعی