خانواده
طرز تهیه لواشک ازگیل خانگی مرحله به مرحله
با این دستور ساده و سالم، لواشکی خانگی از ازگیل درست کنید که هم خوشطعم و هم کاملاً طبیعی و بدون مواد نگهدارنده است!

در این مطلب از تلنگر به بررسی طرز تهیه لواشک ازگیل خانگی می پردازیم. در دنیای پر از خوراکیهای صنعتی و رنگارنگی که هر روز با انواع افزودنیها و مواد نگهدارنده پر میشوند، هیچچیز به اندازهی یک خوراکی خانگی و طبیعی نمیچسبد! لواشک ازگیل خانگی یکی از آن خوراکیهای سالم و خوشمزهای است که هم طعم نوستالژیک دوران کودکی را دارد و هم میتوان آن را با خیال راحت برای اعضای خانواده تهیه کرد. اگر شما هم عاشق طعم ترش و شیرین و خاص ازگیل هستید، تا انتهای این آموزش با ما همراه باشید!
مواد لازم برای لواشک ازگیل برای ۴ نفر
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
---|---|
ازگیل تازه | ۱-۲ کیلوگرم |
آب | ۲-۳ پیمانه |
نمک و شکر | به مقدار دلخواه |
طرز تهیه لواشک ازگیل
- مرحله اول: آماده سازی ازگیل ها
شاخه ازگیلها را جدا کنید و میوههای ازگیل را در کاسه بزرگی بریزید.
ازگیلها را با آب سرد به خوبی بشویید تا کاملاً تمیز شوند. سپس آنها را در آبکش بریزید تا آب اضافیشان گرفته شود.
در صورت تمایل در این مرحله میتوانید هستهها را از میوه جدا کنید. اما راحتتر است که اجازه بدهید ازگیلها با هسته پخته شوند و در مرحله بعد هستهها را جدا کنید.
- مرحله دوم: پخت ازگیل ها
ازگیلهای شسته شده را در یک قابلمه مناسب بریزید و آب را به آنها اضافه کنید؛ توجه داشته باشید که آب درون قابلمه باید در حدی که حدود یک سوم تا نصف ازگیلها را بپوشاند، باشد.
قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و اجازه دهید حدود ۱ ساعت به آرامی ازگیلها بپزند تا کاملاً نرم شود. هر از گاهی آن را هم بزنید تا ته نگیرد.
- مرحله سوم: رد کردن پوره ازگیل از صافی
پس از پخت میوهها، اجازه دهید ازگیلها کاملاً خنک شوند. سپس با دست یا گوشتکوب، آنها را له کنید تا گوشت میوه جدا شود و هستهها از بافت آن جدا شوند.
یک صافی نسبتاً درشت روی یک کاسه بزرگ قرار دهید. مخلوط لهشدهی ازگیل را داخل صافی بریزید و با دست یا پشت قاشق، گوشت میوه را از صافی رد کنید.
در این مرحله پوست و هستهها در صافی باقی میمانند و شما پالپ نرم و یکنواختی خواهید داشت.
- مرحله چهارم: تنظیم چاشنی لواشک (اختیاری)
لواشک را بچشید و مطابق ذائقهتان و شیرینی میوهها به مقدار دلخواه نمک و شکر به آن اضافه کنید.
مواد را به خوبی هم بزنید تا طعمها به خوبی با هم ترکیب شوند. افزودن نمک به لواشک علاوه بر خوش طعم کردن لواشک ماندگاری آن را نیز بالا میبرد.
- مرحله پنجم: ریختن لواشک در سینی
یک سینی بزرگ انتخاب کنید و روی آن کیسه فریزر یا نایلون ضخیم مخصوص فریزر پهن کنید.
مخلوط پالپ ازگیل را با قاشق روی آن بریزید و با پشت قاشق یا لیسک، آن را کاملاً صاف و یکدست پخش کنید.
توجه داشته باشید که ضخامت مواد روی پلاستیک باید کم باشد تا لواشک سریعتر خشک شود. ضخامت مناسب حدود ۳ تا ۵ میلیمتر است.
سینی را در جای آفتابگیر (مثل پشت پنجره یا تراس) یا جلوی باد پنکه قرار دهید. بسته به میزان رطوبت و دمای هوا، خشک شدن لواشک ممکن است ۲ تا ۴ روز طول بکشد.
- مرحله ششم: بسته بندی لواشک
هنگامیکه سطح لواشک کاملاً خشک و بدون چسبندگی شد، میتوانید لواشک را از کیسه جدا کنید و به اندازه دلخواه برش بزنید و رول کنید.
لواشک را در ظرف دربدار بچینید و در یخچال نگهداری کنید.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه لواشک ازگیل خانگی
- کیسه فریزر را کاملاً صاف و بدون چین و چروک پهن کنید تا شکل لواشک خراب نشود.
- از ریختن لایه خیلی ضخیم خودداری کنید؛ چون دیر خشک میشود و ممکن است کپک بزند.
- در فصلهای سرد، قرار دادن لواشک جلوی شوفاژ هم یک راه خشک کردن سریع است.
- هرچقدر ازگیلها مدت بیشتری بپزند، پالپ نرمتری خواهید داشت.
- بهتر است ضخامت لواشک یکدست باشد تا خشک شدن آن یکنواخت صورت گیرد.
- هنگام پخت ازگیل، در قابلمه را نیمهباز بگذارید تا بخار خارج شود و لواشک غلیظتر شود.
- اضافه کردن مقداری آلو سیاه یا خرما لهشده میتواند بافت لواشک را نرمتر کند.
- اضافه کردن کمی آلو، زردآلو یا آلوچه در هنگام پخت، طعم لواشک را عمیقتر میکند.
- حتماً اجازه دهید ازگیل بعد از پخت کاملاً خنک شود تا راحتتر له شود.
- عبور دادن از صافی با دست نتیجهی بهتری از استفاده از میکسر یا گوشتکوب برقی میدهد.
- صافی فلزی با سوراخ متوسط بهترین گزینه برای جداسازی پالپ از هسته است.
- برای رنگ بهتر میتوانید مقدار کمی زرشک تازه یا خشک شده اضافه کنید.
- اگر طعم ترشتر میخواهید، میتوانید چند قطره آبلیمو اضافه کنید.
- ازگیلهای رسیده و نرم انتخاب کنید تا طعم لواشک شیرینتر و ملایمتر شود.
- اگر در شهر شما هوا مرطوب است، خشک کردن با پنکه و در محیط سرپوشیده روش بهتری برای لواشکهایتان است.
- به جای شکر میتوانید کمی عسل در زمان پخت به لواشکها اضافه کنید تا طعم شیرینتری داشته باشد.