مرعشی: زمان ترک مخاصمه رسیده
سید حسین مرعشی در مطلبی که در صفحه شخصی خود منتشر کرده است با اشاره به پیروزی ترامپ در انتخابات امریکا بیان داشته است که وقت تغییر رویکرد ایران در خصوص امریکا است.
به گزارش تلنگر؛ سیدحسین مرعشی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران مطلبی که در صفحه شخص خود منتشر کرده است نوشت: با توجه به پیروزی ترامپ و با اشاره به مناسبات جدید ایران و آمریکا پیشنهاد داد: زمان ترک مخاصمه رسیده
انتخابات آمریکا و روی کار آمدن ترامپ را از چند جهت میتوان بررسی کرد. نخست، مسائل داخلی آمریکا و حوادثی است که طی ۴ سال گذشته رخ داده است. از اعتراض دونالد ترامپ و هوادارانش به نتایج انتخابات و حمله به کنگره تا تشکیل دهها پرونده در مسائل مختلف کیفری علیه ایشان، هیچکدام نتوانست مانع حضور او در انتخابات و کسب پیروزی شود.
در آمریکا، رئیسجمهور بالاترین مقام کشور است و اساساً مقامی صوری یا نمادین نیست. ممکن است برخی در ایران پرسششان این باشد که چرا جامعهای اعم از جمهوریخواهان و کسانی که در انتخاباتی با مشارکت بیش از ۷۰ درصد شرکت کردهاند، حواشی آقای ترامپ برایشان مهم نبوده است؟ و چرا این مسائل مانع نشد تا ترامپ از شرکت در انتخابات بازدارنده شود؟ ممکن است بسیاری در ایران فکر کنند این اتفاق که آدمی با دهها پرونده توانسته در انتخابات شرکت کند، خصوصیت مثبتی قلمداد شود زیرا جامعه از آنجایی که انتخابات کشور برایش مهم است به اتهاماتی چون انحرافات و اتهامات ترامپ توجه نکرد. ضمن اینکه قوانین و مقررات آمریکا این اجازه را میدهد که فردی با این حد از اتهامات بتواند در انتخابات شرکت کند.
بههرحال ممکن است که در ایران از چنین وضعیتی برداشت مثبت نشود. اما به هر حال عامه مردم آمریکا به هیچوجه آزادی خودشان در انتخاب رئیسجمهور را محدود نمیکنند. یعنی وقتی به نقطهای میرسند که دست به انتخاب بزنند، این انتخاب با هیچ قانون و هیچ حجمی از تخلفات و اتهامات محدود نخواهد شد. این نکته مهمی است که باید به آن توجه کرد. این مساله همچنین نشان میدهد که آزادی درون آمریکا آنقدر برای مردم این کشور اهمیت دارد که هیچ اتهامی نمیتواند فردی را از معرض انتخاب مردم دور کند.
نکته دوم، بحث رقابتهای جدی انتخاباتی در آمریکا و توجه جامعه این کشور به واقعیتهاست. مردم به کسی که توانست همهگیری کرونا در گذشته را کنترل کند، تورم را کاهش دهد و رفاه بدون تورم را محقق کند و مدیریت اقتصاد را به دست بگیرد، رای دادند. البته این مساله عمدتاً بدینمعنا نیست که انتخاب آقای ترامپ به سیاستهای بینالمللی او مربوط نمیشود، خیر.
عمدهترین دلیل برای انتخاب ترامپ و انتخاب مجدد او تمرکز مردم بر مساله کاهش تورم و حفظ رفاه یا افزایش رفاهشان بوده است. ضمن اینکه در بخش جامعه مسلمانهای آمریکا برای اولین بار مسلمانها از عملکرد یک سالواندی دولت آقای بایدن و دموکراتها در مساله فلسطین به شدت ناراضی بودند و به آقای ترامپ رای دادند. اما درخصوص مناسبات ایران و آمریکا وضعیت چگونه است؟ ما تجربه ترامپ را داریم. در مورد این مساله میتوان بر این مهم تاکید کرد که ما تفاوت برخورد آقای ترامپ با ایران در دوره قبل با برخورد آقای بایدن با کشورمان را خوب درک میکنیم. بالاخره آقای ترامپ وقتی تصمیم گرفت، فشار حداکثری را به ایران وارد کند، صادرات نفت ایران را به زیر ۲۰۰ هزار بشکه کاهش داد. اما ما در دوره آقای بایدن توانستیم نفت و میعاناتمان را تا ۵/۱ میلیون شبکه صادر کنیم و نسبتاً ثباتی در اقتصاد به دست بیاوریم. به همین دلیل حتماً برای ما و کشورمان بین دولت بایدن و دولت ترامپ، تفاوت بسیاری وجود دارد اما این تفاوتها چیزی نیست که در واقع جمهوری اسلامی را بتواند وادار به عقبنشینی کند. جمهوری اسلامی هم در داخل دارای نظام مستحکمی است و هم در منطقه قدرت بالایی دارد. پس هیچ دولتی در آمریکا نمیتواند جمهوری اسلامی را در معادلات خودش لحاظ نکند.
نکته سوم و حائز اهمیت این است که اصولاً دلیلی ندارد که یک نظام سیاسی خودش، کشور، دولت یا ملتش را در یک منطقه امن مستقر نکند. دلیلی ندارد که ما با یک کشوری مثل آمریکا که بالاخره دارای قدرت اقتصادی دنیاست، تکنولوژیهای برتر دنیا را در اختیار دارد، بازار بسیار بزرگی دارد، نسبت به تمام کشورها قدرت نظامی برتری دارد و در منطقه خاورمیانه هم اثرگذار است، برای همیشه درحال مخاصمه باشیم. ما میتوانستیم در گذشته به یک ترک مخاصمهای برسیم. اکنون نیز لازم نیست که روابطمان را با آمریکاییها برقرار کنیم و کار سنگین و درازمدت با آنها انجام دهیم اما دلیلی هم ندارد که این همه درحال مخاصمه باشیم.
انتهای مطلب