خانواده

10 رفتار درست با کودکان تیزهوش

رفتار درست با کودکان تیزهوش، برای والدینی که کودکی باهوش تر از بقیه دارند، یک دغدغه مهم است، چرا که این کودکان تفاوت زیادی با هم سن های خود دارند و نمی توان مثل بقیه با آن ها برخورد کرد.

به گزارش تلنگر؛ اگر شما والدینی هستید که فرزندی تیز هوش دارید، نحوه تربیت و رفتار شما با کودک دلبندتان متفاوت تر است.  کودکان باهوش به دلیل برتری که در یادگیری دارند و سرعت فهم و درک آن ها در همه چیز والدین را الزام به یادگیری رفتار درست با کودکان تیزهوش، می کند.

علائم کودکان تیزهوش

  • تفکر انتزاعی دارد، یعنی مفاهیم ریاضی و زبان‌شناسی پیشرفته را درک می‌کند و می‌تواند در مورد مسائل پیچیده‌ای مانند اخلاقیات، علم اخلاق، اخلاق فردی و دین صحبت کند.
  • استعداد خاصی دارد، مثلاً توانایی انجام محاسبات ریاضی در ذهنش یا درک مفاهیمی مانند عمل ضرب قبل از آموزش دیدن در مدرسه را دارد.
  • قادر به تمرکز شدید روی یک فعالیت برای مدت زمان طولانی است.
  • دایرۀ واژگانی وسیعی دارد و کلماتی را که معمولاً توسط همسالانش استفاده نمی‌شود، می‌فهمد.
  • رهبری است که اغلب فعالیت‌های گروهی مانند شروع بازی با سایر کودکان را سازماندهی می‌کند.
  • به دستاوردها و نظرات خود اطمینان دارد.
  • عملکرد تحصیلی خوبی دارد.
  • خلاق است و عاشق داستان گفتن، نقاشی کشیدن یا آهنگسازی است.
  • حس شوخ‌طبعی دارد، بذله‌گویی را درک می‌کند و دوست دارد.
  • ترجیح می‌دهد وقت خود را با کودکان بزرگ‌تر و بزرگسالان بگذراند.
  • تکالیف تحصیلی را که به طور قابل ملاحظه‌ای بالاتر از سطح کلاس تحصیلی اوست انجام می‌دهد.
  • نسبت به احساسات دیگران حساس است.
  • اطلاعات را به راحتی به خاطر می‌سپارد و می‌تواند آنها را در زمان‌های مناسب به یاد آورد و تعریف کند.

رفتار درست با کودکان تیزهوش

اگر تیزهوشی فرزند جهت‌دهی نشود و شما به‌عنوان والدین آموزش نبینید یا به عبارتی کلی‌تر اگر نتوانید کودک خود را به‌درستی تربیت کنید، همین هوش زیاد حتی می‌تواند خطرناک باشد.

کودک تیزهوش نباید مرکز توجه باشد

لازم به ذکر است که والدین، کودک تیزهوش را نباید دائماً وادار به کار و فعالیت درسی کنند. چراکه کودک تیزهوش نیز کودک است و نیازهایی کودکانه دارد، نباید با او مثل بزرگ‌ترها رفتار کنند.

حس متفاوت بودن

اگر رفتار درست با کودکان تیزهوش نداشته باشیم. کودک باهوش خود را متفاوت و تافته جدا بافته می‌داند. همین جدایی سرآغاز تفاوت‌های دیگر است. مثلاً کم‌کم سعی می‌کند متفاوت فکر کند. متفاوت رفتار کند.

حتی متفاوت احساس کند. خود را در جایگاه و شأن هر گروه و دوستی نمی‌بیند و همین موضوع او را از جمع جدا و جداتر می‌کند. همچنین روابط بین فردی کودک تیزهوش کاهش می‌یابد و به دنبال آن مهارت‌های ارتباطی کاهش می‌یابد.

