غذای روز اول عید نوروز تمام شهر های ایران
عید نوروز هر سال با حالوهوا وطراوت خاصی همراه است. خانواده های ایرانی، غذای روز اول عید نوروز متناسب با هر شهر متفاوت و متناسب با آداب و رسوم باستانی همان شهر است. در ادامه این مقاله از تلنگر با معرفی این غذاها با شما همراه هستیم.
به گزارش تلنگر؛ ایرانیان در روزهای آخر سال پس از به پایان رساندن خانه تکانی و خرید عید، کم کم شروع به چیدن سفره هفت سین می کنند تا طبق رسم هر سال کنار آن بنشینند و سال را تحویل کنند. یکی از رسوم مهم نوروز تهیه نمودن غذاهای مخصوص شب عید نوروز است. با قاطعیت می توان گفت که غذای روز اول عید نوروز برای بیشتر مردم دنیا یک غذای خاص و متفاوت است. ما ایرانیان نیز مانند همه افراد برای این شب غذاهای مخصوصی را تدارک می بینیم و بر اساس باور قدیمی ها، خوردن این غذاها بی دلیل نبوده و در انتخاب آن حکمتی بوده است.
لیست غذاهای عید نوروز
آداب و رسوم عید نوروز از ابتدا تا انتها یک مراسم نمادین و زیبا بوده و هدف از آن به جریان انداختن نیروی زندگی و پالایش روح و روان است. پیشینیان ما حتی غذای روز اول عید نوروز را نیز با توجه به باورهای خاصی انتخاب کرده بودند؛ به همین دلیل و بر اساس باورهای پیشینیان امروزه غذای شب عید اکثر ما ایرانیان را سبزی پلو با ماهی تشکیل می دهد. اما جالب است بدانید در گذشته امکان تهیه ماهی در بیشتر شهرهای ایران نبود. با ما همراه باشید تا با هم سری به شهرهای مختلف ایران بزنیم و با غذاهای محبوب شب عید بیشتر آشنا شویم.
غذای شب عید در خراسان
در خراسان غذاهای خوشمزه و متنوعی برای شب عید طبخ میشوند. یکی از غذاهای خوشمزهای که شب عید در خراسان طبخ میگردد؛ کباب شیشلیک است. این غذا از غذاهای لاکچری و گران قیمت خراسان بهشمار میرود. یکی دیگر از غذاهای شب عید در خراسان، یتیمچه بوده که با طبخ سریع و آسان در دسته غذاهای محبوب قرار دارد. رشته پلو، سبزی پلو با ماهی و کوکو سبزی نیز از دیگر غذاهای مهم و خوشمزه در شب عید خراسانیها هستند.
غذای روز اول عید نوروز در زنجان
زنجان جزء مناطق سردسیر در ایران است. از این رو غذاهای بسیار خوشمزهای در این شهر طبخ میشوند. زنجانیها در شب عید غذاهای مختلف و خوشمزهای را خواهند پخت. جغور بغور یکی از غذاهایی بوده که پخت آن بسیار آسان است. البته جغور بغور تنها در زنجان طبخ نمیشود و در گیلان و شیراز نیز این غذا طبخ میگردد. نکته جالب این است که در اسکاتلند این غذا یکی از غذاهای ملی این کشور بهشمار میرود. غذای اصلی و اصیل زنجان خورشت آلوچه با مرغ نام داشته که در شب عید بسیار طرفدار دارد. آلوبرغان علت اصلی خوشمزگی این غذا است. از دیگر غذاهایی که در شب عید مردم زنجان آنها را بر سر سفره قرار میدهند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- شش انداز
- کله جوش
- کشک بادمجان زنجانی
- پیازو از غذاهای کهن زنجان
غذای روز اول عید نوروز در کرمانشاه
غذاهای عید در کرمانشاه کاملاً سنتی و بسیار لذیذ هستند. دنده کباب کرمانشاه و خورشت خلال از معروفترین غذاهای این شهر بهشمار میروند. رشته پلو یک غذای سنتی کرمانشاهی است که در شب سال تحویل مردم آن را طبخ میکنند و معتقدند که خوردن رشته پلو در شب عید باعث مدیریت درست و بهتر زندگی میشود. همچنین برخی دیگر نیز بر این باورند که خوردن رشته پلو در شب عید باعث طولانی شدن عمر خواهد شد.
