طرز تهیه بورانی بادمجان به ۴ روش لذیذ، خلاقانه و مناسب برای هر ذائقهای
بورانی بادمجان پیشغذایی خوشطعم و سالم است که با ترکیب بادمجان، ماست و سیر به روشهای متنوعی تهیه میشود و با افزودن ادویه، سبزی و گردو میتوان طعم آن را متناسب با هر ذائقهای تغییر داد.

در این مطلب از تلنگر طرز تهیه بورانی بادمجان را به ۴ روش متنوع، آسان و خوشمزه آموزش میدهیم تا بتوانید در هر مهمانی یا وعده غذایی، گزینهای جدید و دلچسب روی میز داشته باشید. بورانی بادمجان، یکی از پیشغذاهای اصیل و محبوب ایرانی است که ترکیب لطیف ماست، عطر سیر و طعم دلنشین بادمجان سرخشده، آن را به انتخابی همیشگی در سفرههای سنتی و مدرن تبدیل کرده است. این غذای ساده و سالم، نهتنها با نان و سبزی خوردن، بلکه در کنار انواع غذاهای اصلی نیز لذتبخش است. خبر خوب اینکه بورانی بادمجان را میتوان با خلاقیتهای کوچک، در طعمها و سبکهای متفاوت آماده کرد.
با ما همراه باشید تا رازهای تهیه این پیشغذای جذاب را کشف کنید!
مواد لازم برای تهیه بورانی بادمجان گیلانی (برای ۴ نفر)
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
---|---|
بادمجان قلمی | ۳ عدد |
ماست چکیده | ۱ کاسه |
سیر | ۲ حبه |
روغن زیتون | ۳ قاشق غذاخوری |
مغز گردو | ۱ استکان |
فلفل قرمز | ۱ قاشق چایخوری |
جعفری (برای تزیین) | به مقدار لازم |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
طرز تهیه بورانی بادمجان با ماست
- برای تهیه بورانی بادمجان مجلسی ابتدا بادمجان ها را می شوییم و با دستمال خشک می کنیم و روی زغال یا اجاق گاز کبابی می کنیم و در سینی قرار می دهیم تا خنک شوند و پوست روی آن ها را می گیریم و روی تخته آشپزخانه ریز خرد می کنیم و کنار می گذاریم.
- سیرها را پوست می گیریم و می شوییم و رنده ریز می کنیم و داخل کاسه ای بزرگ می ریزیم و ماست و بادمجان های خرد شده را به آن اضافه می کنیم و همگی مواد را با هم مخلوط می کنیم و در ظرف مورد نظر می ریزیم.
- می توانید مواد را داخل پارچ میکسر بریزید تا بورانی شما پوره شود و یا به همین شکل آماده کنید . برای روی بورانی نیز تابه ای را روی حرارت کم قرار می دهیم و روغن زیتون داخل آن می ریزیم و بلافاصله گردوی خرد شده را اضافه می کنیم.
- سپس گردو را به مدت ۳ الی ۵ دقیقه به خوبی تفت می دهیم و بعد تابه را از روی حرارت بر می داریم و نمک، فلفل سیاه و فلفل قرمز را نیز در آخر روی مواد می پاشیم و مخلوط می کنیم و برای تزئین روی سالاد نیز جعفری می ریزیم.
نوش جان!
طرز تهیه بورانی بادمجان سرخ شده (برای 4 نفر)
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
---|---|
بادمجان | ۴ عدد |
ماست چکیده کمچرب | ۲ پیمانه |
سیر | ۲ حبه |
روغن مایع | به مقدار لازم |
گشنیز، نعنا و جعفری | به مقدار لازم |
نمک و فلفل | بهاندازه دلخواه |
- ابتدا بادمجانها را پوست بگیرید و برای ۲۰ دقیقه در آب و نمک قرار دهید تا تلخی آنها گرفته شود. پیشنهاد میشود در این مرحله تا حد امکان دانههای بادمجان را جدا کنید.
- بادمجانها را روی یک پارچه تمیز قرار دهید تا آب آنها گرفته شود.
- یک تابه با اندازه مناسب روی گاز قرار دهید تا گرم شود. در تابه روغن بریزید و بادمجانها را با حرارت ملایم سرخ کنید.
- روغن اضافی بادمجانها را بگیرید و با استفاده از پشت قاشق، گوشتکوب برقی یا میکسر آنها را له کنید.
- در یک ظرف مناسب، ماست، سبزیجات معطر، نمک و فلفل بریزید. بادمجانها را بههمراه سیر رندهشده به مواد اضافه کنید و کاملا هم بزنید تا محتویات ظرف یکدست شود.
- بورانی بادمجان را در یخچال قرار دهید تا کاملا خنک شود. در صورت تمایل با مقداری نعنا و گردوی خردشده آن را تزئین کنید.