فرد خود را غرق در دنیایی دیگر می‌کند، دنیایی که در آن روابط محدود می‌شود به اشیا، کتاب‌ها و فیلم‌ها و همین منوال اگر ادامه پیدا کند، فرد آن‌قدر در دنیای خود فرو می‌رود و از جمع جدا می‌شود که حتی می‌تواند فرد را راهی بیمارستان اعصاب و روان کند.

پرش های تحصیلی

جهشی خواندن

اوضاع وقتی وخیم‌تر می‌شود که کودک تصمیم می‌گیرد چندپایه تحصیلی را جهشی بخواند و زودتر وارد دانشگاه شود. این موضوع هم در وهله اول هیجان‌انگیز و غرورآفرین است، اما پشت همین مسئله هزاران آسیب وجود دارد. درست است که کودک تیزهوش توانایی بالایی در یادگیری مطالب و مفاهیم علمی دارد، اما این نکته بسیار مهمی است که کودک در سن خود و به اندازه تلاش کند و فشار زیادی به کودک وارد نشود.

انتظار زیادی نداشته باشیم

در ارتباط با رفتار درست با کودکان تیزهوش باید بدانید که، او نیز مانند سایر کودکان نیازمند تشویق و دریافت هدیه است. دوست دارد در مقابل نمرات درخشان و یا رفتارهای نیکو تشویق شود. اغلب والدین به جهت توقع بالایی که از این کودکان دارند، موفقیت های آن ها را عادی جلوه داده و آن ها را تشویق نمی کنند و باعث سرخوردگی کودک می شوند.

بردن به جمع های بزرگ تر

به دورهمی ببرید و شرکت در فعالیت های گروهی را هرگز فراموش نکنید شما با این روش به فرزند خود یاد می دهد که نبید خود را از دیگران برتر بداند و فاصله گیری از دوستانش را فراموش خواهد کرد.

داشتن معلمان با تجریه

کودکان تیزهوش به معلمانی باتجربه و متخصص نیازمندند تا راه های پرشتاب رشد ذهنی، عاطفی و اجتماعی آنان را بفهمند و بتوانند به نیازهای هیجانی و غیرمعمول آن ها پاسخ مناسبی دهند.

معلمان اغلب احساسات خصمانه ای نسبت به دانش آموزان تیزهوش دارند. بنابراین باید تغییراتی در روابط متقابل دانش آموزان تیزهوش و معلمان به وجود آورد و به طور جداگانه ای این معلمان را آماده کرده و آموزش های لازم را به آنان داد.

این آماده سازی سبب می شود معلمان نسبت به نیازهای خاص کودکان تیزهوش و فراهم آوردن امکانات لازم برای یادگیری آن ها دلسوز بوده و تیزهوشان را به نحو گسترده ای در به کارگیری توانایی هایشان ترغیب و تشویق کنند.

گول زدن کودکان تیزهوش ممنوع

باهوش بودن و رفتار والدین

از جمله نکات مهم رفتار درست با کودکان تیزهوش، پرهیز از دروغ گویی و گول زدن بچه ها است، زیرا این کودکان به دلیل درک بالا و دقت زیادی که دارند، همه چیز را زیر نظر می گیرند و اگر احساس کنند که او را احمق فرض کرده اید، حس خشم در آن ها زیاد شده و دیگر اعتمادی به شما نخواهند کرد.

داشتن مطالعه زیاد درباره تیزهوشان

از کتاب های معتبر علمی که در این زمینه مطالبی دارند، استفاده کنید. هر چند کودک شما باهوش و سرآمد است، اما برای انجام برنامه های مختلف به ویژه کلاس های فوق برنامه هم او گنجایشی دارد.

رفتن پیش مشاور متخصص

حتما در این زمینه از مشاوران متخصص برای کودک و همچنین مادر و پدرهایی که کودک تیز هوش داشته اند کمک بگیرید چرا که آن ها تجربه بیشتری دارند و می توانند در زمینه های مختلف به شما کمک کنند.

انتهای مطلب/آ.ع

این مطلب برای شما مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۰ / ۵. تعداد آرا: ۰

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

بم خودرو

نوشته های مشابه

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x