شروع مذاکرات مهم ایران و اروپا از روز جمعه با هدایت «تخت روانچی»/ ایران گرفتار تحریم می شود
پس از اعلام ایران مبنی بر راه اندازی سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفتگو میان ایران و اروپا از روز جمعه آغاز خواهد شد.
به گزارش تلنگر؛ مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران، مجید تخت روانچی که در مذاکرات برجام نیز حضور داشت، تیم ایرانی را رهبری خواهد کرد. ایالات متحده، روسیه و چین در این دیدار حضور نخواهند داشت.
گفتگوهای ایران و اروپا که قرار است در ژنو برگزار شود، میتواند به عنوان شروعی برای کاهش تنشها و پیشبرد روند سیاسی در رابطه با برنامه هستهای ایران تلقی شود. همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی اگرچه در قالب توافقات پادمانی همیشه مورد تأکید ایران بوده اما هر گونه پیشرفت در این زمینه به توافقات سیاسی نیاز دارد. این مذاکرات هستهای پس از دو سال وقفه، به رهبری مجید تخت روانچی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران آغاز خواهد شد و بهطور ویژه ایالات متحده، روسیه و چین در این دیدار حضور نخواهند داشت.
در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی که ایران را به همکاری بیشتر با آژانس فراخوانده و خواستار ارائه گزارشی جامع از فعالیتهای هستهای ایران تا بهار ۲۰۲۵ شده است، ایران اقدامات جبرانی خود را آغاز کرده است. ایران بلافاصله پس از صدور قطعنامه، دستور راهاندازی مجموعهای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته را صادر کرد. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، اعلام کرد که این اقدامات در واکنش به فشارهای سیاسی برای عقبنشینی صنعت هستهای ایران صورت گرفته و ایران با این اقدام ظرفیتهای خود را در این حوزه افزایش خواهد داد.
در پاسخ به این اقدامات، کشورهای غربی از جمله ایالات متحده و سه کشور اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) با صدور بیانیهای نگرانی خود را ابراز کرده و ادعا کردند که ایران به جای همکاری با آژانس، قصد دارد برنامه هستهای خود را به روشهایی گسترش دهد که منطقی صلحآمیز ندارد. این بیانیه تأکید دارد که ایران باید در مسیر گفتگو و همکاری با آژانس باقی بماند و اطلاعات مورد نیاز را برای حل مسائل باقیمانده ارائه کند.
از سوی دیگر، محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، به شدت به قطعنامه اخیر شورای حکام انتقاد کرده و آن را اقدامی غیرواقعبینانه و سیاسی دانست که اعتبار و استقلال آژانس را زیر سوال میبرد. وی هشدار داد که ادامه چنین رویکردهایی میتواند کشورها را به سمت اقدامات خارج از پروتکلهای آژانس سوق دهد.
انتهای مطلب/ ی.ر