انواع کاشت سبزه عید فانتزی و ساده با 12 بذر متفاوت
در این مقاله با معرفی 12 بذر متفاوت ایده کاشت سبزه عید فانتزی، سریع و جدید را به شما میدهیم؛ تا پایان این مقاله با تلنگر همراه باشید.

به گزارش تلنگر؛ مهمترین سؤالی که برای تهیهی سبزهی خانگی در ذهن افراد ایجاد میشود این است: «از کدام دانهها میتوان برای تهیهی سبزهی عید استفاده کرد؟» از جمله رایجترین بذرها برای کاشت سبزه عید میتوانیم به گندم، ارزن، عدس و یونجه اشاره کنیم. البته خوشبختانه تنوع در این زمینه زیاد است و میتوانید برای کاشت سبزه عید خود از دانهها و حبوبات دیگری مثل ماش، شنبلیله، نخود، ذرت، نعنا، کنجد و هستهی مرکبات مثل لیمو، پرتقال و نارنج استفاده کنید.
اگر سبزهی عید نوروز را با بذرهای سبزی خوردن مثل نعناع، ریحان و شنبلیله بکارید، علاوه بر اینکه یک گزینهی متفاوت را برای کاشت سبزه عید امتحان میکنید، میتواند سبزه را بعد از ایام نوروز هم نگه دارید و در زمان مناسب، سبزیهای خانگی خود را نوش جان کنید. اگر دوست دارید یک گلدان جذاب با گلهای خوشعطر داشته باشید، برای سبزهی عید دانهی مرکبات را بکارید.
سبزه عید را کی بکاریم؟
بهترین زمان کشت سبزه برای عید را به تفکیک بذر برایتان نوشته ایم:
- عدس : دو هفته قبل از اسفند ماه
- شنبلیله و ارزن : ۱۶ اسفند
- ماش : ۱۸ اسنفند
- گندم : ۲۰ اسفند
- خرفه و شاهی : ۲۲ اسفند ماه
- خاکشیر: یک هفته پیش از عید
آموزش کاشت سبزه عید ساده با گندم
حال اگر میخواهید از بذرهای لعابدار استفاده کنید و سبزه تان را با آن بیندازید. به این صورت که یک استکان شاهی با پنج لیوان آب خیس کنید. اگر هم با بذر منداب یک استکان بذر با دو نیم لیوان آب خیس کنید.
بذر منداب یا شاهی، یک لایه از بذر را با قاشق به سطح پنبه بکشید. اگر بذر شبدر به کار ببرید لازم است یک پیمانه بذر شبدر و تخم شربتی را با هم قاطی کنید. یک پیمانه بذر شبدر، نصف پیمانه تخم شربتی و چهار پیمانه آب را با هم مخلوط کنید. با این روش یک حالت ژله پیدا میکند و از لحاظ دوام خیلی ماندگار است.
بذر منداب از بوی بدی برخوردار است، اما بذر شبدر این حالت را ندارد. پس ما در این قسمت بذر شبدر را روی سطح کار را پوشش میدهیم. زمانی که تمام سطح را با بذر پوشش دادید. یک روکش نایلونی روی سطح کار بکشید. به این صورت بالای نایلون را دو تا سوراخ کوچک ایجاد کنید بعد نایلون را روی سطح کار بکشید. این سوراخ ها باعث رد و بدل شدن هوا داخل جوانه ها میشود.
حداقل ۲۴ ساعت این روکش روی سطح کار شما میماند. تا زمانی که روکش روی آن هست روزی سه بار با آبپاش آب دهید. بعد از اینکه روکش پلاستیکی را برداشتید احتیاج زیاد به آب ندارد. روزی یکبار آب دادن کفایت می کند. بعد از پنج روز طول خواهد کشید تا سبزه کاملی داشته باشید. هر چقدر سبزه شما بزرگتر شود آب دهی کمتر میشود.
جای سبزه باید خنک و از نور کافی برخوردار باشد. اگر خواستید سبزه شما بصورت درختچه باشد، یک اسفنج را انتخاب کنید و به صورت مخروطی شکل برش بزنید. بعد روی سطح کار را پنبه خیس شده بکشید و بذر مورد نظرتان را روی آن بکشید و با دستور و نکات فوق پیش بروید.