غذای دیگری که مختص مردمان کرمانشاه است خورشت خلال نام دارد. خورشت خلال با گوشت تکه، خلال بادام و به همراه زرشک و گلاب طعمی فوقالعاده دارد. از گذشته تا به امروز خورشت خلال کرمانشاهی یک غذای مجلسی برای پذیرایی از مهمانان بوده است. مردم کرمانشاه در شب عید و حتی ایام تعطیلات نوروز با این خورشت خوشمزه سفره خود را پر میکنند.
کوفته کرمانشاهی نیز از دیگر غذاهای سنتی کرمانشاه بوده که در شب عید طبخ میشود. گردو و برگ زردآلو به همراه سبزیجات معطر در میان این کوفته طعم بینظیر دارند. کوفته کرمانشاهی با کوفته تبریزی تفاوت چندانی نداشته و تنها تفاوت آنها در مواد میانی است. از دیگر غذاهای مخصوص شب عید در کرمانشاه میتوان به آش سورانه، خورشت کنگر کرمانشاهی، سیب پلو و چلو گوشت مخصوص کرمانشاه اشاره کرد.
غذای روز اول عید نوروز در اردبیل
غذاهای شب عیدی در اردبیل تنوع بالایی دارند. از آشهای مختلف گرفته تا کباب و پلو و خورشتها لذیذ، همگی در شب عید بر سر سفرههای مردم اردبیل یافت میشوند.
آشهای محلی اردبیل:
- آش میوه اردبیلی
- آش دوغ محلی اردبیل
- آش بلغور
- آش اوماج
- آش گیلدیک، جزء آشهای خاص اردبیلی
- اریشته آشی
- آش شیر اردبیلی
پلوهای روز اول عید نوروز در اردبیل:
- شیر پلو اردبیلی
- رشته پلو قیسی
- کشمش پلوی کاملاً متفاوت اردبیلی
- باسترما پلو
- دمی یارما
- قیسی پلو اردبیلی
خورشتهای معروف و خوشمزه برای شب سال تحویل در اردبیل:
- خورشت ترشی قورمه
- خورشت کنگر اردبیلی
- یرکوکی خورشی (نوعی خورشت هویجی)
- پیچاق قیمه
- قیمه خشکه اردبیل
کبابهای لذیذ شب عیدی در اردبیل:
- ساج کباب اردبیلی
- کاب کاسهای
- تاس کباب، غذای سنتی اردبیل
به غیر از این موارد در شب عید در سفره مردم اردبیل میتوان غذاهایی مانند چیغیرتما، آبگوشت بزباش، لونگی اردک، تره اسفناج، خشیل، یومورتا کوفته سی، خینگل، مرجی شوربا سی، کوکوی اردبیلی، قیساوای و سوغان سو را نیز نشاهده کرد.
غذای روز اول عید نوروز در همدان
غذاهای محلی و مخصوص شب عیدی در همدان کم نیستند. آبگوشت لیمو عمانی از غذاهای سنتی و مخصوص شب عید در همدان بهشمار میرود. این غذا بسیار لذیذ و خوشمزه است. در پخت آبگوشت لیمو عمانی از حبوبات جوانه زده شده استفاده میکنند. کوفته همدانی نیز از غذاهایی بوده که در شب عید و سیزده بدر، طبخ میگردد. مردم محلی همدان به آن کوفته سیزده نیز میگویند. آبگوشت کلم از دیگر غذاهای کهن و سنتی همدان است که در شب عید پخته میشود. این آبگوشت یکی از غذاهای مقوی همدان است. از دیگر غذاهای شب عیدی در همدان میتوان به مواردی مانند کباب سرداشی، رشته پلو همدانی و آش خشکبار اشاره کرد.
غذای روز اول عید نوروز در قزوین
مردم در قزوین نیز مانند دیگر شهرهای ایران در شب عید غذاهای سنتی و مخصوص به خود را طبخ میکنند. یکی از معروفترین غذاهای شب عید در قزوین، قیمه نثار نام دارد. قیمه نثار یک پلوی بسیار خوشمزه بوده که با ترکیب ادویههای مخصوص و گوشت با برنج طعم فوقالعادهای خواهد داشت. دیماج نیز از دیگر غذاهای سنتی در قزوین است. قیمه آبدار نیز از دیگر غذاهای شب عیدی قزوینی بهحساب میآید که شب عید در خانههای مردم قزوین پخته میشود. از دیگر غذاهایی که در شب سال تحویل بر سر سفره مردم قزوین قرار خواهد گرفت، میتوان به کوکو شیرین، شیرین پلو مخصوص قزوین، آش ماش و آش ماش پیازو اشاره کرد.
