هرآنچه که باید درباره حسین مرعشی بدانید
سید حسین مرعشی یکی از فعالان سیاسی اصلاح طلب و دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی است.
به گزارش تلنگر؛ حسین مرعشی یکی از سیاستمداران برجسته ایرانی و عضو ارشد حزب کارگزاران سازندگی ایران است. او در طول دهههای گذشته در سمتهای مختلفی در عرصه سیاست و مدیریت کشور فعالیت داشته است. در ادامه مروری بر زندگی و فعالیتهای وی خواهیم داشت.
تاریخ تولد | ۱۳۳۷ |
محل تولد | رفسنجان، استان کرمان |
تحصیلات | مهندس عمران |
گرایش سیاسی | اصلاح طلب |
حزب | حزب کارگزاران سازندگی ایران |
سمت های مهم | · نماینده مجلس شورای اسلامی (دوره سوم) · استاندار کرمان · رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری · سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی |
اقدامات برجسته |
|
وابستگی سیاسی مهم | نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی |
چالشها | بازداشت کوتاهمدت به دلایل سیاسی |
ویژگیهای شاخص | حامی توسعه اقتصادی و اصلاحات |
فعالیتهای اخیر | فعالیت در حوزه سیاست و توسعه شهری |
زندگینامه حسین مرعشی
وی در مرداد ۱۳۳۷ در رفسنجان به دنیا آمده است. پدر مرعشی شاعر و کشاورزز بوده و مادرش از خاندان احمدی های کرمان است. او دارای تحصیلات دانشگاهی در رشته مهندسی عمران است، اما بخش عمده زندگی حرفهای خود را در حوزه سیاست و مدیریت عمومی سپری کرده است. همچنین وی پسر عموی عفت مرعشی همسر اکبر هاشمی است.
مرعشی در استانداری و دولت مهندس موسوی
مرعشی در دولت مهندس موسوی به عنوان استاندار کرمان انتخاب شد. وی یکی از جوانترین استاندار های تاریخ کرمان بود و توانست دوره طولانی در این مسئولیت باقی بماند. این مهم به دلیل دستاوردهای خاص او در استان کرمان است؛ این دوره همزمان با فرماندهی سپاه پاسداران استان کرمان توسط شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی بود. در دوره مسئولیت مرعشی توانست در چند حوزه کلیدی استان کرمان را پیشرو کند که در ادامه بیان می کنیم.
- کرمان قطب صنعت پلی اتیلن و پلاستیک کشور شد. ( این مهم تا امروز نیز ادامه دارد)
- مجموعه منطقه اقتصادی ارگ جدید بم در استان کرمان با تلاش های وی ایجاد گردید.
- مجموعه های خیریه مولی الموحدین، ماهان ایر و کرمان خودرو از دستاوردهای دوران مدیریت وی است.
- ساماندهی به امنیت استان کرمان از وضعیتی که در کمربندی شهر کرمان ناامنی، سرقت و آدم ربایی وجود داشت تا رساندن امنیت استان به مرزهای استان سیستان و بلوچستان فقط با ایجاد شغل برای مردم.
- تهیه نقشه اقتصادی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و نیازهای اقتصادی آنها جهت افزایش صادرات استان
بخشی از دستاوردهای وی در زمان تصدی گری استانداری کرمان بود.
مرعشی در دولت دوم هاشمی
مرعشی در دولت اول هاشمی استاندار کرمان و در دولت دوم هاشمی، رئیس دفتر هاشمی رفسنجانی شد و بیش از گذشته به این سیاستمدار نزدیک شد. هرچند حضور او در استانداری کرمان نیز با مشورت هاشمی رفسنجانی انجام شده بود، اما دوران حضور در دفتر ریاست جمهوری، میزان اعتماد این دو چهره را به هم نشان میداد.
حسین مرعشی و مجلس پنجم و ششم
همزمان با حضور در دفتر رفسنجانی جمعی از وزیران و مدیران دولت هاشمی گروهی تاثیر گذار به اسم حزب کارگزاران سازندگی نهادند. حسین مرعشی یکی از اعضای هیئت موسس این حزب سیاسی بود و در نهایت با پیشنهاد این حزب، در مجلس پنجم و ششم، نامزد حضور در انتخابات شد و با رای مردم وارد مجلس شد.
حسین مرعشی در دولت خاتمی
با پایان مجلس ششم و در روزگاری که اصلاح طلبان مشارکتی، در اعتراض به روند تایید صلاحیتها از نمایندگی مجلس استعفا میدادند، حسین مرعشی به دلیلی متفاوت و برای ریاست بر سازمان جدیدالتاسیس میراث فرهنگی و گردشگری، از نمایندگی مجلس استعفا داد و تا پایان دوره خاتمی، ریاست این سازمان را بر عهده داشت.