آموزش هسته مرکبات برای سبزه عید
از آنجایی که هر ساله بسیاری از سبزه ها در آخر عید نابود و دور ریخته میشود، بهتر است بجای هدر رفتن آب و دور ریختن سبزه ها استفاده بهینه تری داشته باشیم. به همین دلیل به شما پیشنهاد می کنیم بجای کشت بذر از نهال استفاده کنید. نهال پرتقال و نارنگی، این نوع نهال ها زیبایی خاص خودشان را دارا هستند.
سبزه عید بسیار زیبا و به هیچ وجه نمیتوان از آن صرف نظر کرد و آن را ندید گرفت. پس ما در اینجا به جای کشت سبزه گندم، عدس و کشت بذرها ، سر سفره هفت سین، انواع نهال شیک و خاصی خواهیم داشت. با این نوع کشت عمر سبزه و نهال شما طولانیتر و باعث هوای پاک در محیط خواهند شد.
برای این کار ابتدا هسته های نارنج، پرتقال، نارنگی یا لیمو را به مدت دو روز در آب خیس کنید. بعد گلدانی را انتخاب کنید و داخل آن خاک سبک بریزید. بهتر است از خاک باغچه استفاده کنید و بذرها را درون گلدان بکارید. اگر از حالا شروع کنید تا عید نهال های کوچکی خواهید داشت.
ابتدا هسته های مرکباتی را که مد نظرتان هست را به مدت ۲۴ ساعت در آب قرار دهید. بعد از دو روز پوست روی هسته را به آرامی جدا کنید تا قسمت سبز مغز آن ضربه نبیند. بعد قسمت سبز دانه را داخل آب قرار دهید تا خشکیده نشوند.
تخم سبز مرکبات را با توجه و دقت بصورت منظم روی خاک گلدان بچینید. گلدانی را انتخاب کنید که ته آن سوراخ داشته باشد و هنگام آب دادن آب اضافی از آن خارج شود و باعث خراب و پوسیدگی نهال شما نشود. هنگام کاشت سبزه عید دانهها سعی کنید فاصله را رعایت کنید. نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک بهم باشند.
بعد از انجام این کار روی سطح دانه ها را یک لایه خاک نازک بریزید و با سنگهای ریز بپوشانید. برای آبیاری خاک از اسپری استفاده کنید. در روز اول و دوم بعد از آب دادن روی سطح کشتتان را نایلون بگذارید و گلدان را در جایی قرار دهید تا نور کافی به آن بخورد. اگر جایی آفتابگیر باشد، بهتر است.
دانه ها بعد از ۱۵ الی یکماه جوانه میزند و از لابلای سنگها سبزه زیبایی بیرون میآید. این جوانه ها بزرگ و بزرگتر خواهند شد. اگر خوب رسیدگی کنید، بعد از دو سال میتوانید آن را در باغچه بکارید و نهالی زیبا داشته باشید. برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید، پوست تخم مرکبات را جدا کنید و قسمت سبز را بکارید و اینکار زودتر شما را به نتیجه خواهد رساند.
نکته بعدی، اینکه روی سطح خاکتان را همیشه خیس و مرطوب نگه دارید. میتوانید از اسپری استفاده کنید. برای جوانه زدن تخم مرکبات باید صبوری به خرج دهید تا زمانی که به مرور جوانه زند. بهتر است برای کشت از ماه بهمن شروع کنید و دست بکار شوید.
آموزش کاشت نوع دیگر سبزه دانه پرتقال و نارنج
این نوع آموزش برای کاشت سبزه عید و سبز کردن تمامی هسته های مرکبات است. هسته های گریپ فروت، لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و حتی لیمو ترش کاربرد دارد. اصولا در سفره های عید از هستههای پرتقال ، لیمو ، نارنج، بذر گندم، عدس ، ماش و شاهی زیاد استفاده میشود.