طرز تهیه بورانی بادمجان و گوجه فرنگی (برای 4 نفر)
مواد اولیه | مقدار مورد نیاز |
---|---|
بادمجان قلمی | ۵ عدد |
ماست چکیده | ۲ پیمانه |
گوجه فرنگی | ۲ عدد |
پیاز | ۱ عدد |
سیر | ۲ حبه |
آبلیمو | ۱ قاشق غذاخوری |
نعنا خشک | ۱ قاشق غذاخوری |
روغن مایع | به مقدار لازم |
نمک، فلفل و زردچوبه | به میزان لازم |
- در قدم اول بادمجانها را بشویید و روی آنها چند برش سطحی ایجاد کنید. یک شعلهپخشکن روی گاز قرار دهید و بادمجانها را روی آن کبابی کنید.
- اجازه دهید تا بادمجانها خنک شوند و سپس آنها را پوست بکنید. بادمجانها را در میکسر بریزید تا کاملا له شوند و شکل خمیری پیدا کنند.
- پیاز را بهصورت نگینی خرد کنید و بههمراه سیر رندهشده در مقدار کمی روغن تفت دهید تا سبک و طلایی شوند.
- گوجهها را رنده و به سیر و پیاز اضافه کنید. اجازه دهید تا آب گوجهها کاملا کشیده شود.
- در یک کاسه مناسب، ماست چکیده، آبلیمو و نعنا خشک بریزید.
- بادمجانهای کبابی و گوجه را به ماست اضافه و خوب با هم مخلوط کنید.
- بورانی را در یخچال بگذارید تا کاملا خنک شود. در صورت تمایل بورانی بادمجان را با مقداری گوجه خشک تزئین کنید.
طرز تهیه بورانی بادمجان کرمانشاهی
بیشتر افراد بورانی را بهعنوان پیشغذایی شمالی و متشکل از ماست و بادمجان میشناسند؛ با این حال نوعی بورانی در کرمانشاه وجود دارد که در تهیه آن از ماست استفاده نمیشود. در تهیه این بورانی از بادمجان سرخشده یا آبپز استفاده میشود.
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
---|---|
بادمجان | ۴ عدد |
گوجه فرنگی | ۳ عدد |
پیاز بزرگ | ۲ عدد |
آبغوره | ۱ قاشق غذاخوری |
روغن مایع | بهاندازه مناسب |
نمک، فلفل و زردچوبه | به مقدار لازم |
- بادمجانها را پوست بکنید و روی آنها نمک بپاشید تا تلخی آنها گرفته شود.
- در یک تابه مناسب سیر و پیاز را بههمراه نمک، فلفل و زردچوبه تفت دهید تا طلاییرنگ و سبک شوند.
- بادمجانها را له کنید و بههمراه سیر و پیاز کاملا سرخ کنید.
- پوره گوجه فرنگی را بههمراه یک فنجان آب و آبغوره به مواد اضافه کنید. در ظرف را ببندید و اجازه دهید تا غذا با کمک حرارت ملایم جا بیفتد.
نکات طلایی در طرز تهیه بورانی بادمجان
- برای تهیه بورانی بادمجان رژیمی میتوانید از ماست یونانی بهجای ماست چکیده استفاده کنید.
- افراد وگان میتوانند بهجای ماستهای لبنی از ماست سویا برای تهیه بورانی استفاده کنند.
- برای تهیه بورانی از بادمجانهای قلمی استفاده کنید؛ چرا که این بادمجانها دانه کمتری دارند.
- حتما بادمجانها را قبل از سرخکردن در مقداری آب و نمک قرار دهید تا تلخی آنها گرفته شود.
- میتوانید از بورانی بهعنوان یک دیپ خوشمزه در کنار تردیلا، چیپس یا انواع نان استفاده کنید.
- بورانی را حداقل برای ۲ ساعت در یخچال قرار دهید تا طعم مواد بهخوبی با هم تلفیق شوند.
- موسیر یا پیاز داغ میتواند جایگزین سیر رندهشده باشد.
- استفاده از روغن زیتون برای سرخکردن بادمجانها سالمتر است و عطر و طعم بهتری به این پیشغذا میدهد (البته با درجه حرارت پایین).
- انتخاب نوع ماست و مقدار بادمجان در بورانی کاملا سلیقهایست.
- پیشنهاد میشود اگر از روش سرخکردن بادمجان استفاده میکنید، این پیشغذا را با ماست کمچرب تهیه کنید.
- نسبت ماست و بادمجان در طعم نهایی تاثیر زیادی دارد؛ هر چه ماست بیشتر باشد رنگ بورانی روشنتر و طعم آن ملایمتر است. اگر بادمجان بیشتر از ماست باشد، رنگ بورانی تیرهتر و طعم آن قویتر خواهد بود.
- بخارپزکردن بادمجانها یا گریلکردن آنها در فر میتواند جایگزین روش کبابی باشد.
- استفاده از گردوی خردشده در طرز تهیه بورانی بادمجان مجلسی توصیه میشود.
- استفاده از ادویههای دلخواه و سبزیجات معطر جذابیت بیشتری به این پیشغذا میدهد.