غذاهای شب عید در تبریز
یکی از غذاهای پرطرفدار و خوشمزه در تبریز که برای شب عید سال نو طبخ میشود، دلمه برگ مو است. این غذا در تبریز با استفاده از برگ تازه درختانی مانند انگور یا مو تهیه خواهد شد. دلمه برگ مو با ترکیب گوشت چرخ کرده، برنج و سبزیجات معطر و کشکمش طبخ میگردد. اعتقاد مردمان دیار ترکنشین ایران در گذشته بر این بوده که اگر در شب سال نو دلمه میل نمایند، در سال آینده به آرزوهای خود دست خواهند یافت. با گذشت سالیان متمادی هنوز هم خوردن دلمه در تبریز و مناطق آذربایجان با حس و حال بسیار خوبی انجام میگیرد.
یکی دیگر از غذاهای لذیذ و معروف برای شب عید در تبریز، کوفته نام دارد. کوفته تبریزی محبوبترین کوفته دنیا است. ترکیبات خوشمزه این کوفته که در دل آن قرار دارند (پیاز داغ، آلو، زرشک و گردو) باعث بهوجود آمدن طعم بینظیر آن خواهند شد. ارومیه خورشت، آش دوغ، خورشت کنگر، کوفته مرغ و دلمه کلم تبریزی در کنار سبزی پلو با ماهی از دیگر غذاهای معروف برای شب عید در این شهر هستند.
غذای روز اول عید نوروز در آذربایجان
غذای شب عید در شهرهای ایران هرکدام نماد یک آرزو و حس خوش در آغاز سال است. بهترین غذای شب عید در آذربایجان دلمه برگ مو است. با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، برگ مو یکی از پرفروشترین مواد غذایی در سراسر آذربایجان است.
دلمه غذای محبوب آذربایجان در شب سال تحویل
پختن این غذا به عنوان غذای مخصوص شب عید در بین آذربایجانی ها رایج است. آن ها معتقدند با خوردن دلمه می توانند به آرزوهای خود در سال نو برسند. این دلمه با برگ های مو تهیه می شود و محتوای آن سبزیجات معطر، گوشت و برنجی است که برگ های مو به شکل زیبایی به دور آن پیچیده شده اند.
رشته پلو غذای روز اول عید نوروز
خوردن رشته پلو در مناطقی از ایران مانند آذربایجان، کرمانشاه و اراک رایج است. قدیمی ها با این باورند که با خوردن رشته پلو بهتر می توانند زمام امور را در سال جدید بدست بگیرند؛ ازاینرو این غذا را برای شب عید انتخاب کرده و طبخ می کردند. امروزه هنوز هم برخی از ایرانیان در شب عید آش رشته یا رشته پلو می پزند و ریشه این رسم به همان باور قدیمی برمی گردد. رشته پلو یکی از لذیذترین پلوهای مخلوط بوده و ترکیبی از رشته پلویی، کشمش پلویی، برنج و زعفران است.
کوفته محلی غذای روز اول عید نوروز چهارمحال بختیاری
غذای مخصوص شب عید مردم استان چهارمحال بختیاری کوفته محلی است. این کوفته که با گوشت گوساله، برنج و سبزیجات معطر تهیه می شود، غذای محبوب مردم این استان و برخی از مردم کرمانشاه در شب عید است.
ترشی تره با ماهی غذای روز اول عید نوروز مردم گیلان
مردم گیلان ماهی را در سفره شب عید خود دارند اما ترجیح می دهند آن را در کنار ترشی تره که یک غذای خوش طعم گیلانی است، میل کنند. این غذای خوشمزه با سبزی های معطر و مخصوص، سیر و تخم مرغ درست می شود و با کته و ماهی، سفره شب عید برخی از گیلانی ها را تشکیل می دهد.
غذای روز اول عید نوروز شیراز
مردم در شب عید در شیراز اکثرا غذاهای قدیمی و سنتی را طبخ میکنند. برنج جزء یکی از اصلیترین گزینههای غذاهای روی سفره در شب عید شیرازیها بهحساب میآید. در گذشته به علت توان مالی بالاتر مردم، انواع پلو در سفرهها قرار داشت. کلم پلو شیرازی از پلوهای معروف شیراز است که در شب عید و شب یلدا مهمان سفرههای مردم شیراز خواهد بود. مخلوط سبزیجات و برنج در کنار گوشت (گوشت چرخ شده مرغ یا گوشت قرمز)، بسیار خوشطعم خواهد شد.