روش دیگر سبزه در آب
در این روش کاشت سبزه عید میتوانیداین صورت است:
تنگی شیشهای دهانه گشادی را انتخاب کنید و داخل آن شن بریزید. از گل فروشیها بذری بنام مونتی کارلو تهیه و روی شن داخل گلدان بپاشید و به وسیله اسپری آبپاشی کنید. برای اینکه رطوبت کافی حفظ بشه روی سطح ظرف را با سلفون بپوشانید. میتوانید گلدان را زیر نور مهتابی و لامپ نگهداری و هر روز آب اسپری کنید تا خوب آبیاری شود. بعد از چند روز جوانه خواهد زد. زمانی که سبزه تقریبا به یک سانت رسید به آرامی داخل تنگ را پر از آب کنید.
نکته: برای تهیه بذر چمن و سایر بذرهای دیگر بهتر است، به آکواریوم فروشی ها سر بزنید.
کاشت سبزه عید سبزه عید در 5 روز با خاکشیر
خاکشیر را در روزهای آخر و نزدیک به عید نوروز سبز کنید. تقریبا بین پنج یا شش روز سبز شدن آن بیشتر طول نمیکشد و به سرعت برای سفره هفت سین آماده میشود. برای اینکه سبزه خوب و پرتری داشته باشید؛ بهتر است از خاکشیر تازه استفاده کنید. ممکن است تمام بذرهای کهنه سبز نشوند و کار را خراب کنند. سبزه خاکشیر هر چی پرتر و یک دست تر باشد، طبیعتا زیباتر نیز هست.
اگر عجله دارید می توانید مدت زمان خیساندن خاکشیر رو هم کوتاه تر کنید. حتما لازم نیست یک روز بذرها خیس بخورند. این دانه بعد از خیساندن لعاب میندازند و بعد از اینکه لعاب انداختند میتوانید از آن برای کاشت سبزه عید استفاده کنید. تقریبا هر یک استکان بذر خاکشیر رو با 5 استکان آب، خیس کنید تا حسابی به خودشون آب بکشن و روی بذرها نیز خشک نشوند. بعد از سبز شدن هم باید مرتب روی سبزه ها رو آب اسپری کنید تا خوب رشد کنند.
کاشت سبزه عید سبزه خاکشیر دقیقا شبیه به سبز کردن بذر شاهی هست. اگر قبلا شاهی سبز کردید به راحتی خاکشیر رو هم می توانید سبز کنید. ابتدا بذرها را در آب بخیسانید. این بذرها حالتی چسبنده دارند و از همین رو بعد از خیس خوردن به هر جایی که بچسبند، دیگر کنده نمیشوند. برای این که دور تا دور بشقاب یا گلدان شما از سبزه پوشیده شود، باید برای درست کردن سبزه خاکشیر روی هر جایی که مد نظرتان است باید اطراف ظرف را با استفاده از یک پارچه نازک یا جوراب نازک زنانه بپوشانید. سپس پارچه را خیس کنید و بذرهای خیس خورده خاکشیر را که حالتی چسبنده و لعابدار دارند، روی پارچه قرار دهید. بهتر است این کار را با دست انجام دهید و خاکشیر را روی پارچه بچسبانید.
سبزه ماش و شاهی
کاشت سبزه عید یکی از رسوم زیبا و جذاب عید است که توسط خانواده ها قبل از شروع عید یعنی اسفندماه انجام میگیرد. همانگونه که میدانید سبزه را میتوان از انواع دانه هایی مثل عدس، تخم آفتابگردان، شاهی و … به عمل آور. هر کدام از این بذر و دانه ها زیبایی و شکل خاص خود را دارند.
سبزه ماش از جمله سبزه هایی است که زود رشد میکند. بهتر است حدود ۱۲ روز قبل از عید اقدام به کاشت سبزه عید این بذر کنید. این سبزه نسب به عدس زودتر و نسبت به خاکشیر رشد کندتری دارد. ابتدا مقداری ماش سالم و تازه تهیه کنید. میزان ماشی که تهیه میکنید بستگی به اندازه ظرفی دارد که میخواهید ماش را در آن بکارید.
ماش را در در کاسه ای مناسب ریخته و سپس به میزانی که آب به اندازه دو بند انگشت بالاتر از سطح آن قرار بگیرد، روی آن را پر کنید. سپس اجازه دهید که ماشها حدود ۱۲ تا ۱۶ ساعت در آب خیس بخورند.
