طرز تهیه باقالی پلو شوشتری اصیل و خوشمزه برای 4 نفر
باقالی پلو شوشتری غذایی سنتی و خوشعطر از خوزستان است که با برنج، باقالی، شوید و سیر فراوان تهیه شده و طعمی متفاوت و محلی دارد.

در این مطلب از تلنگر به بررسی طرز تهیه باقالی پلو شوشتری اصیل خوزستان می پردازیم. باقالی پلو شوشتری یکی از خوشطعمترین و اصیلترین غذاهای سنتی استان خوزستان است که با ترکیب باقالی تازه، شوید معطر و برنج دمی نرم، میز شما را به ضیافتی رنگارنگ و پرعطر تبدیل میکند. در این دستور گامبهگام مراحل شستن و خیساندن برنج، پخت باقالی با طعمی دلنشین، تهیه شوید داغ و دمکردن پلو به روش شوشتری را خواهید آموخت. با استفاده از روغن حیوانی یا کره و کمی زعفران دمکرده، این پلو جلوهای بینظیر یافته و مناسب سرو کنار مرغ یا گوشت قلقلی است. تا پایان همراه ما باشید تا رازهای تهیه یک باقالی پلو شوشتری اصیل و خوشمزه را کشف کنید.
مواد لازم برای باقالی پلو شوشتری برای ۴ نفر
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
برنج ایرانی | ۳ پیمانه |
باقالی سبز تازه یا فریزری | ۲ پیمانه |
شوید تازه خرد شده | ۱ پیمانه |
سیر تازه | ۶ تا ۸ حبه درشت |
پیاز | ۱ عدد متوسط |
روغن مایع | به مقدار لازم |
نمک | به مقدار لازم |
زردچوبه | ۱ قاشق چایخوری |
فلفل سیاه | نصف قاشق چایخوری |
دارچین و هل (اختیاری) | به مقدار خیلی کم |
طرز تهیه باقالی پلو شوشتری
مرحله اول: خیساندن برنج
برای شروع باید برنج را چند ساعت پیش از پخت برای حدود یک ساعت همراه با مقداری نمک، در آب ولرم بخیسانید. این مرحله به پخت بهتر برنج کمک میکند.
مرحله دوم: آماده سازی باقالی ها
اگر از باقالی تازه استفاده میکنید، پوست ضخیم رویی آن را جدا کرده و باقالیها را بشویید.
در ادامه اگر اندازه باقالیها درشت است، آنها را از وسط نصف و پوستشان را جدا کنید. اگر از باقالی ریز استفاده میکنید، نیازی به خرد کردن باقالیها نیست.
- برای پخت این باقالی پلو معمولا از باقالیها به صورت درسته و بدون خرد کردن استفاده میشود.
مرحله سوم: پختن باقالی ها
باقالیها را همراه با مقدار کمی آب و نمک در قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا برای ۵ تا ۷ دقیقه بجوشند و نیم پز شوند.
بعد از این که باقالیها پختند، آنها را آبکش کنید و کنار بگذارید.
مرحله چهارم: سرخ کردن پیاز
پیاز را بشویید و بعد از جدا کردن پوست، به صورت نگینی خرد کنید. در ادامه پیازها را در ماهیتابه بریزید و با کمی روغن تفت دهید تا طلایی شوند.
مرحله پنجم: اضافه کردن سیر و ادویه
حبههای سیر را خرد یا رنده کنید و در ماهیتابه بریزید. سیر را برای چند دقیقه با پیاز تفت دهید. مراقب باشید سیر نسوزد، چون طعم آن تلخ میشود.
کمی زردچوبه، فلفل سیاه و در صورت تمایل مقدار خیلی کم دارچین یا هل به ترکیب سیر و پیاز اضافه کنید و مواد را برای چند دقیقه کوتاه تفت دهید و بعد از روی حرارت بردارید.
مرحله ششم: آبکش کردن برنج و باقالی
مقداری آب در یک قابلمه بزرگ بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. کمی نمک به آن اضافه کنید. بعد از این که آب شروع به جوشیدن کرد، برنج خیسانده شده را در قابلمه بریزید.
بعد از گذشت ۴ تا ۵ دقیقه از جوشیدن برنج، باقالیهای نیمپز را به برنج در حال جوش اضافه کنید. پس از چند دقیقه که برنج آماده آبکش کردن شد، برنج و باقالی را آبکش کنید.
در این مرحله باید قسمت بیرونی برنج نرم و مغز آن کمی سفت باشد.
مرحله هفتم: ریختن باقالی پلو در قابلمه مناسب
ته قابلمه را با کمی روغن چرب و برای ته دیگ از سیب زمینی، برنج یا نان استفاده کنید.
در ادامه یک لایه برنج و باقالی در قابلمه بریزید و بعد شوید و ترکیب پیاز و سیر را اضافه کنید.
این کار را تا تمام شدن همه مواد به صورت لایه لایه ادامه دهید. در نهایت، روی برنج کمی روغن یا کره داغ بدهید و درب قابلمه را ببندید.
مرحله هشتم: دم کردن برنج
قابلمه را روی حرارت بگذارید و در ابتدا شعله گاز را زیاد کنید تا بخار کند.
در ادامه حرارت را کم کنید و اجازه دهید برنج حدود ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت با حرارت ملایم دم بکشد و آماده شود.
نکات و فوتوفن های طرز تهیه باقالی پلو شوشتری
- تفاوت اصلی این غذا با باقالی پلو تهرانی در استفاده فراوان از سیر، باقالی تازه و سبک پخت خاص شوشتریهاست که طعمی متفاوت و محلی به غذا میبخشد.
- به هیچ عنوان باقالیها را بیش از حد نپزید، زیرا در غذا له میشوند.
- میتوانید این پلو مخلوط خوشمزه را همراه با تکههای مرغ، ماهی، گوشت یا تن ماهی سرو کنید.
- در برخی رسپیها برای پخت این غذا به جای سیر از مقداری برگ سیر تازه خرد شده نیز استفاده میشود.
- عطر و طعم این غذا به سیر وابسته است؛ مراقب باشید در زمان تفت دادن سیر نسوزد و سیاه نشود.
- برای درست کردن این غذا بهتر است از شوید تازه خرد شده استفاده کنید.
- برای درست کردن این باقالی پلو معمولا از زعفران استفاده نمیشود، اما در صورت تمایل میتوانید مقداری زعفران نیز به آن اضافه کنید.
- اگر به شوید تازه دسترسی ندارید، میتوانید از ۳ قاشق غذاخوری شوید خشک برای درست کردن این غذا استفاده کنید.
- برای خوشمزهتر شدن این غذا میتوانید به جای روغن معمولی از روغن حیوانی استفاده کنید.
- در لحظه سرو این غذا میتوانید کمی کره یا روغن حیوانی ذوب شده روی آن بریزید تا طعم سنتیتری داشته باشد.
- برای طعمی بینظیر، باقالی پلو شوشتری را با ترشی بندری یا ماست موسیر سرو کنید.
- استفاده از کمی آبلیمو تازه یا لیمو عمانی پودر شده در زمان سرو غذا، طعمی متفاوتی به آن میبخشد.
- در برخی از دستور پخت ها به جای باقالی از لوبیا چشم بلبلی استفاده می شود.