بازداشت حسین مرعشی
بعد از انتخابات ۸۸، حسین مرعشی بازداشت شد. وی در پنج شنبه ۲۷ اسفند ۱۳۸۸، در حالیکه به همراه خانواده در بوستان نهج البلاغه تهران بود، بازداشت و برای اجرای حکم یکساله به زندان رفت. حکم یک ساله او به دلیل اتهام توهین به نظام در یک مصاحبه اینترنتی بود که وی در این مصاحبه به صراحت از روند برخوردهای پس از انتخابات با فعالان اصلاح طلب انتقاد کرده بود و از تمام مردمی که با آنها در جریان انتخابات همراه بودند خواسته بود برای معرفی خود به زندان اوین مراجعه کنند تا از دوستان بی گناه خود حمایت کنند. مرعشی پس از یکسال در سال ۱۳۸۹ از زندان آزاد شد.
خیریه حسین مرعشی
سید حسین مرعشی در دوران ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی توانست مطالبات ایران از مصر را به شکل هواپیما و قطار و ادواتی از این قبیل زنده کند. وی آن زمان استاندار کرمان بود و با این شرط که هر چه زنده شد در کرمان مورد استفاده قرار گیرد این مسئولیت را پذیرفت. در آن زمان تصمیم بر آن شد که خیریه ای با نام مولی الموحدین تشکیل و استاندار، امام جمعه شهر و تنی چند از مدیران استانی و فرماندهان وقت در این خیریه حضور داشته باشند که به اشتباه خیریه حسین مرعشی می نامند.
چند موسسه بزرگ مالی زیر مجموعه این خیریه هستند. از مشهورترین آنها هواپیمایی ماهان و گروه خودروسازان کرمان معروف به کرمان خودرو را می توان نام برد.
خدمات حسین مرعشی
مرعشی به عنوان یک چهره سیاسی در تمام دوران زندگی خود خدمات ارزنده ای را ارائه داده است که به شرح زیر است:
خدمات سید حسین مرعشی در زمان زلزله بم
زمینلرزه ۱۳۸۲ بم زمینلرزهای بود با بزرگی ۶٫۶ ریشتر که در ساعت ۵:۲۶ بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ به مدت ۱۲ ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند. زمینلرزه بم با حدود ۳۴٬۰۰۰ تا ۵۰٬۰۰۰ کشته سومین زمینلرزه پر تلفات تاریخ ایران بعد از زمینلرزه ۲۷۲ اردبیل و زمینلرزه ۲۳۵ دامغان را رقم زد.که بعداً ۴۱ هزار نفر کشته اعلام شد.
پیشازاین حادثه شهر بم ۱۱۰٬۰۰۰ جمعیت داشت که در جریان زمینلرزه دوسوم ساکنین کشته شدند شهر بروات در حاشیه بم با ۱۳،۰۰۰ نفر جمعیت و صدها روستا تا شعاع ۳۰ کیلومتری کانون زلزله ویران شدند. ولی بر پایه آمار رسمی این زمینلرزه ۲۶٬۲۷۱ کشته، ۳۰ هزار مجروح و بیش از ده هزار نفر بیخانمان بهجای گذاشت.
در اثر این زمینلرزه ۹۵٪ از سازههای شهر بم بهکلی تخریب شدند. ارگ باستانی بم هم ۱۰۰٪ تخریب شد. شهر بروات در حاشیه شرق بم،و صدها روستا تا شعاع ۳۰ کیلومتری ویران شدند.
در چنین شرایطی سید حسین مرعشی که در آن زمان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی بود شخصاً به بم سفر کرد و در طی دوره حضور در به همراه وزیر راه و شهرسازی آن دوران باعث کنترل نشستوبرخاست پروازها در فرودگاه نیمهکاره بم شد. این کار باعث شد تا خدمترسانی به مردم زلزلهزده بم سرعت بگیرد.
خدمات حسین مرعشی به زندان اوین
در طی دورانی که مرعشی در زندان اوین به سر میبرد بندهای اوین دارای کولرآبی بود؛ یکی از همبندیهای سید حسین مرعشی از شرایط آن دوران اینچنین روایت میکند: «در بند ما یک کولرآبی بود که شیشه کنار آن سست بود و میلرزید؛ اگر کولر را روشن میکردیم صدای شیشه نمیگذاشت بخوابیم و اگر روشن نمیکردیم مجبور بودیم گرما را تحملکنیم.
با آمدن سید حسین مرعشی به زندان و طی هماهنگیهایی که انجام شد یکی از شرکتهایی که در عرضه کولرگازی دست داشت تعدادی کولرگازی به زندان اوین هدیه کرد و اینگونه مشکل ما حل شد ». وی همچنین بیان کرد که «آقای مرعشی در زمان زندان برای کسانی که در شرف آزادی بودند وامی از محل شخصی خود هماهنگ میکردند که آن زمان ۲۰ میلیون تومان بود، عدهای این پول را میگرفتند و پس نمیدادند و ایشان پیگیر نمیشدند؛ من اما به دفتر ایشان رفتم و بدهی خود را دادم.»