حال آب کاسه یا ظرف موردنظر را خالی کرده و ماشها ر ظرفی که میخواهید در آن رشد کند بریزید. سطح ماشها را با دست صاف کرده و روی آن را با پارچه ای نخی و نمدار بپوشانید. برای جلوگیری از خشک شدن پارچه حدود چهار یا پنج بار در طول روز آن را با اسپری آب خیس نمایید. پس از برداشتن پارچه، سبزه را چند بار در روز به وسیله اسپری آب، آبرسانی کنید.
در نظر داشته باشید که آبی در ته ظرف باقی نماند چرا که این امر باعث میشود که سبزه پوسیده و رشد خوبی نداشته باشد. این روند را تازمانی که اندازه ماشها به اندازه دلخواه شما رسید ادامه دهید. سبزه شما آماده است و میتوانید آن را بر روی سفره هفت سین زیبایتان قرار دهید. نکته قابل توجه این است که وجود پارچه نمدار تا زمان جوانه زدن ماشها ضروری است. پس مشاهده کردن جوانه ماشها و سبز شدن آنها میتوانید پارچه را از روی آنها بردارید.
نکات مهم برای کاشت سبزه عید با ماش
محیط سرد باعث رشد کند سبزه ماش شده و بالعکس محیط گرم باعث رشد سریع تر سبزه می شود. نور کافی و مناسب باعث رشد بیشتر سبزه می شود، پس ظرف سبزه را در محلی مناسب قرار دهید. ظروف سفالی و چینی بهترین گزینه برای آمادهسازی سبزه به حساب می آیند. آبی که برای آبیاری سبزه ماش استفاده می نمایید حتما باید ولرم باشد تا صدمه ای به سبزه نزند.
کاشت سبزه عید با بذر شاهی
سبزه شاهی از سبزههایی است که بسیار حساس است. در نتیجه هم در حال کاشت سبزه عید و هم نگهداری آن باید به شدت مراقب آن بود تا شادابی و ظراف خود را از دست ندهد. لوازم مورد نیاز کاشت سبزه عید شاهی یعنی پنبه، آبپاش، پارچه تنظیف و بذر شاهی را تهیه کنید. پس آماده سازی این وسایل، ظرف موردنظر برای کاشت سبزه عید را کاملا با آب خیس کنید. چراکه در غیر این صورت پنبه به خوبی به ظرف نمیچسبد و ظرف پنبه را جذب نمیکند.
پنبه را به خوبی به ظرف بچسبانید، به گونه ای که تمامی سطح ظرف به خوبی با پنبه پوشیده شود. سپس به تمامی پنبه های پهن شده با آبپاش، آب ریخته تا سطح آن کاملا مرطوب شود. حال پارچه تنظیف را بر روی سطح پنبه کشده و سطح آن را به خوبی مرطوب کنید. بذرهای شاهی را بر روی پارچه به طور منظم پخش کنید. قابل ذکر است که هرچه لایه بذر نازکتر باشد بذرها رشد بهتری خواهند داشت و سریعتر نیز سبز میشوند. در غیر اینصورت جوانهها کمتر سبز میشوند.
پس از قرار دادن بذرها سزح ظرف را باید به مدت ۲۴ساعت با پلاستیکی شفاف بپوشانید تا رطوبت بذر از بین نرفته و به خوبی رشد یابند. فراموش نکنید که قبل از اینکار سطح بذر ها را به خوبی مرطوب کنید و همچینین آبیاری منظم فراموش نشود. پس از ۲۴ساعت پلاستیک را برداشته و سطح آن را مجددا آبیاری نمایید تا رطوبت به سطح پنبه و پارچه زیری آن برسد. بهتر است بدانید که پس از ۲۴ ساعت دوم و ۲۴ ساعت سوم بذرها جوانه خواهند زد و ظاهر بانمکی را به خود خواهند گرفت.