کوفته اصیل شیرازی که به علت تشابه به هلو، کوفته هلو نام دارد از غذاهای مهم در سفره شب عید است. غذاهایی مانند به قورمه، شوید لوبیا با گوشت قیمه و خورشت سبزی شیرازی نیز در شب سال تحویل مهمان خانههای شیرازی هستند.این غذا در شیراز بسیار محبوبیت دارد، شیرازی ها برای شب عید کلم پلو درست می کنند و در طبخ این غذای بسیار لذیذ از برنج، کلم، کوفته قلقلی و سبزی های معطراستفاده می گردد.
غذاهای روز اول عید نوروز
هر قوم و تباری باتوجه به آداب و رسوم نیاکان خودشان برای شب عید غذای خاصی را تدارک میبینند.
سبزی پلو با ماهی غذای روز اول عید نوروز
سبزی پلو با ماهی غذای محبوب و معروف بیشتر ایرانیان مخصوصا در سال های اخیر است. بیشتر ایرانیان این غذا را برای شب عید آماده می کنند و از آنجا که همه آداب و رسوم نوروز نمادین هستند پشت تمام رسوم ایرانیان حکمتی نهفته است. طبق باور قدیمی ها، ماهی داستان حضرت سلیمان را روایت می کند؛ در این روایت حضرت سلیمان انگشتر خود را در شکم ماهی پیدا کرد، پس ما ماهی می خوریم به امید این که حقیقت را بیشتر درک کنیم.
بر اساس باورهای دیگر ماهی نشانه حیات است و خوردن برنج به دلیل داشتن برکت در کنار ماهی که نشانه حیات است و سبزی که حکایت از برکت و زایش دارد، در بسیاری از خانوادههای ایرانی در هر کجا که زندگی می کنند، مرسوم بوده و است. برخی از ایرانی ها مانند مردم زنجان ماهی را با رشته پلو یا زعفران پلو می خورند و برخی دیگر آن را در کنار کوکو یا خورش های محلی سرو می کنند.
آش سیرابی خوانسار
یکی از لذیذترین و اصیل ترین آش های ایرانی، آش سیرابی نام دارد که از موادی نظیر نخود، عدس، گندم سیرابی، سبزی معطر و غیره تهیه می شود. بهتر است توجه داشته باشید که هنگام طبخ این آش باید زمان زیادی را صبر کرد تا جا بیفتد و طمع و عطر خوبی بگیرد.
سبزی پلو با ماهی و ته چین غذای روز اول عید نوروز مازندرانی
مردم مازندران برای این شب ماهی شکم پر تهیه می کنند. این ماهی که با انواع و اقسام سبزی های معطر پر می شود، غذای بسیار خوشمزه ای است که در کنار ته چین و سبزی پلو در شب عید سرو می شود.
آبگوشت و کوفته برای شب سال تحویل
غذای محبوب شب عید در همدان نوعی آبگوشت و کوفته است؛ برای تهیه این کوفته از خرما، گردو، آلو، پیاز سرخ شده، ادویه های معطر و تخم مرغ استفاده می شود.
خورش سبزی برای روز اول عید مردمان کوهپایه نشین
خورش سبزی در برخی از شهرهای ایران مخصوصا شهرهای ناحیه کوهستانی کشور غذای محبوب شب عید به شمار می رود. این دسته از ایرانیان معتقدند با خوردن خورش سبزی سال خوش و خرمی خواهند داشت.
کوکو سبزی ایرانیان باستان
برخی از ایرانیان در گذشته برای شب عید کوکو سبزی درست می کردند و برخی هنوز در کنار سبزی پلو ماهی، کوکو سبزی نیز می گذارند. قدیمی ها بر این باور بودند که با خوردن کوکو دیگر به دنبال اشیایی که در خانه تکانی گم شده اند نمی گردیم و به اصطلاح کو کو نمی کنیم؛ اما شاید استفاده از سبزی به عنوان نماد سبزی و طراوت در غذای شب عید نیز دلیل طبخ این غذا به عنوان غذای شب عید بوده است.
پایان مطلب/س.آ