مجموعه ارگ جدید بم
عدهای بر این باورند که بم، شهری دورافتاده، کویری و خشک است؛ درحالیکه در فاصله کمی از مرکز شهر، مجموعهای سرسبز با وسعت چندین کیلومتر وجود دارد؛ جایی که اهالی بم شبهای تعطیل را در پارکها و دریاچهها و آمفیتئاتر آن میگذرانند. شاید بتوان آن را با شمال تهران مقایسه کرد و بلکه شاید در نظر برخی، حتی از آن نیز بهتر باشد.
ارگ جدید بم با رویکرد اقتصادی و توریستی از سال ۱۳۷۶ کار خود را آغاز کرد. امکانات تفریحی و اقامتی این مجموعه، آن را به مقصدی جامع در مسیر بم به زاهدان تبدیل کرده است. جذابیتهای تفریحی و ورزشی در کنار جاذبههایی نظیر دریاچه مصنوعی و آبنماها موجب شدهاند این شهرک توریستی تفریحی بهعنوان یکی از جاذبههای گردشگری استان کرمان میزبان گردشگران و مسافران باشد.
فعالیتهای سیاسی
حسین مرعشی یکی از چهرههای تأثیرگذار در سیاست ایران به ویژه در حوزه اصلاحطلبی و توسعهگرایی بوده است. برخی از مهمترین فعالیتهای سیاسی او عبارتاند از نمایندگی مجلس شورای اسلامی، ریاست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، استانداری کرمان، عضویت در حزب کارگزاران سازندگی ایران است.
نمایندگی مجلس شورای اسلامی
مرعشی در دوره سوم مجلس شورای اسلامی بهعنوان نماینده مردم کرمان فعالیت کرد. در دوران نمایندگی، او در تدوین و اجرای طرحهای اقتصادی و عمرانی نقش داشت.
ریاست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
وی در دولت محمد خاتمی، ریاست سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را برعهده داشت و نقش مؤثری در توسعه گردشگری ایران ایفا کرد.
استانداری کرمان
در دهه ۱۳۶۰، حسین مرعشی به عنوان استاندار کرمان انتخاب شد و در این دوران، پروژههای عمرانی و زیرساختی بسیاری را در استان اجرا کرد.
وی در بین مردم استان کرمان بسیار محبوب است و مردم در خصوص او می گویند هر مسیری که مرعشی برود در آن پول و موفقیت است.
حزب کارگزاران سازندگی
مرعشی یکی از بنیانگذاران حزب کارگزاران سازندگی است که در سال ۱۳۷۴ توسط چهرههای نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی تأسیس شد. این حزب به اصلاحات اقتصادی و سیاسی و توسعه زیرساختهای کشور تمرکز دارد. او بهعنوان سخنگو و یکی از اعضای ارشد این حزب شناخته میشود.
فعالیتهای اخیر
او در سالهای اخیر همچنان به عنوان یکی از چهرههای تأثیرگذار حزب کارگزاران فعالیت میکند و در حوزه سیاستگذاری و توسعه اقتصادی به ارائه دیدگاههای خود میپردازد. مرعشی در موضوعات مرتبط با مدیریت شهری و گردشگری نیز فعال بوده و دیدگاههای نوینی ارائه داده است.
نظر سید حسین مرعشی در خصوص حادثه فوت مهسا امینی و حوادث پس از آن
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی گفت: هیچ فرد عاقلی از شرایط امروز کشور راضی نیست. جمهوری اسلامی در دوره طولانی، مسائلی را بیش از ظرفیت مردم به آنها تحمیل کرده است.
حسین مرعشی افزود: در دو انتخابات اخیر سیاست کلی نظام، بهجای مشارکت حداکثر، رسیدن به نتیجه مطلوب بود. بخشی از نارضایتی در اعتراضات ظهور پیدا کرد، ولی بخش مهمی از آن در خانهها ماند. کشور ناچار است به سمت یک سلسله اصلاحات واقعی حرکت کند.
در شرایطی که نارضایتی در اوج است و فشارهای اقتصادی سنگینی وجود دارد و مردم عصبانی هستند، چرا گشت ارشاد را گسترش میدهیم؟
چطور الآن همین نظام و مسئولان بیحجابی حدود ۳۰ الی ۳۵ درصد خانمها را در تهران تحمل میکنند که همان روسری را هم ندارد؟ اگر یک مقدار بدحجابی را تحمل کرده بودند، بهتر نبود؟
جمهوری اسلامی باید از نظام نیمهرسمی تکحزبی به یک نظام چندحزبی سیاسی تن بدهد.
سخن آخر
حسین مرعشی به عنوان یکی از چهرههای نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی، نقش برجستهای در تقویت جریان توسعهگرا و اصلاحطلب در ایران داشته و همچنان در عرصه سیاست ایران حضور فعالی دارد.
انتهای مطلب/ ی.ر