نکاتی در مورد کشت سبزه شاهی
بذر شاهی مانند سبزه ماش به حدود ۵ برابر آب برای خیساندن نیازدارد. توجه داشته باشید که برای پرپشت شدن جوانه ها می توانید نصف قاشق کود اوره را در نیم لیتر آب حل کرده و یک مدت به صورت یک روز در میان آن را آبیاری کنید. اگر در منطقه ای گرم و خشک زندگی می کنید توصیه می شود که سطح بستر کشت را بپوشانید تا خاک میزان رطوبت کمتری را از دست بدهد. در طول روند سبز شدن بذرهای شاهی مراقب رطوبت بستر کاشت سبزه عید باشید و در صورت خشک شدن سطح پارچه آن را آبیاری نمایید.
سبزه عید با بذر کنجد خام
گاهی اوقات پیش میآید که نمیتوانیم به موقع سبزه عید را آماده کنیم و مجبور میشویم از بیرون سبزه آماده تهیه کنیم. در این مواقع، یک راه حل وجود دارد و آن هم استفاده از کنجد خام (کنجد بو نداده) است. این بذر رشد بسیار سریعی دارد و تقریبا بعد از یک هفته، به حدی از رشد میرسد که میتوانید از آن به عنوان سبزه مناسب در سفره هفت سین استفاده کنید.
برای کاشت سبزه عید کنجد به عنوان سبزه عید از روش زیر پیش بروید. کنجدها را به مدت ۷ الی ۸ ساعت در آب خیس کنید. اجازه دهید کنجدها به خوبی خیس بخورند تا بهتر و سریعتر رشد کنند. در یک ظرف مناسب، پارچه نازک خیسی را پهن کنید و کنجدهای خیس خورده را روی آن بریزید. چند روزی زمان لازم است تا کنجدها جوانه بزنند و شروه به رشد و سبز شدن کنند. برای کاشت سبزه عید کنجد به عنوان سبزه عید، میتوانید خلاقیت به خرج دهید و از ظرف مختلف با اشکال متفاوت برای کاش سبزه استفاده کنید. کنجد بعد از خیس خوردن حالتی لعابدار پیدا میکند و به راحتی به سطوح مختلف میچسبد.
سبزه عید با بذر سیاه دانه
سیاه دانه یک گزینه مناسب برای سبزه عید است. این بذر بعد از رشد ظاهری بسیار زیبا پیدا میکند و میتواند زینتبخش سفره هفت سین شما باشد. برای کاش بذر سیاهدانه برای سبزه عید، طبق روشهای زیر پیش بروید. گلدانی مناسب که حداقل ۳۰ سانت ارتفاع داشته باشد آماده کنید. سپس مقداری خاک کف گلدان بریزید و سیاهدانهها را روی خاک قرار دهید و مجددا روی آن را با خاک مناسب بپوشانید.
توجه داشته باشید که سیاهدانهها باید عمق ۲۵ سانتی زیر خاک قرار بگیرند. مدت ۵ الی ۱۵ روز زمان میبرد تا سیاهدانهها رشد کنند و سر از خاک بیرون بیاروند. توجه کنید که سیاهدانه برای رشد به نور و آب کافی نیاز دارد. پس اگر محلی که در آن هستید، نور مناسب ندارد، بهتر است از بذرهای دیگری برای سبزه عید استفاده کنید.
بعد از این که سبزه ۸ سانت رشد کرد، از آن برای سفره هفت سین نوروز استفاده کنید و سپس گیاه را از گلدان خارج کنید و در باغچه بکارید. زمان آب دهی به سبزه سیاهدانه، دو بار در هفته است.
سبزه عید با تخم کدو
سبزه کدو ظاهر متفاوتی دارد و میتواند ترکیب سفره هفت سین شما را جدیدتر و بهتر کند.
برای کاشت سبزه عید تخم کدو به عنوان سبزه عید، میتوانید بر اساس آموزش کاشت سبزه عید در سایت تلنگر پیش بروید. تخم کدو را به خوبی خیس کنید. تقریبا دو روز زمان میبرد تا تخم کدو کامل خیس بخورد. بعد از این که خیس خوردن تخمهها، آنها را در یک کیسه پارچهای بریزید و به مدت دو روز آن را حفظ کنید. در این دو روز، با اسپری کیسه را خیس کنید و کم کم آنها را زیر و رو کنید تا رطوبت و نور به خوبی به همه تخمهها برسد.
تخم کدو ها که جوانه زدند، آنها را در یک سینی مناسب بریزید. سپس روی سینی را با سلفون یا پلاستیک بپوشانید. توجه کنید که حتما سلفون یا پلاستیک باید سوراخ داشته باشد. سینی را در مکانی گرم و پر نور بگذارید و به آن آب دهید. تا ۲ روز سعی کنید سبزه را سیراب نگه دارید. بعد از برداشتن سلفون یا پلاستیک، سبزه را زیر نور آفتاب بگذارید و دو روز زمان دهید تا سبزه به خوبی رشد کند. شبها سبزه را به داخل خانه بیاورید.
نحوه کاشت سبزه عید عدس با یک روش ساده
در اولین مرحله درون ظرف مناسبی به مقدار کافی از دانههای عدس بریزید. بهترین ظرف برای کاشت سبزه عید حبوبات ظروف چینی یا سفالی است. عدس را طوری در ظرف پهن کنید که در همه جای آن تقریبا دو (یا سه) لایه عدس وجود داشته باشد.
برخی از دانهها هنگام سبز شدن عدس، هرگز رشد نمیکنند و اگر در همه مناطق ظرف به اندازه کافی عدس نباشد ممکن است در برخی نقاط سبزه شما کچل شود و یکدستی و زیبایی خود را از دست دهد. با کمک دست سطح دانهها را صاف کنید تا بعد از سبز شدن سبزه شما سطحی یکسان و منظم داشته باشد. بعد از آن، دانههای عدس را درون ظرف گودی بریزید و مقداری به آن آب ولرم اضافه کنید تا روی سطح دانههای عدس را بگیرد.
دانههای عدس شما باید یک روز در آب بمانند. به صورت مداوم عدسها را چک کنید و مطمعن شوید آب روی آنها است. زیرا عدسها آب را به خود جذب میکنند و تغییر سایز میدهند. بنابراین لازم است به آنها آب اضافه شود. دقت شود آب همواره بالای عدسها باشد. بهتر است در طول این زمان دو تا سه بار آب روی عدسها را عوض کنید تا ترشیده نوشند و بوی بد به خود نگیریند.
نکته: یکی از علایم خراب شدن دانههای عدس در آب به وجود آمدن حبابهای سفید رنگ و کفی شکل روی سطح آب است. که در زمان مشاهده سریعا آب آنها را خالی کنید و با آب تازه مجدد کاسه را پر کنید. عدس و گندم حبوباتی هستند که در زمان خیس بودن در آب جوانه نمیزنند. روی عدس خیس خورده را با پارچه بپوشانید.
درست کردن سبزه عدس در ظرف
بعد از سپری شدن زمان اعلامی عدس خیس شده (خورده) را درون ظرف مناسبی که انتخاب کردید قرار دهید و روی آنها را با پارچه نخی نمداری کاملا بپوشانید. یک تا دو روز آنها را پشت نور پنجره قرار دهید و مرتبا چند ساعتی یکبار به آنها سر بزنید؛ اگر پارچه رطوبت خود را از دست داده است مجدد آن را مرطوب کنید و روی عدسها پهن کنید.
زمانی که عدسها شروع به جوانه زدن کردند باید پارچه را از روی آنها برداشت. در این مرحله آبیاری مناسب و به موقع به رشد عدسها کمک بسیاری میکند. توجه کنید به مقداری به آنها آب دهید که زمانی که ظرف را کج میکیند آب اضافه درون آن نباشد. آب زیاد در این مرحله نیز باعث ترش کردن و خراب شدن دانههای عدس شما میشود.
شما میتوانید در روز چندین ساعت عدسها زیر را زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید. این کار باعث میشود تا رشد سریعتر و منظمتری داشته باشند.
نکته: توجه داشته باشید در طی روزهای مختلفی که دانههای عدس شما در حال رشد هستند به سمت نور متمایل میشوند پس بهتر است در این مرحله ظرف را بچرخانید تا عدسها صاف قد بکشند و فرمی کج و اریب به خود نگیرند. به همین راحتی با رعایت چند اصل مهمی که در بالا ذکر کردیم میتوانید سبزهای پرپشت، منظم و زیبا را با دستان خود بکارید.
پایان مطلب/س.آ